Θ. Καραναστάσης: Εντός, εκτός και επί τα αυτά
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 858 ΦΟΡΕΣ
Γράφει ο
Θανάσης Καραναστάσης
Μερικοί έμειναν, άλλοι μπήκαν και κάποιοι άλλοι βγήκαν. Σχηματικά έτσι αντιλαμβάνομαι τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε προ οκταημέρου.
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με κάποιες αναταράξεις τη θητεία της, μάλλον όμως σύντομα θα κοπάσουν.
Στο παρελθόν, οι ανασχηματισμοί και οι εκλογές δεν προαναγγέλλονταν, απλώς συνέβαιναν. Αυτό τώρα άλλαξε.
Τα μέσα ενημέρωσης γνώριζαν εδώ κι εβδομάδες πότε θα γινόταν ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και διακινούσαν με σχετική σιγουριά τα ονόματα των μελλοντικών υπουργών. Δεν ξέρω, αν η όλη συζήτηση διεξαγόταν βάσει διαρροών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή από κάποιους συνεργάτες του.
Έτσι κι αλλιώς, το νέο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε, αποτελείται από δύο διμοιρίες (!) υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών. Και διαθέτει αυτή τη φορά και λοχία, τη «μάνα του λόχου», που λέγαμε παλιά.
Ο κ. Χατζηδάκης καλύπτει αυτό το πόστο. Και η νέα κυβέρνηση άρχισε με το ίδιο πάντα, βαρετό τελετουργικό:
- Ορκωμοσία με κεριά και λιβάνια.
- Δηλώσεις υπουργών. Κάποιοι τόνισαν, ότι θα επιτελέσουν την αποστολή τους «σεμνά». Παρέλειψαν το «ταπεινά» του μικρού Καραμανλή.
- Παραδόσεις και παραλαβές των υπουργείων, λόγοι απερχομένων και εισερχομένων. Συνηθισμένα τετριμμένα λόγια.
Στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει. Θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για τη διευθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται τώρα, ότι θα βάλει χέρι στο «βαθύ κράτος». Ότι θα πολεμήσει τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειές του.
Μα «βαθύ κράτος» είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Για ν’ αλλάξει αυτό χρειάζεται βαθιές τομές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα «πονέσουν»!
Και πώς θα το πετύχει; Μ’ αυτό το πολυμελές και δυσκίνητο κυβερνητικό σχήμα;
Έχει δηλώσει μερικές φορές, ότι υπάρχει άνετος χρόνος έως το 1927 για να τα καταφέρει.
Κι αν συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές;
Θα τα διαχειριστεί κι αυτά όπως στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών;
Καλό θα ήταν να έχει κατά νου τη ρήση του Βρετανού πρωθυπουργού Μακ Μίλαν για τον ρόλο των στην πολιτική. Μπορεί να αισθάνεται άτρωτος πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης, διότι τον ευνοούν δύο παράγοντες: ο ένας είναι η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν πειστικό πολιτικό λόγο, κι ο άλλος η στήριξη που του παρέχουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Είναι η βοήθεια που παίρνει από γνωστούς δημοσιογράφους, οι οποίοι λειτουργούν ως άτυποι κυβερνητικοί εκπρόσωποι!
Δεν πάει καθόλου καλά η δεύτερη τετραετία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Έχει χαθεί ο έλεγχος σε πολλούς τομείς, όπως η ακρίβεια, η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας, οι ασύδοτες μέθοδοι των διαφόρων καρτέλ και πολλά άλλα.
Έβαλε μερικούς σαραντάρηδες, στην κυβέρνησή του, με σκοπό την ανανέωση και το άλμα προς τα εμπρός.
Δεν είμαι βέβαιος, αν οι ιδέες τους συμβαδίζουν με την ηλικία τους. Η πραγματικότητα πάντως είναι μία, αυτή που περικλείεται στην εύστοχη παρατήρηση του πολιτικού επιστήμονα Λ. Κουσούλη: «Πρέπει να καταλάβαμε ότι ζούμε σε δουλοκτητικό κράτος».
Είναι το συγκεντρωτικό κράτος, το οποίο κρατεί σε αδράνεια τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Αυτό έχει απέναντί του ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό θ’ αποφασίσει πώς θα κλείσει η δεύτερη τετραετία του.
ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΑ
Α. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη καλά θα κάνουν να τον βοηθήσουν να αποβάλει τα πολλά «εεε» από τον προφορικό του λόγο. Απορώ πώς δεν το έχουν επιχειρήσει έως τώρα.
Β. Η συνεχής δημόσια παρουσία της κας Καρυστιανού δεν της κάνει καλό. Η πολλή δημοσιότητα μπορεί να την καταπιεί. Ας τη συμβουλέψει κάποιος σοβαρός άνθρωπος, οπωσδήποτε όχι ο Κοτζιάς.