Άκρως προβληματική η κατάσταση στο σχολικό κτήριο της Ακαδημίας

Άκρως προβληματική η κατάσταση στο σχολικό κτήριο της Ακαδημίας

Άκρως προβληματική η κατάσταση στο σχολικό κτήριο της Ακαδημίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1120 ΦΟΡΕΣ

Αποκαλυπτικό υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στον υπουργό Παιδείας

Υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου.

Ο Σύλλογος στο υπόμνημά του, το οποίο κοινοποιήθηκε παράλληλα στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και στον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, ζητά να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις, αφού τίθεται θέμα ασφαλείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών (το ίδιο υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή σε αναφορά του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης).

Ειδικότερα, στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα μεγίστης σημασίας που αφορά την ασφάλεια πολύ μεγάλου αριθμού παιδιών και εκπαιδευτικών στο νησί της Ρόδου λόγω της παλαιότητας του σχολικού συγκροτήματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου.

Σε συνέχεια όλων των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο στις αρμόδιες Αρχές από τη Δ/νση του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, επιβεβαιώνουμε ως εκπρόσωποι των γονέων και κηδεμόνων τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την επισκευή τού εν λόγω σχολείου, λόγω και της μεγάλης επικινδυνότητας του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Ρόδου, όπου στεγάζεται.

Το κτήριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου χτίστηκε το 1925 και στέγασε, το Βασιλικό Σχολείο Αρρένων. Μετά την απελευθέρωση και κατά το χρονικό διάστημα 1948-1990 στέγασε την Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου. Σήμερα, στεγάζει το 1ο και 22ο Νηπιαγωγείο, το 8ο Δημοτικό σχολείο, το 1ο και 2ο Πειραματικό Δημοτικό καθώς και το Ειδικό Πειραματικό Σχολείο Ρόδου. Καθημερινά στο κτήριο αυτό συγκεντρώνονται πάνω εξακόσια πενήντα (650) άτομα, παιδιά - εκπαιδευτικό προσωπικό - βοηθητικό προσωπικό.

Από το 1990, όπου το κτήριο αρχίζει να στεγάζει δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, καμία κεντρική παρέμβαση δεν έχει πραγματοποιηθεί με σκοπό την επιδιόρθωση - συντήρηση του κτηρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Φθάνοντας στο σήμερα, όπου το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας Ρόδου, ένα ομολογουμένως κτήριο - στολίδι στο κέντρο της πόλης, έχει γίνει επικίνδυνο και ακατάλληλο, κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβασή σας.

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της μη συντήρησης του τα προγενέστερα χρόνια γεγονός στο οποίο προκαλεί καθημερινά την αγωνία εκατοντάδων γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία μαζί με αποδεικτικό υλικό που επισυνάπτουμε που αποδεικνύουν την επικινδυνότητά του:

1. Το υπόγειο του κτηρίου όπου στεγάζεται το θέατρο, του οποίου η χρήση επί σειρά ετών κρίνεται ακατάλληλη, η οροφή έχει καταρρεύσει.

2. Το ηλεκτρολογικό κύκλωμα του κτηρίου είναι τόσο απαρχαιωμένο που αδυνατεί να υποστηρίξει συστήματα θέρμανσης και δροσισμού, παράγοντες οι οποίοι δυσχεραίνουν κατ' επέκταση και τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι ανεπίτρεπτο τον 21ο αιώνα να μην μπορούμε να εξασφαλίζουμε και να παρέχουμε τα στοιχειώδη στον χώρο όπου τα παιδιά μας περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους!

3. Τα παράθυρα σε ολόκληρο το κτήριο είναι ξύλινα, τα οποία λόγω παλαιότητας έχουν φθαρεί, με αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να υπάρχει εισροή υδάτων.

4. Η οροφή του κτηρίου δεν έχει μονωθεί σωστά με αποτέλεσμα τα νερά της ταράτσας να εισέρχονται στις αίθουσες. Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί και το τραγικό γεγονός της αποκόλλησης της οροφής στον δεύτερο όροφο χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω του ότι για καλή μας τύχη η οροφή έπεσε την ώρα που δεν υπήρχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Οι αναφορές των διευθυντών μέσω της αλληλογραφίας, καθώς και το φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτονται, αποδεικνύουν τα παραπάνω προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος.

Κατόπιν συνεχών εγγράφων και οχλήσεων από μέρους των διευθυντών των προαναφερθέντων σχολείων προς τους θεσμικούς φορείς και μετά από απαίτηση όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, την Τρίτη 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε θεσμική συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Βασίλη Κολιάδη, του τέως αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης, Μνημείων και πολεοδομικού σχεδιασμού Τσαμπίκου Βάγιου Καλοπήτα, του αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Σταύρου Τσούβαλη, του διευθυντή Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαράλαμπου Ψαρά, και διευθυντών των Σχολείων που στεγάζονται στο συγκρότημα της Ακαδημίας Ρόδου, δηλαδή του 1ου και 22ου Νηπιαγωγείου, του 8ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου και 2ου Πειραματικού Δημοτικού, καθώς και, του Ειδικού Πειραματικού Σχολείου Ρόδου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των αντίστοιχων σχολείων.

Στη συνάντηση αυτή παρατέθηκαν τα γεγονότα των τελευταίων ετών, καθώς επίσης, και η ταυτόχρονη αδυναμία εξεύρεσης δραστικών λύσεων έναντι της κοινώς ομολογουμένης επικινδυνότητας της κατάστασης του σχολικού συγκροτήματος, και αναδείχθηκαν περισσότερο. από ποτέ τα εξής:

Επιβάλλεται να βρεθεί λύση άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο καθώς το κτήριο είναι σαφέστατα ακατάλληλο και καθημερινά 650 άτομα, μαθητές και εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Καθημερινά δηλαδή 650 παιδιά και ενήλικες που στεγάζονται στο σχολείο, κινδυνεύουν στο κέντρο της Ρόδου. Η μοναδική συνεπώς ρεαλιστική προσέγγιση από την πλευρά σας είναι η χάραξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ολική επισκευή του κτηρίου με την σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και την εξεύρεση πόρων.

Κρίνεται επιτακτική η άμεση παρέμβασή σας, διότι τυχόν καθυστερήσεις, ίσως οδηγήσουν σε νέα προβλήματα ή και τραγικά ατυχήματα, πράγμα που απευχόμαστε.

Παρακαλείσθε όπως ανταποκριθείτε άμεσα στα ανωτέρω αιτήματά μας. Ας μην μετατραπεί η κραυγή εκατοντάδων γονέων μιας αναστρέψιμης κατάστασης σε κραυγή μη αναστρέψιμης και αναπόδραστης πλέον κατάστασης!

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση ενός τόσου σοβαρού θέματος, το οποίο αφορά τη σωματική ασφάλεια των παιδιών μας».

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος

Αλέξανδρος Βασιλικός για τον υπερτουρισμό: «Είμαστε πολύ μακριά από τα ισπανικά μοντέλα»

«Μια ημέρα, που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις μνήμες μας!»

Σε μία εβδομάδα εκτιμά ο δήμαρχος Λέρου ότι θα μεταφέρει νερό στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Μονάδα αφαλάτωσης στη Σύμη

Αποφοίτηση από το Εργαστήριο Κινηματογράφου 2024 Cine Chavalier

Βιβλία και τετράδια στους κάδους ανακύκλωσης