Παγκόσμιο Κ20: Τα μεσάνυχτα οι αγώνες του Παύλου Κριαρά λόγω διαφοράς ώρας!

Παγκόσμιο Κ20: Τα μεσάνυχτα οι αγώνες του Παύλου Κριαρά λόγω διαφοράς ώρας!

Παγκόσμιο Κ20: Τα μεσάνυχτα οι αγώνες του Παύλου Κριαρά λόγω διαφοράς ώρας!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 822 ΦΟΡΕΣ

Στις 20 Αυγούστου αναχωρεί η ελληνική αποστολή για τη Λίμα του Περού, όπου από 27 έως 31 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων-Νεανίδων ή Κ20, όπως συνηθίζεται να λέγεται τα τελευταία χρόνια χάριν συντομίας. Βάσει προγράμματος, οι αθλητές και οι αθλήτριες της χώρας μας θα πραγματοποιήσουν στην οικοδέσποινα πόλη πέντε μέρες προπονήσεις, ώστε να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες και να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Από τα Δωδεκάνησα, μόνη παρουσία θα είναι αυτή του Παύλου Κριαρά στο επί κοντώ.

Μετά τον τραυματισμό του σε προπόνηση στο ΟΑΚΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρωταθλητής του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 με προπονητή τον Κώστα Τσαταλό είναι έτοιμος για νέες σημαντικές επιδόσεις. Άλλωστε με το… καλημέρα στα Τρίκαλα και στο Πανελλήνιο της κατηγορίας του πέτυχε το 5,10 που ήταν όριο για το ταξίδι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο 18χρονος Ροδίτης αθλητής είχε αναδειχθεί ο κορυφαίος της κατηγορίας του για το 2023 βάσει της ψηφοφορίας που «έτρεξε» μέσω της ιστοσελίδας του ΣΕΓΑΣ.

Το Estadio José Díaz που θα φιλοξενήσει  τους αγώνες στη Λίμα
Το Estadio José Díaz που θα φιλοξενήσει τους αγώνες στη Λίμα

Παρακάτω ακολουθεί ένας «οδηγός» από τη «ΡΟΔΙΑΚΗ» με τις σημαντικότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση στη Λίμα:
Η αποστολή της Αυστραλίας ως… πρόγευση δυναμικής
Χώρες-παραδοσιακές δυνάμεις του στίβου θα είναι παρούσες στη διοργάνωση του Περού με αρκετά μεγάλες αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η Αυστραλία ανακοίνωσε τη δική της επισήμως με 68 αθλητές-αθλήτριες, 35 γυναίκες και 33 άνδρες. Μάλιστα θα υπάρχουν και μέλη με παρουσία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!
Προκριματικός και τελικός του επί κοντώ ανδρών τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος!
Το …θέμα στη διοργάνωση αυτή είναι η διαφορά ώρας με την Ευρώπη με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστούν να ξενυχτήσουν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, έστω και μέσα από το πρόγραμμα live της World Athletics, τις προσπάθειες των αθλητών-αθλητριών.


Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Παύλο Κριαρά και το επί κοντώ Εφήβων, ο προκριματικός αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 12.05 τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη ώρα Ελλάδος, 16.05 ώρα Περού. Αν ο αθλητής μας περάσει στον τελικό, έχοντας αρκετές πιθανότητες γι’ αυτό, τότε θα διεκδικήσει μια θέση ψηλά την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 12.00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ξημέρωμα δηλαδή Σαββάτου!

Λίγα λόγια για το Estadio José Díaz
Το εθνικό στάδιο του Περού στη Λίμα, γνωστό και ως Estadio José Díaz ή Estadio Nacional de Lima έχει χωρητικότητα 50.086 και εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1952. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί αγώνες τριών Copa America από τα έξι συνολικά που διοργάνωσε η χώρα.


Συχνά μάλιστα αναφέρεται ως Coloso de José Díaz λόγω του ότι βρίσκεται στην οδό που φέρει το συγκεκριμένο όνομα.
Είναι η έδρα της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Περού και τη διαχείρισή του έχει το Ινστιτούτο Αθλητισμού του Περού που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας της χώρας.


Το στάδιο έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αφού το 2004 φιλοξένησε αγώνες για το Copa America, το Παγκόσμιο Κύπελλο U17 της FIFA το 2005, ενώ στις 24 Ιουλίου του 2011 έγιναν τα εγκαίνιά του την τελευταία φορά, φιλοξενώντας τον αγώνα ανάμεσα στην Εθνική του Περού κι αυτή της Ισπανίας στην κατηγορία U20.

 

Τα μετάλλια της διοργάνωσης
Τα μετάλλια της διοργάνωσης


Τα ξεχωριστά μετάλλια
Το σχέδιο στα μετάλλια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Λίμα συμβολίζει το πάθος για τον αθλητισμό σε συνδυασμό με τον αρχαίο πολιτισμό και τις παραδόσεις του Περού. Ουσιαστικά, οι διοργανωτές θέλουν να προσφέρουν μέσω αυτών κάτι το ξεχωριστό στους αθλητές και τις αθλήτριες που θα συμμετάσχουν σε 45 events συνολικά, αφού η Λίμα είναι η πρώτη πόλη της χώρας που φιλοξενεί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.


Στα μετάλλια εικονίζεται το Μάτσου Πίτσου, μια παγκοσμίως γνωστή περιοχή για τα αρχαιολογικά ευρήματά της, ανακηρυγμένη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1983. Εκτός αυτού, εικονίζεται και ένας από τους δρομείς «chasquis» που την εποχή της αυτοκρατορίας του Περού διένυαν τεράστιες αποστάσεις για να μεταφέρουν μηνύματα των Ίνκας από τη μία πόλη στην άλλη. Αυτοί οι δρομείς είχαν οργανώσει ένα απίστευτα αποτελεσματικό σύστημα, προάγγελο των ταχυδρομείων κι έπρεπε να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου του Περού, Javier Chirinos Hoyos, έκανε την παρακάτω δήλωση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κ20 στη χώρα του: «Είμαστε χαρούμενοι αλλά και περήφανοι που επελέγη η Λίμα, ώστε η χώρα μας να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κ20.


Επίσης, είμαστε βέβαιοι πως θα διοργανώσουμε το καλύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία του θεσμού, αφού έχουμε εμπειρία και μια δυνατή ομάδα που θα δώσει τα πάντα για το καλύτερο. Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε να σα υποδεχτούμε όλους στη Λίμα.

Ξεκίνημα της διοργάνωσης το 1986 από την Αθήνα:
Ο θεσμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ20 πήρε σάρκα και οστά το 1986 και μάλιστα διοργανώθηκε πρώτη φορά στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ που τότε μετρούσε μόνο λίγα χρόνια ζωής. Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2022 διεξήχθησαν στο Κάλι της Κολομβίας.


Αναλυτικά οι διοργανώτριες πόλεις :
- 1986 (16-20 Ιουλίου) Αθήνα (ΕΛΛΑΣ) ΟΑΚΑ
- 1988 (27-31 Ιουλίου Σάντμπουρι (Καναδάς) Laurentian University Stadium
- 1990 (8-12 Αυγούστου) Πλόβντιβ (Βουλγαρία) Στάδιο 9ης Σεπτεμβρίου
- 1992 (16-20 Σεπτεμβρίου) Σεούλ (Νότια Κορέα) Ολυμπιακό Στάδιο


- 1994 (9-24 Ιουλίου) Λισαβόνα (Πορτογαλία) Estadio Universitario
- 1996 (20-25 Αυγούστου) Σίδνεϊ (Αυστραλία) SIAC Homebush
- 1998 (28 Ιουλίου-2 Αυγούστου) Ανσί (Γαλλία) Park des Sports
- 2000 (17-22 Οκτωβρίου) Σαντιάγο (Χιλή) E.Nacional


- 2002 (16-21 Ιουλίου) Κίνγκστον (Τζαμάικα) National Stadium
- 2004 (13-18 Ιουλίου) Γκροσέτο (Ιταλία) Stadio Zecchini
- 2006 (15-20 Αυγούστου) Πεκίνο (Κίνα) Chaoyang Sport Center
- 2008 (8-13 Ιουλίου) Μπίντγκοζ (Πολωνία) Zdzislaw Krzyszkowiak
- 2010 (19-25 Ιουλίου) Μόνκτον (Καναδάς) Moncton Stadium
- 2012 (10-15 Ιουλίου) Βαρκελώνη (Ισπανία) Estadio Olímpico
- 2014 (22-27 Ιουλίου) Γιουτζίν (ΗΠΑ) Hayward Field
- 2016 (19-24 Ιουλίου) Μπίντγκοζ (Πολωνία) Stadion Zawisza


- 2018 (10-15 Ιουλίου) Τάμπερε (Φινλανδία) Ratina Stadium
- 2021 (18-22 Αυγούστου) Ναϊρόμπι (Κένυα) Moi International Stadium
- 2022 (1-6 Αυγούστου) Κάλι (Κολομβία) Pascual Guerrero Olympic Stadium
- 2024 (27-31 Αυγούστου) Λίμα (Περού) Estadio Nacional de Lima


Οι ελληνική αποστολή αποτελείται από εννιά άνδρες και δέκα γυναίκες με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αναφέρονται παρακάτω:
«Η Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού με εισήγηση του προέδρου της Γιώργου Γιατρουδάκη, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους/ες αθλητές-τριες να συμπεριληφθούν στην ομάδα, πέραν των αρχικών κριτηρίων που είχαν τεθεί (όριο – επιβεβαίωση μετά τις 15/6/2024 και μέχρι 40η θέση στο ranking), λαμβάνοντας υπόψη την αγωνιστική τους ετοιμότητα, την επίτευξη του ορίου κοντά στο Πρωτάθλημα (μετά τις 15/6 και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20) και την επίδοση σε συνάρτηση με τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.


Έτσι λοιπόν, η ομάδα αποτελείται από 10 αθλητές-τριες που πληρούν και τα τρία κριτήρια, δύο αθλητές που πέτυχαν το όριο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 και ταυτόχρονα μπήκαν και στη 40αδα των αγωνισμάτων τους, πέντε αθλητές -τριες οι οποίο/ες είχαν το όριο και επιβεβαίωσαν αυτό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 και δύο αθλητές – αθλήτριες, μετά από πρόταση και του αντίστοιχου Τομέα, οι οποίοι/ες είχαν επιτύχει το όριο το 2024 και είχαν και υψηλή θέση στο ράνκινγκ.
Η Ομοσπονδία επέλεξε η αποστολή των 10 αθλητριών και εννέα αθλητών να αναχωρήσει για το Περού στις 20 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει προετοιμασία πέντε ημερών, ώστε τα παιδιά να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του άλλου ημισφαιρίου.»


*Όριο για τη διοργάνωση είχε πιάσει και η Παρασκευή Πουλλή, σφυροβόλος της Δάφνης Ρόδου στα «Δάφνεια» τον περασμένο Ιούνιο στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα», αλλά δεν κατάφερε να το επιβεβαιώσει σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κι έτσι δεν μπόρεσε να πάρει μια θέση στην ελληνική αποστολή.
Η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις και φέτος είχε την καλύτερη επίδοση από τις Ελληνίδες… διώκτριές της, ενώ ήταν και στις καλύτερες 40 παγκοσμίως.

Η ελληνική αποστολή για το Περού:
Άνδρες Κ20
110 μ. εμπ. Νίκος Τσώνης ΑΟ Παλαιού Φαλήρου
400 μ. εμπ. Βλαδίμηρος Ανδρεάδης ΓΣ Κερατσινίου
Ύψος Ανδρέας Μίτα ΑΣ Πρέβεζας Ευ ζην
Ύψος Γιώργος Μανωλόπουλος ΓΣ Σπαρτιατικός
Επί κοντώ Παύλος Κριαράς ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009
Τριπλούν Γιώργος Γρέψιος


Σφαιροβολία Δημήτρης Αντωνάτος ΓΕ Κεφαλληνίας
Σφυροβολία Γιώργος Παπαναστασίου ΓΣ Κηφισιάς
Σφυροβολία Παύλος Τζαμτζής ΓΣ Μανδρών

Γυναίκες Κ20
400 μ. Χρυσή Φουντουλάκη Κύδων Χανίων
800 μ. Ιουλιάννα Ρούσου ΓΣ Ηλιούπολης
100 μ. εμπ. Μάρθα Νεαμωνίτη ΟΦΚΑ Σέρρες
100 μ. εμπ. Μαρία Αντωνιάδη


3.000 μ. στιπλ Ανδριάνα Μποντώτη Πανιώνιος ΓΣ
Επί κοντώ Ηλιάννα Τριανταφύλλου ΑΣΣ ΑλέξανδροςΜακεδονίας
Τριπλούν Μελίνα Ζάραγκα ΠΑΟ
Τριπλούν Ζωή Ράπτη ΑΓΣΙ


Σφαιροβολία/ Δισκοβολία Μαρία Ραφαηλίδου ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου
Σφαιροβολία Ηλέκτρα Χιουτακάκου ΓΣ Γαλατσίου

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη ...φιλική νίκη του Κολοσσού H Hotels Collection

Στην 5η θέση του τελικού των 200μ. Τ64 στο Παρίσι τερμάτισε ο Μιχάλης Σεΐτης

Δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα σεζόν στον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Ρόδου

Νέα σχολή για κυβερνήτες ιστιοπλοϊκού από τον ΑΣΙΑΘ Ρόδου

Στον τελικό των 200μ. Τ64 στο Παρίσι ο Μιχάλης Σεΐτης

Νικόλ Κυριακοπούλου: «Στον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 απέκτησα και δεύτερη οικογένεια»

Στην Κόρινθο ο Διαγόρας για το κύπελλο Ελλάδας

Για μια θέση ψηλά στα 200μ. Τ64 ο Μιχάλης Σεΐτης σήμερα στο Παρίσι