Η μεταφορά των ελαφιών σε ειδικά πάρκα η μόνη λύση στο πρόβλημα

Η μεταφορά των ελαφιών σε ειδικά πάρκα η μόνη λύση στο πρόβλημα

Η μεταφορά των ελαφιών σε ειδικά πάρκα η μόνη λύση στο πρόβλημα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2911 ΦΟΡΕΣ

Η μεταφορά των ελαφιών dama dama σε ειδικά πάρκα διαβίωσης φαίνεται ότι είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, καθώς, με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν, τόσο το ελάφι και οι καλλιέργειες όσο και οι διερχόμενοι οδηγοί.

Αυτό επισημάνθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και στην οποία παρευρέθηκε και ο οφθαλμίατρος Μαρτίνος Κανελλάκης, πρόεδρος των Εθελοντών Ρόδου καθώς και ο Γιάννης Πουλής, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Παραγωγικών Τομέων της περιφέρειας.

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλάκης ανέφερε, ότι πριν 15 χρόνια, όταν ο αριθμός των ελαφιών ήταν περίπου 345, όπως είχε υπολογιστεί και κινδύνευαν να εκλείψουν είχε γίνει μία μεγάλη προσπάθεια από πολίτες, από τον Σύλλογο Εθελοντών Ρόδου να παρέμβουν.

Είχε γίνει ημερίδα με επιστήμονες άγριας ζωής, αλλά τα συμπεράσματα της ημερίδας δεν υλοποιήθηκαν ενώ και η μελέτη Μπακαλούδη που έγινε πριν μερικά χρόνια κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα. Μάλιστα, σε όλη αυτή τη διαδικασία είχε εμπλακεί και ο καθηγητής Μάρκο Μασέτι, μία παγκόσμια αυθεντία στο ελάφι dama dama, που ζει στο νησί μας.

Μετά από πρόσκληση του κ. Ζαννετίδη, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση μαζί με τον καθηγητή, από την οποία προέκυψε ότι: τα άγρια ζώα δεν μπορούν να περιοριστούν, αλλά όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως αυτά που έχουμε σήμερα στη Ρόδο, επιτακτική ανάγκη είναι να δημιουργηθούν περιοχές προστασίας (αυτό που προβλέπουν και οι μελέτες) και να περιοριστούν εκεί για το δικό τους καλό και για το καλό των καλλιεργειών και των οδηγών.

«Επειδή έχει προκύψει ένα θέμα το κυνήγι... Το κυνήγι δεν είναι λύση και μάλιστα, ο Μασέτι είπε ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να το ελέγξεις. Σε κάποιες πολιτισμένες χώρες, μπορείς να πεις ότι θα σκοτώσεις δύο μόνο και ο άλλος θα το τηρήσει. Εδώ, εκτός από το ότι θα βγει στη γύρα και ο τελευταίος κυνηγός και θα τα αφανίσει όλα, θα μας έρθουν και εισαγόμενοι κυνηγοί, όπως γινόταν στην Τήλο που κατέβαιναν ομάδες κυνηγών από όλη την Ελλάδα και εξαφάνισαν ό,τι πετούσε.

Το ίδιο θα γίνει και εδώ θα έρθουν κυνηγοί και από βαλκανικές χώρες και από ευρωπαϊκές και δε θα μείνει κέρατο για κέρατο. Άρα, το κυνήγι αποκλείεται. Εκτός των άλλων, το κυνήγι του ελαφιού γίνεται από μονόβολα και αν σκοτωθεί ένας άνθρωπος, θα τρέχουμε πίσω από αυτές τις συνέπειες» δήλωσε για το θέμα ο κ. Κανελλάκης και πρόσθεσε:

«Η στείρωση που έχει αναφερθεί επανειλημμένα είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει το DNA των ελαφιών και κάτι που δεν μπορείς να το πάρεις πίσω. Άρα, η μόνη λύση είναι να περιοριστούν σε κάποιες περιοχές τα ελάφια αυτά... θα χρειαστεί ένα συντονιστικό όργανο που πιθανό να είναι το Δασαρχείο που θα αναλάβει τη μεταφορά αυτών των ζώων στις περιοχές... αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί σίγουρα είναι νερό και ίσως για ένα χρόνο να μεταφέρονται τροφές μέχρι τα ελάφια να προσαρμοστούν και να τρώνε τις δικές τους τροφές. Αυτό θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο που υποφέρει, τα ατυχήματα θα σταματήσουν και θα προστατευτεί ένα σύμβολο του νησιού» ενώ κατέληξε, λέγοντας:

«Συμφωνούν και οι επιστήμονες, οι οποίοι λένε ότι αν ο αριθμός τους φτάσει σε αστρονομικά ύψη, τότε δεν έχουν αντίρρηση ακόμα και οι οικολόγοι να υπάρχει ένας περιορισμός τους με ελεγχόμενη σφαγή, ή οτιδήποτε για να επιβιώσουν και τα ίδια τα ελάφια. Πάντα, με τη συμβολή των ειδικών...».

Ο Φ. Ζαννετίδης
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε, πως από το καλοκαίρι που βρέθηκε στο γραφείο του ο καθηγητής Μάρκο Μασέτι, ενημερώθηκε για το τι συμβαίνει σήμερα στο νησί. Είπε μάλιστα, ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να υπάρχει και να προστατευτεί και ο πρωτογενής τομέας είναι ο περιορισμός τους σε μέρη τα οποία έχουν ήδη υποδειχτεί σε μελέτες, αρκεί να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται.

«Υπάρχουν σημεία με συγκεκριμένα μέτρα, αρκεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να αρχίσει να τις εφαρμόζει. Τα πάρκα έχουν ήδη προταθεί, ήταν και σε παλαιότερα, η πρόταση δεν προχώρησε αλλά επανερχόμαστε, καθώς έτσι θα διασφαλίσουμε και τις καλλιέργειες και την προστασία του. Η μεταφορά θα γίνει από το υπουργείο μέσω της Διεύθυνσης Δασών, καθώς αποτελούν άγρια ζωή», υπογράμμισε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε για το θέμα:

«Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με κόπο προσπαθήσαμε και το πετύχαμε να χτίσουμε ένα μέτρο προστασίας των καλλιεργειών. Σήμερα, μπορεί να εφαρμοστεί με το να αναγνωριστεί το ελάφι ως ζώο που προκαλεί ζημιές και να μπει σε μέτρο για περιφράξεις καλλιεργειών. Αναμένεται η πρόσκληση το επόμενο διάστημα για τα διαδικαστικά. Επίσης, έχει προβλεφθεί στη νέα αναπροσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ η αποζημίωση των αγροτών από το ελάφι, και αναμένεται η ψήφισή του και η εφαρμογή του».

Πάντως, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε ότι πρέπει να αναδειχτεί το θέμα και να ασκηθούν πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο να λύσει το πρόβλημα όσο γίνεται συντομότερα.

Άλλα θέματα
Με την ευκαιρία, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα έκανε γνωστό, ότι από την τελευταία πρόσκληση για νέους αγρότες είχαμε μόνο 89 αιτήσεις (43 στα Δωδεκάνησα εκ των οποίων οι 20 στη Ρόδο) μικρός αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες προσκλήσεις. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλη τη χώρα και μάλιστα από την περιφέρειά μας «φεύγουν» όπως είπε περί τα 10 εκ. ευρώ από τα 14 εκ. που είχαν προβλεφθεί και θα πάνε σε άλλα μέτρα γιατί δεν καταφέραμε να τα απορροφήσουμε.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης έκανε γνωστό πως, σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια θηλαστικά και τις ζημιές που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων μας, θα καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο οι αποζημιώσεις για τις πρώτες 3000 αιτήσεις που κατατέθηκαν. Για τον λαγοκέφαλο ανέφερε ότι θα στηριχτούν οι ψαράδες με την επικήρυξη του είδους και θα... επιστρέφει το δηλητήριό τους, με ασφάλεια στο περιβάλλον, ενώ ενημερώνοντας για την ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώθηκε, είπε ότι έχουν παραχθεί στη Ρόδο 1048,979 κιλά ελαιολάδου και στα Δωδεκάνησα 1487,256 κιλά.

Τέλος, έκανε γνωστό, ότι το επόμενο διάστημα θα βγει η πρόσκληση για τα θερμοκήπια και όσοι αγρότες έπαθαν ζημιές σε ποσοστό πάνω από το 30% στις καλλιέργειές τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα αποζημιώνονται με νόμο που θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος: «Όχι άλλο θέατρο – Οι άνθρωποι δεν ευημερούν, μόνο οι αριθμοί!»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους»

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην Αλιμιά

Θανατηφόρο τροχαίο με γουρούνα στο Καστελλόριζο

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο & Ελεγκτική Επιτροπή στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου

Κως: Νέες διαφημιστικές καμπάνιες με Jet2 και National Geographic Traveller UK

Ενισχύονται τα νησιά του Αιγαίου με 115 αγροτικούς γιατρούς

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Λέρου από τον Θεοφιλέστατο και τον δήμαρχο Λέρου