Δημοσίευμα: Προς συμφωνία για Δημοκρατία Μακεδονίας του Βαρδάρη

Δημοσίευμα: Προς συμφωνία για Δημοκρατία Μακεδονίας του Βαρδάρη

Δημοσίευμα: Προς συμφωνία για Δημοκρατία Μακεδονίας του Βαρδάρη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 274 ΦΟΡΕΣ

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα. «Αγνωστο το εύρος της χρήσης της», δηλώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η εν λόγω ονομασία φέρεται να καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ από την άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ευρέως και από τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο δυτική διπλωματική πηγή, αναφέρει ότι η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, αυτή η πηγή περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απ’ ευθείας συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έσπασαν τον πάγο».

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο, η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε την πρόθεσή της να υιοθετήσει τόσο στα διεθνή φόρουμ όσο και στις διμερείς σχέσεις τη συμβιβαστική ονομασία, είτε το «Βόρεια Μακεδονία», που είχε προτείνει πέρυσι ο Μάθιου Νίμιτς, είτε το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που φαίνεται να είναι η ονομασία στην οποία πιθανώς να καταλήξουν οι δύο χώρες.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενική ισχύ. Η συγκεκριμένη πρόταση, αν πράγματι είναι έτσι, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Εμπίπτει κατ' αρχήν σε αυτές τις προδιαγραφές».

Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει ότι «παραμένει άγνωστο το εύρος της χρήσης της. Οπως άγνωστο παραμένει το αν η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε μυστική διαπραγμάτευση».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση γα το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες περιοχές της Δωδεκανήσου βάζει φρένο στα Airbnb το χωροταξικό

Ι.Βαρδακαστάνης: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη νέα εποχή

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Βραχνάς» η μη έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

Άρχισε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

2.793 ακίνητα της Ρόδου εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος για πρόεδρος και ο Μιχάλης Κατρίνης