Στον αέρα βρίσκονται τα συμβόλαια για το 2016

Στον αέρα βρίσκονται  τα συμβόλαια για το 2016

Στον αέρα βρίσκονται τα συμβόλαια για το 2016

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα με τους συντελεστές ΦΠΑ

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων για τα τουριστικά πακέτα της επόμενης περιόδου καθώς ο τουριστικός κόσμος της Ρόδου τελεί εν αναμονή, ένταξης των νησιών μας στις κατηγορίες με βάση τις οποίες θα ισχύσει ο νέος ΦΠΑ.

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι θα ισχύσει και πόσο θα επιβαρυνθεί το τουριστικό πακέτο του χρόνου, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα που θα εντάξει το υπουργείο οικονομικών τη Ρόδο και φυσικά και τα άλλα νησιά.

Ως εκ τούτου οι ξενοδοχειακές μονάδες αδυνατούν να έλθουν σε συμφωνία με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό παρά τις πιέσεις που δέχονται από αυτούς καθώς ο χρόνος κυλά και η εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει.

Πάντως με βάση τις εκτιμήσεις το τουριστικό πακέτο θα επιβαρυνθεί συνολικά σε ποσοστό 10%, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα απορροφηθεί από τις αυξήσεις στα συμβόλαια που θα υπογραφούν.

Το ανώτερο ποσοστό της αύξησης που θεωρείται εφικτό να επιτευχθεί είναι της τάξης του 4%-5%, κάτι για το οποίο πάντως θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να κερδηθεί.

Όπως είναι γνωστό, από την 1η Οκτωβρίου ο συντελεστής ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία από 6% που είναι σήμερα μεταφέρεται στο 13%. Όμως επειδή στα νησιά μας ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ το ποσοστό του φόρου ανέρχεται αντίστοιχα στο 4%.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι περιοχές της χώρας θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Περιοχές με κανονικό συντελεστή
  • Νησιά αναπτυγμένα τουριστικά
  • Νησιά λιγότερα αναπτυγμένα
  • Νησιά απομακρυσμένα

Έτσι από 1 Οκτωβρίου 2015 σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, δεν θα ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής κατά 30% για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα ξενοδοχεία οπότε ο συντελεστής για τις περιοχές αυτές θα ανέρχεται στο 13%. Το ίδιο θα ισχύσει αλλά από 1 Ιουνίου 2016 και μετά στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Συνεπώς στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά από 1 Οκτωβρίου 2015 και μέχρι 31 Μαΐου 2015 θα ισχύσει ο συντελεστής 9% και από 1 Ιουνίου 2016 ο συντελεστής 13%. Ο μειωμένος συντελεστής θα παραμείνει σε ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 μόνο για τα απομακρυσμένα νησιά. Από 1 Ιανουαρίου 2017 σε όλες τις περιοχές της χώρας ο ΦΠΑ στη διαμονή θα ανέρχεται σε 13%.

Σημειώνεται ότι χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έστειλε στα μέλη του διευκρινιστική ανακοίνωση αναφορικά με την επιβολή των συντελεστών ΦΠΑ στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν άμεσων παρεμβάσεων του Ξ.Ε.Ε. στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού επιλύθηκε πάραυτα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 ένα σημαντικό κενό νόμου που άφηνε έκθετα τα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 23% στη διαμονή κατά τη μεταβατική περίοδο από 20 Ιουλίου 2015 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία ο συντελεστής ΦΠΑ στη διαμονή θα ανέρχεται στο 13%.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 της ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου 2015 (ΦΕΚ 84Α’), τα ξενοδοχεία κατά την περίοδο από 20 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 εφαρμόζουν για τις υπηρεσίες διαμονής το μειωμένο συντελεστή 6%.

Κατά συνέπεια, μετά τη θέση σε ισχύ του Ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80 Α’) οι συντελεστές ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στα ξενοδοχεία έχουν ως ακολούθως:

Συντελεστές ΦΠΑ Διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα από

20 Ιουλίου- 30 Σεπτεμβρίου 2015 6%

1η Οκτωβρίου 2015 13%

Συντελεστής ΦΠΑ Εστίαση και λοιπές υπηρεσίες

20 Ιουλίου 2015 23%

Για τα νησιά του Αιγαίου

Οι μειώσεις των συντελεστών καταργούνται σταδιακά ως ακολούθως: αα) Από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά.

Σχετικοί νόμοι

· NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4334/2015 (ΦΕΚ 80 Α’) Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.).

· ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ 18ης Ιουλίου 2015 (ΦΕΚ 84 Α’) Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων και τις τροποποιήσεις των νόμων 4063/2012, 4172/2013, 4331/2015 και 4334/2015.

Το Ξ.Ε.Ε. είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και θα σας ενημερώσει για οτιδήποτε νεώτερο σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος ΦΠΑ στα ξενοδοχεία».

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»