Από δύσβατο σημείο ξεκίνησε η φωτιά που αναστάτωσε την Κω

Από δύσβατο σημείο ξεκίνησε  η φωτιά που αναστάτωσε την Κω

Από δύσβατο σημείο ξεκίνησε η φωτιά που αναστάτωσε την Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 961 ΦΟΡΕΣ

Όλα τα στοιχεία που θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το μεσημέρι στην Αντιμάχεια της Κω, εξετάζουν εξονυχιστικά οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ευτυχώς, από νωρίς χθες το πρωί, οι συντονισμένες τιτάνιες προσπάθειες που συνεχίστηκαν και προχθές τη νύχτα, επέφεραν αποτέλεσμα και νωρίς χθες το πρωί, τέθηκαν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς που έβαλαν σε πρωτοφανή δοκιμασία κατοίκους κι επισκέπτες του νησιού.


Ωστόσο, ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές παραμένουν στα σημεία για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 6 χθες το πρωί, οι κάτοικοι ξεκίνησαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους και ακολούθησε και η επιστροφή και των τουριστών στα καταλύματά τους. Σημειώνεται πως, εκτιμάται ότι μετακινήθηκαν προχθές το απόγευμα και το βράδυ, περί τις 12-14.000 επισκέπτες αλλά και κάτοικοι από περιοχές γύρω από την Καρδάμαινα, για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς. Τις ενέργειες από πλευράς Αστυνομίας συντόνιζε ο αστυνομικός διευθυντής της Β ΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καζαμίας ο οποίος είχε και σχετική εμπειρία, από την περσινή φωτιά του καλοκαιριού στη Ρόδο.


Όπως μεταδίδει το kosnews24.gr, συγκλονιστική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι Κώοι στους συμπολίτες τους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Καρδάμαινα προχθές το απόγευμα. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έμειναν στο γήπεδο Αντιμάχειας και στα σχολεία της Αντιμάχειας όλο το βράδυ, ενώ επιστρατεύτηκε και το κλειστό γυμναστήριο στην πόλη της Κω, φιλοξενώντας εκατοντάδες ανθρώπους.

 


Παράλληλα, τουρίστες φιλοξενήθηκαν και σε άλλες τουριστικές μονάδες του νησιού, που είχαν διαθεσιμότητα, δείχνοντας για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εικόνα της φωτιάς χθες το πρωί ήταν πολύ καλύτερη. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες για να σβήσουν όλα τα ενεργά μέτωπα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στη φωτιά που βρίσκονταν κοντά στην Καρδάμαινα.

Τη γνωστοποίηση για το ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο έκανε χθες το πρωί ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, μέσα απ’ τον επίσημο λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα με την εξής δήλωση: «Εξαιρετικά δύσκολο το βράδυ. Ξημέρωσε όμως μια άλλη μέρα. Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες όλων όσων επιχείρησαν στη διάρκεια της νύχτας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Οι χιλιάδες των επισκεπτών μας, επιστρέφουν ασφαλείς στα ξενοδοχεία τους. Μια πρωτόγνωρα δύσκολη διαδικασία για εμάς, η οποία όμως, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».

Τα αίτια
Η φωτιά έκαψε κυρίως χαμηλή βλάστηση, δεν υπήρξε ευτυχώς κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, ενώ πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αίτια που την προκάλεσαν.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κω, κ. Καμπουράκη στο “Realvoice 995 fm” αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, σημείωσε «ότι είναι αξιοπερίεργο το πώς ξεκίνησε η φωτιά από ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο σε ρέμα-χαράδρα, που δεν δικαιολογεί να υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα. «Πραγματικά δεν ξέρω και είναι ένα σημείο πολύ δύσβατο για να πάει κάποιος εκεί, όταν ξεκίνησε η φωτιά από κει. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα αναλάβει. Δεν υπήρχε λόγος σε ένα ρέμα στου Σταυρού το Πέραμα για να υπάρχει εκείνη την ώρα ανθρώπινη δραστηριότητα», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Καμπουράκης.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήρθαν μετά από 40 λεπτά τα εναέρια μέσα, ίσως γιατί δεν εκτιμήθηκε εξ αρχής σωστά η κατάσταση της φωτιάς, ενώ η περιοχή ήταν δύσβατη και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή πολύ ισχυροί. Η ανταπόκριση και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα πτητικά μέσα που συνέδραμαν και ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε, ότι έχει υποστεί ζημιές ο ΧΥΤΑ και την ώρα της δήλωσης επιχειρούσαν στην εστία που είχε μείνει τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.


Η Κως επιστρέφει στους ρυθμούς της
Για τη φωτιά στην Κω, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος προέβη το πρωί της Τρίτης, 2 Ιουλίου, στην εξής δήλωση:
«Η Κως, επιστροφή στους ρυθμούς της. Ξεκίνησε η επιστροφή των επισκεπτών, που μετακινήθηκαν χθές, στα ξενοδοχεία τους. Η μάχη που έδωσαν τη νύκτα, το Πυροσβεστικό Σώμα, ο κρατικός μηχανισμός, οι οργανωμένοι εθελοντές και οι απλοί πολίτες, απέδωσε στον σημαντικότερο στόχο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παραμένουν όλοι σε επιφυλακή, κάνοντας ταυτόχρονα το καλύτερο δυνατόν για τους επισκέπτες του νησιού που χρειάστηκε, για την ασφάλειά τους, να μετακινηθούν.


Και η επόμενη ημέρα κάθε πρόκλησης έχει πολλή δουλειά και είμαστε όλοι δίπλα στην Κω για να δουλέψουμε για την πλήρη αποκατάσταση. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο Πυροσβεστικό Σώμα, στους οργανωμένους εθελοντές και τους απλούς πολίτες του νησιού».

Διαβάστε ακόμη

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»

Εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων για την καταπολέμηση της βαμβακάδας του ιβίσκου

Προσφορά της σχολής χορού «Art of dance» στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου

Μεγαλύτερα υδροφόρα πλοία ζητά από τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Σύμης

Με τον υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Φ. Ζαννετίδης

Στην Έκθεση Κρεμαστής θα συμμετάσχει η περιφέρεια

ΕΥΘΥΤΑ: Άλυτος γρίφος το κυκλοφοριακό στην πόλη

Απατεώνες άδειασαν δύο λογαριασμούς συμπολίτισσάς μας παριστάνοντας τους λογιστές