Σάββας Καραταπάνης: «Ας διαφυλάξουμε κι ας αναδείξουμε το ιστορικό κτήριο στο Γεννάδι»

Σάββας Καραταπάνης: «Ας διαφυλάξουμε  κι ας αναδείξουμε το ιστορικό κτήριο στο Γεννάδι»

Σάββας Καραταπάνης: «Ας διαφυλάξουμε κι ας αναδείξουμε το ιστορικό κτήριο στο Γεννάδι»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1197 ΦΟΡΕΣ

Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί, να συντηρηθεί και να αναδειχθεί ένα παλαιό κτήριο στη Νότια Ρόδο, ζητά με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιατρός, κος Σάββας Καραταπάνης.

Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Το κτήριο της φωτογραφίας είναι από την εποχή της Iταλικής εποχής.
Το Γεννάδι είναι από παλιά, γεωγραφικό και οικονομικό κέντρο όλης της Νότιας Ρόδου. Οι Ιταλοί κατά το διάστημα της παρουσίας τους, αξιοποίησαν το χωριό, καθιστώντας το διοικητικό κέντρο. Κτίστηκαν τότε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια για τις ανάγκες του προσωπικού τους, που παρέμενε στο χωριό.

Στην περίοδο αυτή, κτίστηκε το Μέγαρο της Aστυνομίας, το σημερινό ιατρείο αλλά και ένα συγκρότημα κατοικιών ή γραφείων που αποτελούν ένα όμορφο σύνολο στο κέντρο του οικισμού. Το κτήριο αυτό που βρίσκεται δίπλα από το Ταχυδρομείο χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια σαν Αγροτικό Κτηνιατρείο. Ήταν συγχρόνως γραφείο του γεωπόνου της περιοχής καθώς και της Δασικής Υπηρεσίας. Ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (ΚΕΔ).

Σήμερα το κτήριο είναι κλειστό, εγκαταλελειμμένο και έχει αρχίσει να καταρρέει. Πριν δύο χρόνια έγινε μελέτη αποκατάστασης από μηχανικό του δήμου Ρόδου. Η μελέτη περιελάμβανε τα Κοινοτικά καταστήματα της Λαχανιάς και της Ιστρίου. Συγχρόνως ελήφθη απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο Γενναδίου μετά από παρότρυνσή μου για την αξιοποίηση του χώρου ως γραφείων του πολιτιστικού συλλόγου.

Δυστυχώς, δεν ήταν στις προτεραιότητες του δήμου η αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτηρίου. Επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τον προηγούμενο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιακών για την αποκατάστασή του δεν ετηρήθησαν.

Θεωρώ χρέος όλων των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας του Γενναδίου να διασωθεί το ιστορικό αυτό κτήριο που αποτελεί κόσμημα για τον οικισμό. Μένει επίσης η ανακήρυξή του ως διατηρητέου κτηρίου από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, καθώς και όλου του συγκροτήματος των Ιταλικών κτισμάτων του χωριού».

Διαβάστε ακόμη

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ