Οκτώ ομάδες μαθητών του Ιδρύματος Σταματίου προκρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Οκτώ ομάδες μαθητών του Ιδρύματος Σταματίου προκρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Οκτώ ομάδες μαθητών του Ιδρύματος Σταματίου προκρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1928 ΦΟΡΕΣ

Με μεγάλη χαρά το εργαστήριο Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ρομποτικής του Ιδρύματος Ε. & Μ. Σταματίου, πληροφορήθηκε την πρόκριση οκτώ ομάδων του, στη δεύτερη φάση του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Ο 6oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

Στον φετινό διαγωνισμό, υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής 194 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας. Οι προτάσεις των ομάδων αξιολογήθηκαν από 16 αξιολογητές σύμφωνα με τα κριτήρια και κάθε πρόταση αξιολογήθηκε από τουλάχιστον 2 αξιολογητές.

Oι προτάσεις αυτές περνάνε στην 2η και τελική φάση.

Συγκεκριμένα, οι οκτώ ομάδες μαθητών του Ιδρύματος Ε. & Μ. Σταματίου, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, για το έτος 2023-2024, αναφέρουν:

Ομάδα: DHA
Τίτλος: Arduino “Prevent Fire”
Με τη χρήση Arduino θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο «αυτοματοποιεί» την ειδοποίηση της Πυροσβεστικής ώστε να σταματάμε τις φωτιές από απόσταση.

Το σύστημά μας θα λειτουργεί με αισθητήρες που θα εντοπίζουν τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες σε μια δασική περιοχή, θα προειδοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω δικτύου wifi που θα καλύπτει περιοχές του δάσους και θα θέτει σε λειτουργία αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης μέσω σωλήνων υδρονέφωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, έτσι ώστε να την καθυστερήσει μέχρι να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ομάδα: KittyBud
Τίτλος: Αισθητήρας Σεισμού
Στο νησί μας, τη Ρόδο, συχνά συμβαίνουν σεισμοί μικρής ή μεγάλης έντασης. Κατά τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Ο αισθητήρας σεισμού που προτείνουμε, θα είναι άκρως ευαίσθητος και θα εντοπίζει δονήσεις μερικά λεπτά πριν τον αντιληφθούν οι κάτοικοι. Θα αποστέλλει σήμα στις αρμόδιες Υπηρεσίες και θα ειδοποιεί τα άτομα σε κοντινή απόσταση, ενεργοποιώντας σειρήνες και φάρους. Έτσι, θα δίνεται ο χρόνος για να απομακρυνθούν από τα κτήρια ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

Ομάδα: Hacker
Τίτλος: Αυτοκίνητο για άτομα με κινητικά προβλήματα
Πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Σε αυτή την εργασία θέλουμε να κατασκευάσουμε το μοντέλο ενός αυτοκινήτου στο οποίο η πόρτα θ’ ανοίγει αυτόματα και το κάθισμα του οδηγού θα βγαίνει προς τα έξω μόλις ο οδηγός βάλει το αποτύπωμά του στον αισθητήρα αποτυπώματος. Πιέζοντας ένα κουμπί στο καντράν του αυτοκινήτου, το κάθισμα θα επιστρέφει στη θέση του και θα κλείνει η πόρτα. Με τον ίδιο τρόπο (πίεση κουμπιού) ο οδηγός θα μπορεί να βγει από το όχημα.

Ομάδα: The programmers
Τίτλος: Firekiller
Η συσκευή μας θα δημιουργήσει ένα αυτόματο σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς. Αισθητήρες φωτιάς μέσα στα δάση θα ειδοποιούν τους περίοικους με σειρήνες, έτσι ώστε να ενημερώνουν εγκαίρως την Πυροσβεστική για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Ομάδα: superk
Τίτλος: Ο Ναρκαλιευτής του STEAM
Οι μικροί μαθητές του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου θα δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που θα ενσωματώνει εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως προβλήματα μαθηματικών ή ερωτήσεις σχετικά με το STEAM που πρέπει να λυθούν για να μπορεί ο κάθε παίκτης να προχωρήσει στον τερματισμό.

Οι παίκτες μπορούν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες αλλά και να συνεργάζονται για να λύσουν εκπαιδευτικές προκλήσεις. Κάθε φορά που ο παίκτης θα πέφτει πάνω σε μια νάρκη καλείται να φέρει εις πέρας μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που προϋποθέτει τη χρήση ενός αισθητήρα ή κινητήρα.

Ομάδα: se
Τίτλος: Έξυπνο αυτοκίνητο
Κατασκευή ενός έξυπνου αυτοκίνητου που να μην βάζει μπροστά τη μηχανή όταν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ. Η κατασκευή ενός έξυπνου αυτοκινήτου που να αναγνωρίζει εάν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ χρησιμοποιώντας ένα συστήματα αλκοολομετρίας που θα συνδέεται με το σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου. Αν ο οδηγός έχει υπερβεί ένα καθορισμένο όριο, το αυτοκίνητο δεν θα ξεκινήσει. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη σύνδεση ενός αλκοολόμετρου στο Arduino.

Ομάδα: boyK
Τίτλος: Έξυπνο Αυτόματο Ποτήρι Πόσιμου Νερού σε εσωτερικό χώρο και έξυπνα παντζούρια
Το έργο «Έξυπνο Αυτόματο Ποτήρι Πόσιμου Νερού σε εσωτερικό χώρο και έξυπνα παντζούρια» θ’ ανιχνεύει την παρουσία ποτηριού (δοχείου), που γεμίζει αυτόματα, και ίσως να έχει και άλλες λειτουργίες, όπως ανίχνευση επίπεδου νερού και όταν το επίπεδο νερού στο χώμα των φυτών είναι χαμηλό, τότε το πότισμα αρχίζει αυτόματα. Σε ό,τι αφορα τα έξυπνα πατζούρια θα κλείνουν και θα ανοίγουν σε συγκεκριμένη ώρα, κτίζοντας ένα μικρό αντικλεπτικό σύστημα.

Ομάδα: farm
Τίτλος: Έξυπνη φάρμα
Δημιουργία έξυπνης φάρμας για τον έλεγχο της κατανάλωσης ζωοτροφών και νερού αλλά και για την προστασία των ζώων από τις φυσικές καταστροφές. Για το έργο αυτό θα χρειαστούμε διάφορα υλικά για τη δημιουργία του συστήματος απεγκλωβισμού των ζώων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών όσο και για την εξοικονόμηση - κατανάλωση νερού και τροφών.

Τέλος, οι μαθητές αναφέρουν: «Ευχαριστούμε τις εκπαιδεύτριές μας: Κάλλια Κασταμούλα και Ηλιάνα Γιαννούση για τον συντονισμό των ομάδων και την υλοποίηση των μαθημάτων».

Διαβάστε ακόμη

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»

Σε τμήματα ΑΕΙ μπορούν να καταταγούν οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Σωτήρη-Βασίλη Παπαντωνίου για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις