Μανώλης Κασσώτης: Στην Κάσο το Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών

Μανώλης Κασσώτης: Στην Κάσο το Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών

Μανώλης Κασσώτης: Στην Κάσο το Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 416 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Μανώλης Κασσώτης
στο anamniseis.net

Το 1963 μια ομάδα επίλεκτων πνευματικών ανθρώπων της Δωδεκανήσου ίδρυσε τηn «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου» με σκοπό τη μελέτη και προβολή των πολιτισμικών (ιστορικών, αρχαιολογικών, γλωσσικών, λαογραφικών, καλλιτεχνικών κ.λπ.) θεμάτων της Δωδεκανήσου. Εκτός των Δωδεκανησίων, αρκετά μέλη της Σ.Γ.Τ.Δ. προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδος, είναι άνθρωποι των γραμμάτων που ασχολούνται με θέματα που έχουν σχέση με τα Δωδεκάνησα.

Έξι δεκαετίες αργότερα βρίσκουμε την Σ.Γ.Τ.Δ. να έχει καθιερωθεί μεταξύ των αξιόλογων Ελληνικών πνευματικών οργανισμών, έχοντας εκδώσει 30 τόμους της περιοδικής επιστημονικής έκδοσης «Δωδεκανησιακά Χρονικά», 42 αυτοτελείς επιστημονικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, καθώς και 6 τεύχη του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Ροδιακά Γράμματα», συνολικά 78 βιβλία. Η έκδοση τόσων βιβλίων γίνεται πιο δυνατή με την αφιλοκερδή προσφορά του Μανώλη Μακρή, προέδρου της Σ.Γ.Τ.Δ., στην στοιχειοθέτηση των βιβλίων καθώς και στις δωρεές οργανισμών και ιδιωτών που καταβάλλουν τα τυπογραφικά έξοδα.


Επίσης το 1978, αρχίζοντας από τη Ρόδο, η Σ.Γ.Τ.Δ. καθιέρωσε την ανά διετία διοργάνωση Πολιτιστικών Συμποσίων σε ένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου, με θεματολογία από το νησί που φιλοξενεί και γενικότερα από τη Δωδεκάνησο. Τα Συμπόσια αυτά, εκτός που ενισχύουν την τοπική βιβλιογραφία, συμβάλλουν στην πνευματική και εθνική τόνωση των κατοίκων και κυρίως των μικρών και απομονωμένων νησιών. Μετά την κάλυψη όλων των νησιών, το επόμενο Συμπόσιο το 2009 έγινε στο Πειραιά προς τιμήν των εκτός της Δωδεκανήσου και εν αλλοδαπή διαβιούντων Δωδεκανησίων. Στη συνέχεια ξανάρχισε η σειρά από το κάθε νησί.


Το εφετινό Συμπόσιο πραγματοποιείται στην Κάσο μεταξύ 28-30 Ιουνίου και συμπίπτει με τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Κάσου τον Ιούνιο του 1824. Το επιστημονικό κύρος 90 εκλεκτών ερευνητών που συμμετέχουν, καθώς και η διεπιστημονική ποικιλία και πρωτοτυπία των 65 ανακοινώσεων αγκαλιάζουν ολόκληρο τον δωδεκανησιακό χώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν το νησί που φιλοξενεί το Συμπόσιο.


Ιδιαίτεροι δεσμοί συνδέουν την Δωδεκανησιακή παροικία της Αμερικής με την Σ.Γ.Τ.Δ. Ο αείμνηστος Μανώλης Αθανασιάδης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και συνεργάτες της Στέγης. Οι δεσμοί συνεχίστηκαν και δυνάμωσαν με την αναδιοργάνωση του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής και με τη συμμετοχή του στα Συμπόσια και με την έκδοση αυτοτελών εκδόσεων, που μεταξύ των άλλων αναφέρονται και στη Δωδεκανησιακή παροικία της Αμερικής.

Στο εφετινό Συμπόσιο συμμετέχουν δυο συμπατριώτες από την Αμερική, η μία ανακοίνωση αφορά την παροικία της Αμερικής και η άλλη την Κάσο.
Επίσης, οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής υποστηρίζουν και συμπαρίστανται στην απόφαση της Σ.Γ.Τ.Δ. στη συγγραφή της Ιστορίας του κάθε νησιού της Δωδεκανήσου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, αναλαμβάνοντας τη μετάφραση και βοηθώντας οικονομικά.

Η Αγγλική έκδοση έχει ιδιαίτερη σημασία για την παροικία μας, επειδή θα δώσει την ευκαιρία στην νέα γενεά, που δεν γνωρίζει Ελληνικά, να γνωρίσει την ιστορία όλων των νησιών της Δωδεκανήσου. Επιπρόσθετα η αποστολή του κάθε βιβλίου στις 50 μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Αμερικής και στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν Ελληνικά προγράμματα, θα δώσει την ευκαιρία στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό να γνωρίσει την ιστορία, ακόμη και των πιο μικρών νησιών της Δωδεκανήσου. Ο 30ος τόμος της περιοδικής επιστημονικής έκδοσης της Σ.Γ.Τ.Δ. «Δωδεκανησιακά Χρονικά».

The 30th volume of the periodical scientific publication of D.I.L.A. Μέχρι τώρα, έχουν εκδοθεί η «Ιστορία της Ρόδου» και η «Ιστορία της Καρπάθου» του Μανόλη Μακρή, ο οποίος έκαμε και τη στοιχειοθέτηση, την δε μετάφραση έκαμαν οι Μανώλης Κασσώτης και Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Τη δαπάνη της «Ιστορίας της Ρόδου» κατέβαλαν οι Δημοσθένης Τριανταφύλλου και Μανώλης Κασσώτης, και της «Ιστορίας της Καρπάθου» οι αδελφοί Μανώλης και Γιάννης Κασσώτης. Τα δυο βιβλία έχουν διανεμηθεί στην Αμερική και αποσταλεί σε 50 και πλέον βιβλιοθήκες.


Παράλληλα, οι Κώστας Κοντός, Δημοσθένης Τριανταφύλλου και Νίκος Κωνσταντινίδης έχουν αναλάβει, αντίστοιχα, την συγγραφή της ιστορίας της Σύμης, της Νισύρου και της Κάσου, ο δε Σύλλογος των Συμαίων της Νέας Υόρκης «η Αίγλη» έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της Ιστορίας της Σύμης. Επίσης, η Σ.Γ.Τ.Δ. βρίσκεται σε επαφή και με άλλους ιστορικούς για τη συγγραφή της ιστορίας και των άλλων νησιών. Κορυφαία αναγνώριση του έργου της Στέγης αποτελεί η βράβευσή της το 1985 από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης της Ακαδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Μαρία Καρίκη: Πόσο «παρών» είσαι στη ζωή σου;

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο σταθμός, για την επικινδυνότητα της συνδετικότητας σε μια ανειρήνευτη σημερινή εποχή

Θάνος Ζέλκας: Ο δρόμος είχε τη δική του αμαρτία

Θανάσης Καραναστάσης: Όπου λαλούν πολλοί... μνηστήρες

Γιάννης Παρασκευάς: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Δεν είμαστε δεδομένοι»

Μανώλης Χατζηάμαλλος: Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας!

Φίλιππος Ζάχαρης: Επανάληψη της ιστορίας και ήττα της σκέψης