Γ. Παππάς - Παγκόσμιο Συνέδριο SMART ISLANDS: Το μέλλον των νησιών μας εξαρτάται από τη δέσμευση όλων μας για βιώσιμη ανάπτυξη
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 670 ΦΟΡΕΣ
Με αφορμή το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο SMART ISLANDS, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Παππάς, βρέθηκε στην Ψέριμο, όπου και απεύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Στην ομιλία του, ο κ. Παππάς, τόνισε τη σημασία της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά και επισήμανε την ανάγκη για μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ανέφερε ότι ο μαζικός τουρισμός, αν και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη, έχει φτάσει στα όριά του, δημιουργώντας προβλήματα στις υποδομές και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι ο βιώσιμος τουρισμός, που σέβεται το περιβάλλον και ενισχύει τις τοπικές κοινότητες, είναι η λύση, ενώ πρότεινε επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός και ο οικοτουρισμός, ο αλιευτικός, ο θρησκευτικός, ο ορειβατικός και ο καταδυτικός τουρισμός.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία των υποδομών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, αναφερόμενος στο έργο της αποκατάστασης του λιμανιού της Καλύμνου, της επέκτασης του λιμανιού στην Κάμειρο Σκάλα, της εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης σε διάφορα νησιά, και άλλων έργων τα οποία δρομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Τόνισε επίσης την ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα νησιά μας.
Ο βουλευτής ανέφερε την πρωτοβουλία των "Περιφερειακών Διαλόγων", μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι η κεντρική κυβέρνηση, οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικοί φορείς για να συζητήσουν τα ζητήματα νησιωτικότητας. Αυτή η συνεργασία, επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων και την εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες.
Επιπλέον, επεσήμανε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η λειψυδρία, και υπογράμμισε την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και επενδύσεις σε πιο αποδοτικές τεχνολογίες αφαλάτωσης.
Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και προσαρμογή του στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Συνοψίζοντας, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον τους εξαρτάται από την κοινή δέσμευση για προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και δημιουργία ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.