Φαληράκι: Πολεοδομικός σχεδιασμός… χθες

 Φαληράκι: Πολεοδομικός  σχεδιασμός… χθες

Φαληράκι: Πολεοδομικός σχεδιασμός… χθες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1410 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Σαράντης
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Meg


Το Φαληράκι είναι ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός που αποτελείται κυρίως από τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο είναι μη αξιοποιήσιμο από την Τοπική Αρχή.

Το σοβαρότερο έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Φαληρακίου και να χαρακτηριστεί ως οικισμός. Δηλαδή να μπουν κάποιοι κανόνες στη δόμηση και να μπορεί κάποιος να κάνει μια επιχείρηση νόμιμη.

Τώρα θεωρείται εκτός σχεδίου πόλεως, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η δόμηση. Θεωρώ πως όπου δεν υπάρχουν νόμοι επικρατεί το χάος. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και το να χαρακτηριστεί ως οικισμός, έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τον Δήμο το οποίο όμως θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη και τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα.

• 1. Θα μπορούν να γίνουν δημόσια έργα. Από τη στιγμή που απαγορεύεται η δόμηση, απαγορεύεται και το πώς θα υλοποιηθεί οποιοδήποτε δημόσιο κτήριο-έργο

• 2. Θα αναβαθμιστεί αρχιτεκτονικά και θα θωρακιστεί η περιοχή από τις φυσικές καταστροφές. Όλα τα έργα θα κατασκευάζονται τουλάχιστον με τις ελάχιστες απαιτήσεις των κανονισμών. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής θα υπάρξουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που είδαμε στο Μάτι Αττικής

• 3. Οταν θα γίνει σχέδιο θα έχουμε συντελεστές δόμησης από 30 μέχρι 50% και η αρτιότητα θα ξεκινάει από 500 τ.μ με 1000 τ.μ μέτρα και όχι 4000 τ.μ που είναι σήμερα.

• 4. Θα πάρει αξία η γη.Τα οικόπεδα με έκταση 1000 τ.μ 2000 τ.μ δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με αποτέλεσμα να γίνονται πωλήσεις σε χαμηλές τιμές.

• 5. Σε οικόπεδα που είναι εξ αδιαιρέτου που είναι από πολλούς δικαιούχους και έχουν διαμάχες, θα χωριστούν και θα κάνει ο καθένας την επένδυση που θέλει.

• 6.Το σχέδιο πόλεως δεσμεύει εκτάσεις απόλυτης προστασίας και καθορίζει ζώνες πρασίνου και πλατειών κάτι που δεν υπάρχει. Και επίσης μια έκταση 100 στρεμμάτων της Εκκλησίας έχει δεσμευτεί και θα μπορεί να γίνει μόνο Αθλητικό κέντρο και χώρος πρασίνου.

• 8. Αν το σχέδιο πόλεως βγει πριν τον Νοέμβριο του 2019 θα έχουμε σχεδόν 90% έκπτωση στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

• 9. Θα μπορούν να γίνουν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και κτιρίων που έγιναν μετά το 2011

• 10. Θα μπορούν να πάρουν οριστική απαλλαγή από την κατεδάφιση τα κτήρια που έχουν τακτοποιηθεί και ισχύει για 30 χρόνια.

• 11. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο πόλεως θα γίνουν επενδύσεις νόμιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα ΕΣΠΑ και θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να επενδύσεις άφοβα τα χρήματά του.

• 7. Το Φαληράκι θυμίζει παραγκούπολη. Μια παραγκούπολη στην οποία όταν κατασκευάζεις ένα αυθαίρετο κτίσμα ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να στο κατεδαφίσουν, όταν για κάθε αυθαίρετη κατασκευή, θα λαμβάνεις πρόστιμο 600 ευρώ το λιγότερο ανά τετραγωνικό μέτρο, το κάνεις όσο πιο πρόχειρο γίνεται και χωρίς καμία προδιαγραφή. Οπότε αν εφαρμοστεί το σχέδιο, θα μειωθούν και αυτές οι κατασκευές.

• H δόμηση απαγορεύεται, κάτι που δεν είναι λογικό. Με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι νόμοι του κράτους. Όπου δεν υπάρχουν νόμοι επικρατεί το χάος, η αναρχία, η διαφθορά και οι εκβιασμοί. Κερδίζει αυτός που είναι πιο πολύ αυθαίρετος από τους άλλους, δηλαδή φαινόμενα μια τριτοκοσμικής χώρας. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ πολεοδομικός σχεδιασμός και να χαρακτηριστεί ως οικισμός.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Παπανικόλας: Η «πασαρέλα» των υποψηφίων αρχηγών

Φίλιππος Ζάχαρης: Εμείς και οι άλλοι την επόμενη μέρα

Δημήτρης Προκοπίου: Δελφίνια και αλιεία

Μαρία Καρίκη: Πώς έρχεται η «ψυχική ανάταση»;

Θάνος Ζέλκας: Ξέρω ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Δαύκος ο άγριος (Daucus sylvestris), κοινώς σταφυλίνος, σταφυλίνακας, σταφυλινάκι, άγριο καρότο

Κατερίνα Τζωρτζινάκη: Το καλοκαίρι είναι ακριβό

Νίκος Μυλωνάς: Μετά την 4η φωτιά στον ΧΥΤΑ... θα κάνει επιτέλους κάτι της προκοπής ο δήμος Κω;