Γεραπετρίτης – Φιντάν: «Σκοπός να φέρουμε κοντά τους λαούς Ελλάδας-Τουρκίας»

Γεραπετρίτης – Φιντάν: «Σκοπός να φέρουμε κοντά τους λαούς Ελλάδας-Τουρκίας»

Γεραπετρίτης – Φιντάν: «Σκοπός να φέρουμε κοντά τους λαούς Ελλάδας-Τουρκίας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 487 ΦΟΡΕΣ

«Αρχική και ειλικρινής προσέγγιση ενός δύσκολου ζητήματος», δήλωσε για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ο Γ. Γεραπετρίτης

Στην ανάγκη διατήρησης του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί, καθώς και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στάθηκαν στις κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «αρχική και ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου ζητήματος» και τόνισε: «Οι θέσεις μας, όσον αναφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται.

Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν έκανε λόγο για διαφορά απόψεων στο Αιγαίο.

«Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητιούνται στη βάση αμοιβαίου σεβασμού».

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στο υπουργείο Εξωτερικών, στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας
Αναλυτικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε κατά τις δηλώσεις του ότι, όταν ξεκίνησε η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπήρχαν τρεις βασικές επιδιώξεις:

• «Να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις».

• «Να οργανώνουμε τις συζητήσεις στη βάση πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας, ΜΟΕ».

• «Να προετοιμάζουμε τις επαφές των ηγετών».

«Στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα», σημείωσε και επεσήμανε ότι ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δύο χωρών», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».

«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».

«Οι επαφές μας αποκτούν μία κανονικότητα – Σκοπός να φέρουμε κοντά τους 2 λαούς»
«Οι επαφές μας αποκτούν μία κανονικότητα, που πρέπει να έχουν οι επαφές δύο γειτόνων που συνυπάρχουν σε μια περίπλοκη γειτονιά», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς».

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και είπε πως η Αθήνα προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομία, τουρισμό, εμπόριο, πολιτισμό. Ήδη, όπως ανέφερε, το διμερές εμπόριο έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, με την ευχή να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες των 2 χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Οι μειονότητες πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι μειονότητες πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε και οι δύο πλευρές να εξασφαλίζουμε ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας».

Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επισήμανε ότι «παρά τις διαφορές, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση του Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα δημιουργήσει συνθήκες για παραγωγικό διάλογο».

«Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο», επισήμανε.

«Αρχική και ειλικρινής προσέγγιση ενός δύσκολου ζητήματος»
Ως προς το ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «αρχική και ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου ζητήματος». Όπως είπε, έγινε αξιολόγηση των προϋποθέσεων για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης.
«Οι θέσεις μας, όσον αναφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται.

Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον» ανέφερε και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώσαμε τη βούληση για τη διατήρηση του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε».

Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην τρομοκρατική δράση που εκκίνησε την 7η Οκτωβρίου 2023 και καλεί για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, ωστόσο ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, είπε ότι γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών.
«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, ακόμα όμως και αν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε με συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης έναντι των λαών μας», υπογράμμισε.

Φιντάν: «Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία – Η αιώνια γειτονιά να γίνει αιώνια φιλία»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε, ότι ενισχύεται διαρκώς η πολυδιάστατη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ οι δύο πλευρές εργάζονται για τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «στη δύσκολη αυτή γεωγραφία, οι δύο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση win-win».

Είπε επιπλέον ότι, οι κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκης έχουν θέσει ανοικτά την πολιτική τους βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε μόνιμο το θετικό κλίμα. Την αιώνια γειτονιά μας να τη μετατρέψουμε σε αιώνια φιλία.

Ο κ. Φιντάν ανέφερε, ότι τους πρώτους μήνες του 2025 θα γίνει η έκτη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ σημείωσε ότι αυξάνονται οι επαφές και μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων, όπως των Υποδομών και Τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή νέας γέφυρας στη συνοριακή διάβαση των Κήπων Έβρου, ενώ τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να αυξηθεί στα 10 δισ. ο όγκος του διμερούς εμπορίου. Χαρακτήρισε δε, σημαντικό βήμα την ίδρυση του κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου πριν από λίγους μήνες.

«Διαφορά απόψεων σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο»
Ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση, ωστόσο υπάρχει διαφορά απόψεων.

«Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητιούνται στη βάση αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε και ανέφερε ότι «η Τουρκία υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι «θα διευκολύνει να ξεπεράσουμε τις διαφορές αν κινηθούμε με το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών», ενώ για το Κυπριακό είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί» και ανέφερε, ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο».

«Σημαντική η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «συζητήσαμε επίσης τα θέματα των μειονοτήτων. Εξετάσαμε τα δικαιώματα που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «θεωρούμε σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στήριξη στην ανακαίνιση οθωμανικών έργων στην Ελλάδα».

Ανέφερε επιπλέον ότι «προσμένουμε πιο αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ΡΚΚ», ενώ τόνισε ότι συζητήθηκε πώς θα αναπτυχθεί η συνεργασία για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι «εμείς δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί ηρεμία στη Μέση Ανατολή άμεσα, με όραμα τα δύο κράτη. Πρέπει να αυξηθούν οι πιέσεις προς το Ισραήλ. Αλλιώς ο φανατισμός Νετανιάχου θα εξακολουθήσει να βάφει με αίμα την περιοχή». Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, μίλησε για δίκαιη λύση με βάση την εδαφική ακεραιότητα.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και επισήμανε ότι οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Γεραπετρίτη για τη θερμή φιλοξενία.

Πηγή: «Ναυτεμπορική»

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Σαργκάνης: Δύσκολες ώρες για τον παλαίμαχο τερματοφύλακα, δίνει μάχη για τη ζωή του

Δένδιας: Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου

Επιθεώρηση Εργασίας: Το 30% των εργοδοτών πιάστηκαν να παρανομούν σε εργασιακά θέματα

Τον... χαβά τους οι Τούρκοι: Χαρακτηρίζουν τουρκικά νησιά Ψέριμο, Κίναρο και Λέβιθα

Τι απαντά η Ελλάδα στις απειλές Γκιουλέρ

Η Άγκυρα ταράζει ξαφνικά τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου

Θ. Σκυλακάκης: Έρχεται επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Δημοσκόπηση Interview: Ανοδικά η ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Στο 6% ο Κασσελάκης