Μανώλης Κασσώτης| Δωδεκανησιακοί Σύλλογοι: Αμερική–Λέρος
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 812 ΦΟΡΕΣ
Γράφει o Μανώλης Κασσώτης
στο anamniseis.net
Η ομαδική μετανάστευση των Λερίων στην Αμερική, όπως και των άλλων Δωδεκανησίων, άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στις 30 Απριλίου 1902 πέρασαν από το Ellis Island της Νέας Υόρκης, τ’ αδέλφια Δημήτρης και Αικατερίνη Μαραβέλια, με προορισμό το Seattle WA, όπου έμενε ο αδελφός τους. Εκτός από το Seattle, αρκετοί από τους νεοφερμένους Λέριους εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και στη Baltimore MD, και σχεδόν όλοι που ήλθαν στη δεκαετία 1965-75, με τον μεταναστευτικό νόμο του 1965, έμειναν στη Νέα Υόρκη.
Στην αρχή, οι Λέριοι της Αμερικής οργάνωσαν ερανικές επιτροπές για να βοηθήσουν το νησί τους με κοινωφελή έργα. Αργότερα, το 1920, ιδρύθηκε στη Βαλτιμόρη ο πρώτος Λεριακός Σύλλογος, ο οποίος στη δεκαετία του 1930, αναγνωρίστηκε υπό την επωνυμία “American Lerian Association of Baltimore Maryland”. Στις 24 Μαρτίου 1946, οι Λέριοι της Νέας Υόρκης ίδρυσαν τον Σύλλογο “American Lerians Association ‘Leros’” και ακολούθησε η εκλογή του πρώτου Δ.Σ..
Μεταξύ των πρωτοπόρων συγκαταλέγονται: Πέτρος Πρώιος, Παύλος Πρώιος, Αλέκος και Ευδοξία Κωνσταντάρα, Νικήτας Αγγέλου και Κωνσταντίνος Τομάζος. Το έργο των πρωτοπόρων συνέχισαν οι: Φώτης Φυλακούρης, Γεράσιμος Παπαδούλης, Θωμάς Κυριαζής, Γεώργιος Κουφάδης, Μιχάλης Φυλακούρης, Αλέκος Κωνσταντάς, Γιάννης Φυλακούρης, Δημήτρης Φυλακούρης και Αντώνης Φυλακούρης.
Εξ αρχής, σκοπός του Συλλόγου ήταν η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών και η αποστολή χρημάτων στο νησί για την εκτέλεση κοινωφελών έργων. Από το 1946-1987, ο Σύλλογος διέθεσε 53.000 δολάρια για έργα που έγιναν στη Λέρο. Κάθε χρόνο, εκτός από τη χοροεσπερίδα και την εκδρομή, ο Σύλλογος οργανώνει και λαμβάνει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο Σύλλογος διατηρεί στενούς δεσμούς με τους τοπικούς παράγοντες του νησιού και συνεχίζει να βοηθά το Γεροκομείο στη Λέρο. Δύο φορές, οι τότε δήμαρχοι της Λέρου, Γιώργος Ζώρζου (1981) και Ιωάννης Μαυρουδής (1985), παρευρέθηκαν στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου. Επίσης, το 2004 ήλθε στην Αμερική για τη χοροεσπερίδα η έπαρχος Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Αστυπάλαιας, Λειψών και Αγαθονησίου, Χρυσούλα Σιφουνιού, που κατάγεται από τη Λέρο.
Το 1979, ο Σύλλογος ίδρυσε Τμήμα Νεολαίας, που διαθέτει χορευτικό συγκρότημα και λαμβάνει μέρος σε πολλές Δωδεκανησιακές και ομογενειακές εκδηλώσεις. Το 1950, ο Σύλλογος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και το 1970 στην επανίδρυσή της, συμμετέχει στις εκδηλώσεις της, καθώς και στους εθνικούς αγώνες της Ομογένειας.
Από τον Σεπτέμβριο 1979 μέχρι τον Ιανουάριο του 1982, ο Σύλλογος της Νέας Υόρκης, εξέδιδε ενημερωτικό δελτίο με τα νέα των συλλόγων και των Λεριακών παροικιών. Επίσης, κατά διαστήματα και επετείους του, ο Σύλλογος έκδωσε αναμνηστικά λευκώματα, με πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό για τη Λέρο και τη Λεριακή παροικία στην Αμερική.
Η σύνθεση τού παρόντος Δ.Σ. έχει ως εξής: πρόεδρος Τάκης Ρίζος, 1ος αντιπρόεδρος Σούλης Ελενής, 2ος αντιπρόεδρος Βασίλης Σιφουνιός, γραμματέας Ρόζυ Καμιτσή–Φυλακούρη, βοηθός γραμματέα Μαρία Μαυράκη Ελενής, ταμίας Νίκος Φυλακούρης, βοηθός Ταμία Μανώλης Πολυχρονίδης, δημόσιες Σχέσεις Μανώλης Παπάζογλου και Αδαμαντία Μαρή, σύμβουλοι Νικόλας Αράπης, Γιώργος Σιφουνιός, Αντώνης Ελενής, Χρήστος Αράπης, Τομ Ταμπασόπουλος, Γιάννης Αράπης.
Δεν πέρασε πολύς χρόνος από την ίδρυση του Συλλόγου της Νέας Υόρκης και οι Λέριοι του Seattle ίδρυσαν τη Λεριακή Αδελφότητα “American Lerian Association of Seattle Washington”. Επίσης, γύρω στη δεκαετία του 1970, ιδρύθηκε στον Huston, ο Σύλλογος των Λερίων του Τέξας, με πλούσια πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση. Μεταξύ των συλλόγων υπήρχε ευγενής άμιλλα, αλλά, και στενή συνεργασία, με πάντα τον ίδιο σκοπό: τη βοήθεια προς το γενέθλιο νησί. Εκδόθηκαν από κοινού τα πρώτα αναμνηστικά λευκώματα, αντάλλαζαν γνώμες και σκέψεις, που συντέλεσαν στην ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των Λερίων της Αμερικής.







