Ομιλητής στο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ “Redefining the future horizons” ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Ομιλητής στο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ “Redefining the future horizons” ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Ομιλητής στο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ “Redefining the future horizons” ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 424 ΦΟΡΕΣ

Στο 1ο διεθνές διήμερο συνέδριο με τον τίτλο: «Redefining the future horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, των προκλήσεων για τη δημιουργία βιώσιμου επενδυτικού περιβάλλοντος και τη θωράκιση των υποδομών, που διοργάνωσε το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) στις 13 και 14 Ιουνίου στην Αθήνα, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις και οι νέες συνθήκες, που δημιουργούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, βρίσκονται αναμφισβήτητα στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η πολιτεία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τεχνικός κόσμος, η επιστημονική κοινότητα και τελικώς η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, καλούνται να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα, με όρους ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας.

Το συνέδριο του ΤΜΕΔΕ είχε στόχο στο να χαρτογραφήσει και να αναδείξει αυτές τις προκλήσεις, τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και τα καίρια ζητήματα, υπό το πρίσμα της ελληνικής και παγκόσμιας εμπειρίας, αλλά και των νέων επιστημονικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία του συνεδρίου κάλυψε ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη βιώσιμη αστική και περιφερειακή ανάπτυξη, την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και έργων υποδομής υιοθετώντας κανόνες ESG, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων, την ανάδειξη σημαντικών πρωτοβουλιών και βέλτιστων πρακτικών για τις πόλεις και τις περιφέρειες του μέλλοντος, καθώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του RRF και του ΕΣΠΑ, αλλά και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, με βάση τη διεθνή εμπειρία.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι προσκεκλημένοι και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ειδικό πάνελ του συνεδρίου τέθηκαν στο επίκεντρο οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σχεδιαστούν έξυπνές και ανθεκτικές περιφέρειες.

Οι περιφέρειες και οι πόλεις του μέλλοντος πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, φιλικές στο περιβάλλον και κοινωνικά συμπεριληπτικές, με δικαιοσύνη, ανέφερε ο Δημήτρης Πτωχός, περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Έκανε λόγο για την υιοθέτηση καλών πρακτικών για πράσινες υποδομές, καλύτερους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, ενώ όπως είπε, οι υποδομές πρέπει να επανασχεδιαστούν για να αντέξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στον σχεδιασμό τους πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, και να υπάρχει μία διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Βιώσιμες πρακτικές εφαρμόζονται στην Πελοπόννησο στους κλάδους του τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαχείριση υδάτων και στον πρωτογενή τομέα, με απώτερο στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως έκανε γνωστό.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες, όπως στην περίπτωση της Αστυπάλαιας και της Τήλου, όπου πρόκειται για ένα νησί μηδενικών αποβλήτων.

Στη Χάλκη δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το Greco – island και στην Ρόδο εφαρμόσαμε το φιλόδοξο πρόγραμμα Rhodes Co-lab.

«Έχουμε κάνει εξαιρετικά project χωρίς να έχουν στοιχίσει στο κράτος ούτε ένα ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εκεί που πρέπει πρωτίστως να δουλέψουμε είναι επάνω στις αντιλήψεις και στις συνήθειες που έχουμε διαμορφώσει ως κοινωνία».

«Ζητούμενο αποτελεί να δουλεύουμε και να εξοικειωνόμαστε με νέες τεχνολογίες προκειμένου να πετυχαίνουμε μείωση κινδύνου και φυσικών καταστροφών», ανέφερε από την πλευρά το ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Ανέλυσε τις δράσεις που έχει αναλάβει η περιφέρεια με τη χρήση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, προκειμένου να θωρακιστεί το περιβάλλον και η κοινωνία, «έχοντας ανοιχτά μάτια και αυτιά προκειμένου να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

Οι ψηφιακές πολιτικές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ανθεκτικότητα μιας πόλης τόνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Αγγελούδης δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Επεσήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων με την εκπόνηση ενός αντίστοιχου στρατηγικού σχεδίου, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της πόλης φθάνουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ για την οχύρωσή της.

Όπως έκανε γνωστό, στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει ήδη ένας τέτοιου είδους σχεδιασμός, που αφορά την ενέργεια, τις μεταφορές, τα logistics, τα κτίρια, τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφύτευσης, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα social media:

«Στο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ “Redefining the future horizons – Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”, είχα την ευκαιρία, χθες, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα.

Η περιφέρειά μας έχει κάνει τα δικά της βήματα στον αγώνα για αειφορία. Άλλοι θα πουν μεγάλα βήματα, άλλοι μικρά, εγώ θα πω ότι έκανε τα πρώτα βήματα. Σε νησιά που κανείς δεν το περίμενε ότι θα μπορούσαν να βγούν μπροστά, αυτό έγινε. Και πέτυχε.

Σε αυτά τα νησιά, η πολιτική του ρεαλισμού και της λογικής έφερε αποτελέσματα.
Την βιωσιμότητα την υπηρετούμε, στην πράξη και όχι στην θεωρία. Με έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες και όχι ωραία λόγια.

Με αγάπη και αφοσίωση και όχι δογματισμό.
Έχουμε δρόμο ακόμα αλλά τα πρώτα βήματα έγιναν. Μεγάλα η μικρά είναι τα πρώτα στην ιστορία των νησιών μας και έγιναν τώρα.

Αν αυτό ενοχλεί κάποιους, δεν μας πειράζει. Εμείς, θα συνεχίσουμε».

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας παραιτούνται από τα όργανα του κόμματος με αιχμές κατά Κασσελάκη

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Δ. Παπαστεργίου: Σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες

ΤτΕ: Οι Γερμανοί ταξιδιώτες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα - Αρκετά χαμηλές οι εισπράξεις από Βρετανούς

Φωτιά στο Αλποχώρι Πύργου: Νεκρός άνδρας στη Μυρτιά

Ελληνική Τάφρος: Νέα επιστολή οργανώσεων κατά των σεισμικών ερευνών

“Red alert” του Foreign Office για Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Τουρκία

Χρυσοχοΐδης: Πάνω από 5.300 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας -Πάνω από 5.000 συλλήψεις στο 5μηνο