Ο Jack Kerouac «στο δρόμο» για τις Κάννες

Ο Jack Kerouac «στο δρόμο» για τις Κάννες

Ο Jack Kerouac «στο δρόμο» για τις Κάννες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 184 ΦΟΡΕΣ

«Ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα πόσο σύγχρονο είναι. Όλες αυτές οι διαμαρτυρίες που ζούμε σήμερα, σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Κίνα και Μέση Ανατολή, που γίνονται από νέους ανθρώπους, κουβαλούν το πνεύμα του βιβλίου “Στο δρόμο”», είπε ο Viggo Mort

«Ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα πόσο σύγχρονο είναι. Όλες αυτές οι διαμαρτυρίες που ζούμε σήμερα, σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Κίνα και Μέση Ανατολή, που γίνονται από νέους ανθρώπους, κουβαλούν εκείνο το πνεύμα του βιβλίου “Στο δρόμο”», είπε ο Viggo Mortensen.

Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι η ταινία βγαίνει την πιο ιδανική στιγμή, σε μια εποχή συντηρητική, όπου κυριαρχούν ο φόβος, η ανασφάλεια και η οικονομική κρίση. Οι νέοι που θα το ανακαλύψουν, θα ταυτιστούν μαζί του».

Ο Viggo Mortensen, ο William Burroughs της ταινίας «Στο δρόμο» (On the Road) του Walter Salles, αναφέρεται φυσικά στην βίβλο των μπίτνικ, που βρήκε τον δρόμο της για την μεγάλη οθόνη ύστερα από αναμονή τριάντα χρόνων στα συρτάρια του Francis Ford Coppola, ο οποίος είχε αγοράσει τα δικαιώματα από το 1979.



Αφού το βιβλίο άλλαξε πολλά χέρια σκηνοθετών, κατέληξε στον Walter Salles, έμπειρο σκηνοθέτη της on the road φιλοσοφίας, όπως απέδειξε στα «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας» ((Diarios de motocicleta).

Η συνέντευξη τύπου που έγινε στις Κάννες, έφερε το καστ και τον σκηνοθέτη στο 65ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ: τον Sam Riley (ως Sal Paradise), τον Garrett Hedlund (ως Dean Moriarty), την Kristen Stewart (ως Marylou), την Kirsten Dunst (ως Camille), τον Tom Sturridge (ως Carlo Marx) και τον Viggo Mortensen (ως William Burroughs… ή Old Bull Lee).



Για τον Μεξικανό Walter Salles, το βιβλίο υπήρξε ορόσημο της εφηβείας του. «ʼνθρωποι όπως ο Jack Kerouac, η Diane Di Prima και ο Allen Ginsberg, έβαλαν τις ρίζες όλων των φιλελεύθερων κινημάτων», είπε ο σκηνοθέτης. 

«Το ελεύθερο πνεύμα των ηρώων του βιβλίου “Στο δρόμο”, η στιλ «τζαζ» αφήγηση, ο τρόπος με τον οποίο ο Kerouac χειρίζεται το σεξ και τα ναρκωτικά ως εργαλεία για την κατανόηση του κόσμου, βρίσκονταν στην απέναντι όχθη της ζωής που μας είχε επιβληθεί με το ζόρι», υποστήριξε. 



«Ήταν αδύνατον να μην σε επηρεάσουν οι λέξεις και οι εικόνες που έβγαιναν από αυτές», εξήγησε ο Salles, ο οποίος τελικά υπογράφει μια ηλεκτρισμένη ταινία, βουτηγμένη στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον καπνό και την τρέλα μιας ομάδας νεαρών που θα επαναπροσδιόριζαν την έννοια της ελευθερίας και της επαναστατικότητας, αφήνοντας το αποτύπωμα τους στην άσφαλτο της αμερικάνικης ενδοχώρας.

Για να βάλει τους ηθοποιούς του στο πνεύμα της μπίτνικ γενιάς, τους εγκατέστησε για 4 βδομάδες σε μία κατασκήνωση, όπου έβλεπαν σχετικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, αλλά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον γιό του Neal Cassady, John.



«Μας είπε ότι αυτή δεν είναι μια ιστορία για την μπιτ γενιά, αλλά για το τι προηγήθηκε. Για μένα η ταινία αυτή συνδέεται με τα «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας», γιατί έχει και αυτό στην καρδιά του ανθρώπους που βρίσκονται στην αρχή της κοινωνικής και πολιτικής τους αφύπνισης», είπε ο Salles.

Και συνέχισε: «Στην ταινία “Στον δρόμο” μία ομάδα νεαρών κάνει ένα ταξίδι από την εφηβεία, στην αρχή της ενήλικης ζωής, ψάχνοντας τις ελευθερίες που τους έχουν αρνηθεί, και κάνοντας πειράματα με τα όρια της ελευθερίας σε μια χώρα που εκείνη την εποχή ήταν συντηρητική. Παρακολουθούμε την αναζήτηση του τέλους του δρόμου και του τέλους του αμερικάνικου ονείρου».



Η Kristen Stewart, πρωταγωνίστρια του «Λυκόφως» (Twilight), αφήνει για λίγο τον συντηρητικό της χαρακτήρα, όπως τον έχουμε δει στο εφηβικό μπλοκμπάστερ και υποδύεται εδώ την Marylou, η οποία είναι ερωμένη τόσο του Cassady, όσο και του Paradise.



«Δεν είχα πρόβλημα με τις προκλητικές σκηνές. Ούτε θα πω τα κλισέ για το πόσο καλά με έκανε να νιώσω ο Salles στα γυρίσματα των ερωτικών σκηνών. Μου άρεσε πολύ που την υποδύθηκα. Ο χαρακτήρας της είναι τόσο ζωντανός, ξεπηδά από τις σελίδες και σε χτυπά στο πρόσωπο», δήλωσε η 22χρονη ηθοποιός.



«Δεν πούλησε ποτέ τον εαυτό της. Δεν επαναστατούσε σε τίποτα, ήταν απλά ο εαυτός της, ίσως δεν ήταν προτεραιότητα της να είναι μέρος κάτι που τελικά θα κινητοποιούσε τόσους ανθρώπους. Για μένα αυτή ενσωματώνει το πνεύμα ολόκληρου του βιβλίου», είπε η νεαρή σταρ, η οποία είχε δεχτεί την πρόταση για τον ρόλο εδώ και αρκετά χρόνια, όταν ήταν 16 χρονών.



Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!