Η λειψυδρία «χτυπά» τη Λέρο

Η λειψυδρία «χτυπά» τη Λέρο

Η λειψυδρία «χτυπά» τη Λέρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1570 ΦΟΡΕΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθεί το νησί ο δήμαρχος Τ. Κωττάκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθεί η Λέρος, ο δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης, για το θέμα της λειψυδρίας στο νησί, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος, ώστε να αποδεσμευθούν οι πόροι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να μεταφερθεί νερό με υδροφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού το συντομότερο δυνατό.

Όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, στο Πρωινό Εξπρές, ο κ. Κωττάκης, η Λέρος αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την έλλειψη νερού, αφού αφέθηκαν χωρίς συντήρηση οι αφαλατώσεις τα προηγούμενα χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς να υπάρξει καμία πρόβλεψη για τον κίνδυνο να στερέψει από νερό το νησί, ενώ τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιοι χτυπούν το καμπανάκι μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο, λόγω της ξηρασίας στη Μεσόγειο.

Ο κ. Κωττάκης τόνισε ότι, όσο ήταν υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο Γιάννης Παππάς έδωσε «μάχη» στο θέμα αυτό και προ ημερών υπεγράφη Απόφαση χρηματοδότησης στον δήμο Λέρου με το ποσό των 223 χιλιάδων ευρώ, για να πάρει ο δήμος μια μονάδα αφαλάτωσης, αλλά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, δεν θα μπορεί να έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο η νέα μονάδα αφαλάτωσης και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Επίσης, πρόσθεσε, ότι αρχικά υπήρξε η χρηματοδότηση με το ποσό των 700.000 χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου για τις μονάδες αφαλάτωσης μετά και από παρέμβαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Τα τελευταία χρόνια τέθηκαν σε λειτουργία αφαλατώσεις σχεδόν σε όλα τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και οι λιγοστές –σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια– ανάγκες για μεταφορά νερού καλύπτονται από το Πολεμικό Ναυτικό. Τη θερινή περίοδο, που ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται, το φαινόμενο των διακοπών υδροδότησης για να γεμίσουν τα αποθεματικά ή να αρδευτούν τα χωράφια είναι συνηθισμένο.

«Δεν υπήρχε πρόβλεψη τα προηγούμενα χρόνια για συντήρηση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για τη συντήρηση των μονάδων αφαλατώσεων. Την Παρασκευή έστειλα επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς. Και ο πιο αρμόδιος είναι ο κ. Κικίλιας, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να φέρουμε στο νησί νερό με υδροφόρες. Αυτό γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρωτίστως είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πολεμικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει νερό όπως κάνει σε νησιά που έχουν διαρκώς πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωττάκης.

Χθες το βράδυ ο κ. Κωττάκης επρόκειτο να μεταβεί για μια σειρά θεμάτων στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων έχει συνάντηση την Πέμπτη το πρωί με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Την Παρασκευή ο δήμαρχος Λέρου θα βρίσκεται στη Ρόδο. «Τα έργα που έχουν γίνει από την ΠΝΑΙ ιδιαιτέρως μέσω του ΕΣΠΑ στο Νότιο Αιγαίο δεν έχουν ξαναγίνει και είναι δύσκολο να επαναληφθούν», σημείωσε καταλήγοντας.

Πηγή: Real Voice

Διαβάστε ακόμη

Σε μία εβδομάδα εκτιμά ο δήμαρχος Λέρου ότι θα μεταφέρει νερό στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπουρτζού και η Γκιζέμ από την Κωνσταντινούπολη κάνουν τη Λέρο εικαστικό hotspot

Ελεύθεροι οι 4 Παλαιστίνιοι που φωτογράφισαν ναυτική βάση

Λέρος: Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για υπόθεση κατασκοπείας - Συνελήφθησαν 4 αλλοδαποί

Το Αστεροσκοπείο σε Λέρο, Λειψούς και Κάλυμνο

Μ. Κόνσολας: «Τοποθετείται ένας νέος γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής στο νοσοκομείο Λέρου»

Πώς ψήφισαν οι πολίτες της Λέρου στις Ευρωεκλογές (τελικό αποτέλεσμα)

Πώς ψήφισαν στο νησί της Λέρου