Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κάλυμνο

Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κάλυμνο

Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κάλυμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου της Καλύμνου πραγματοποιήθηκε μια μοναδική εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τρία σχολεία του νησιού. Η δράση αυτή είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά κοντά στην επιστήμη της αστρονομίας και να τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν και να εξερευνήσουν τον ουρανό με τη βοήθεια ειδικών.

Το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες
Η δράση, η οποία ονομάζεται “Universe All”, είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και αποσκοπεί στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξεκινώντας από τα ακριτικά νησιά. Στην Κάλυμνο, συμμετείχαν το 1o και το 3o Γυμνάσιο, καθώς και το 2o ΓΕΛ Kαλύμνου.
Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα εξ αποστάσεως από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και εκπόνησαν εργασίες πάνω σε θέματα αστρονομίας.

Υπεύθυνοι:
2ο ΓΕΛ: Αγγελική Μαραγκού και Γεωργία Τσιριγώτη.
1ο Γυμνάσιο: Καλογεράκης Βασίλης και Τρικοίλης Διονύσης και
3ο Γυμνάσιο: Νοδαράκης Νίκος, Χατζηδάκη Σοφία, Αθανασίου Μίκης και Γεροστάθη Μαρία.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα εργαστήριο για μαθητές δημοτικού, ηλικίας 6 έως 12 ετών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε αστροπαρατήρηση στον πλατύ Γιαλό, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ουρανό και τα αστέρια με τη βοήθεια τηλεσκοπίων. Η ενθουσιώδης συμμετοχή των παιδιών και η αφοσίωσή τους στις εργασίες τους έδειξαν την αγάπη τους για την αστρονομία και τη δίψα τους για γνώση.

Η σημασία της δράσης
Ο Αλέξανδρος Χιωτέλης, ερευνητής από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισήμανε, ότι η δράση αυτή είχε μεγάλη επιτυχία στα Δωδεκάνησα, με τη συμμετοχή συνολικά 20 σχολείων από 9 νησιά. Η θετική ανταπόκριση των μαθητών και των καθηγητών υποδηλώνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη και την εκπαίδευση στις τοπικές κοινότητες.
Αστρονομικές παρατηρήσεις

Οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της δράσης περιελάμβαναν την παρατήρηση του ήλιου με τηλεσκόπιο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν ηλιακές κηλίδες, οι οποίες, όπως εξήγησε ο Γιάννης Δακανάλης, είναι φαινόμενα πάνω στον ήλιο με διαστάσεις ίδιες ή και μεγαλύτερες από τη γη. Αυτές οι κηλίδες είναι οι περιοχές από τις οποίες πηγάζουν οι ηλιακές καταιγίδες και οι ηλιακές εκκλάμψεις, που δημιουργούν γεωδυναμικές καταιγίδες.

Αντίκτυπος στην τοπική κοινότητα
Η δράση αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα της Καλύμνου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την επιθυμία να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες και στο μέλλον. Η Μαρία Τσιριγότη, εκπαιδευτικός που συμμετείχε στη δράση, τόνισε, ότι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και έμαθαν πολλά νέα πράγματα που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προηγουμένως.

Μελλοντικές προοπτικές
Σκοπός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι να επεκτείνει αυτές τις εκπαιδευτικές δράσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, προσφέροντας σε περισσότερα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την αστρονομία.
Η κα Τσιριγότη ανέφερε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση παρόμοιων δράσεων και για ενήλικες στο μέλλον, με στόχο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία.

Συμπεράσματα
Η εκπαιδευτική δράση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κάλυμνο ήταν μια επιτυχημένη προσπάθεια να φέρει τα παιδιά και την τοπική κοινότητα πιο κοντά στην επιστήμη της αστρονομίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να εξερευνήσουν και να ενθουσιαστούν με τα μυστικά του σύμπαντος. Η θετική ανταπόκριση της κοινότητας δείχνει την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών και την ανάγκη για συνέχιση και επέκτασή τους στο μέλλον.
Με αυτόν τον τρόπο, η επιστήμη γίνεται προσιτή σε όλους και καλλιεργείται η αγάπη για τη γνώση και την ανακάλυψη, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Πηγή: kalymnos-news.gr

Διαβάστε ακόμη

Η Σεβαστή Κούρου εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλυμνίων

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

5ο «Μικρό Θερινό» των αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Κάλυμνο

Νικητιάδης προς ΝΔ: Δε θα κάνετε το λιμάνι της Καλύμνου νεκροταφείο σκαφών

Συνελήφθη 56χρονος στην Κάλυμνο που αναζητούσε χρυσό και αρχαία με ανιχνευτή μετάλλων

Καταγγελία δημάρχου Καλύμνου Γ. Μαστροκούκου για δολιοφθορά στο δίκτυο ύδρευσης

Άσκηση πυρόσβεσης στην Ψέριμο με τον εξοπλισμό που δώρισε ο Δήμος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης

Στην Κάλυμνο το 5ο «Μικρό Θερινό» στις 22-25 Αυγούστου