Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 827 ΦΟΡΕΣ

Ποσό ύψους 96.330 ευρώ θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο νησί μας, μετά την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στον δήμο Ρόδου και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στόχος είναι η εξάλειψη της όχλησης και των δυσμενών περιπτώσεων που προκαλεί η παρουσία κουνουπιών, τόσο στην αγροτική όσο και στην τουριστική οικονομία της Δωδεκανήσου, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο δήμος Ρόδου, θα είναι διάρκειας δύο ετών και αποσκοπεί στην καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών στο υδρόβιο στάδιο (αυγό, προνύμφη, νύμφη) με εφαρμογές τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Η εφαρμογή του έργου περιλαμβάνει:
• Τον συστηματικό έλεγχο των υδατοσυλλογών που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών για τον εντοπισμό παρουσίας αυγών-προνυμφών-νυμφών κουνουπιών.

• Τη διενέργεια ψεκασμών στις εστίες, υδατοσυλλογές που φιλοξενούν αβγά, προνύμφες, νύμφες.
Εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, κατά την εφαρμογή του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν ακμαιοκτονίες, σύμφωνα με τις τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν.

Οι εργασίες που αναφέρονται στην υλοποίηση των επιμέρους ενεργειών της δράσης (προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας) περιλαμβάνουν:

α) Την παρακολούθηση του πληθυσμού προνυμφών και ακμαίων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω δειγματοληψιών προνυμφών και την τοποθέτηση παγίδων για τα ακμαία.

β) Ψεκασμούς από εδάφους.

γ) Έλεγχο αποτελεσματικότητας εφαρμογών.

δ) Ο ανάδοχος υποχρεούται να λάβει μέτρα προστασίας του προσωπικού και να προβαίνει σε ενημέρωση του κοινού.

ε) Την παράδοση μηνιαίων αναφορών προόδου του έργου και τελικής έκθεσης πεπραγμένων που θα περιλαμβάνει ενέργειες, αποτελέσματα και υποβολή προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του έργου.

στ) Τη λεπτομερή χαρτογράφηση των περιοχών που αναπτύσσονται τα κουνούπια, καθώς και των νέων εστιών που τυχόν δημιουργηθούν ή που θα υποδειχθούν από τους δήμους.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με ψεκασμό από το έδαφος όλων των υπαίθριων εστιών εκκόλαψης που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, οι οποίες είναι κάθε ποσότητα, κυρίως στάσιμου νερού, όπως: όχθες ποταμών, έλη, άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, φραγμένες υδρορροές, ανοικτές αποχετεύσεις και όπου αλλού μπορεί να παραμείνει ποσότητα στάσιμου νερού.

Για την επιτυχή εφαρμογή των εντομοκτονιών κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Δημοτικών Ενοτήτων όσον αφορά:

α) Την υπόδειξη των περιοχών στις οποίες παρουσιάζονται προβλήματα από την ανάπτυξη κουνουπιών.
β) Τη χρήση του νερού των εστιών, στο οποίο θα εφαρμοστεί ο ψεκασμός, όπως περιπτώσεις όπου το νερό μπορεί να χρησιμοποιείται για πότισμα ζώων ή φυτών ή να πρόκειται για οικολογικά προστατευόμενη περιοχή (NATURA κ.λπ.) ή ύπαρξη κυψελών.

Οι επιμέρους εργασίες αφορούν:
α) Υγροτοπικά συστήματα (λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, εκβολές ποταμών, χείμαρροι, αλυκές κ.ά.)
β) Περιαστικό σύστημα (χαβούζες, βιολογικοί και ρέματα).
γ) Αστικό σύστημα (φρεάτια ομβρίων, ρέματα που διασχίζουν οικισμούς, τσιμεντένια κανάλια κ.λπ., δεξαμενές συλλογής λυμάτων του αποχετευτικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ανάλογα με την καταγραφή και χαρτογράφηση εστιών, που θα προκύψει στις Δημοτικές Ενότητες του νησιού της Ρόδου και όπου υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης