Την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της Νέας Αγοράς

Την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της Νέας Αγοράς

Την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1628 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες η σύμβαση που προβλέπει, ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ

Την απαρχή του συνολικού «λίφτινγκ» της «βιτρίνας» της πόλης της Ρόδου και της λειτουργικής της αναβάθμισης, σηματοδοτεί η υπογραφή, χθες, της σύμβασης για το μεγάλο έργο της ανακατασκευής του εμβληματικού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη και τα στελέχη της αναδόχου εταιρείας «Εταιρία ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, οι εργασίες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα μέσα του 2026 το αργότερο.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, οι εκπρόσωποι της Εταιρείας κ.κ. Γιάννης Γλυνός και Μιχάλης Μπράτιτσης, ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γιώργος Παυλούς καθώς και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής του δήμου, «Κολοσσός 2047», κ. Βάιος Καλοπήτας.

Καταρχάς, ο κ. Κολιάδης, έδωσε μία εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι εργασίες αναφέροντας ότι θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου, σε πρώτη φάση από τον πρώτο όροφο ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εκεί εν μέσω σεζόν.

Η σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 24 μήνες και σε συνεργασία με τον ανάδοχο γίνονται συζητήσεις με ποιον τρόπο, κατά τη διάρκεια της σεζόν, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες εντός του Μνημείου. Είπε, όμως, στη συνέχεια, ο δήμαρχος:

«Η πίεση του χρόνου όμως είναι πάρα πολύ μεγάλη. Να σας πω ότι οριακά καταφέραμε, θα λέγαμε, και κρατήσαμε τη χρηματοδότηση -μιας και είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο- για να μη χαθεί.

Άρα, έγιναν οι διαδικασίες οι απαραίτητες τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες -γιατί υπήρχε μία καθυστέρηση το 2023- και γι’ αυτό και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ξεκινάνε οι εργασίες».

Ακόμη, έκανε γνωστό, ότι συζητώντας με τον ανάδοχο και με την καλή διάθεση που επιδεικνύεται και από πλευράς του, να φροντίσουν να ολοκληρώσουν το έργο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή την 1η Ιουλίου του 2026, αφού στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στους επιχειρηματίες.

«Αντιλαμβάνεσθε ότι το έργο είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι σπουδαίο, νομίζω ότι είναι από τα σημαντικότερα που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από την άποψη ότι επιτελούς η Νέα Αγορά θα πάρει μία άλλη μορφή και θα είμαστε όλοι αρκετά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό», είπε ο δήμαρχος και επανέλαβε ότι η προσπάθεια από την πλευρά της Εταιρείας είναι πάρα πολύ μεγάλη ώστε το έργο να παραδοθεί στους 18 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2026, ώστε και οι επιχειρηματίες να ξεκινήσουν τη σεζόν εκείνης της χρονιάς χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι επειδή το συγκρότημα βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης και περνούν πάρα πολλοί επισκέπτες από εκεί, γι’ αυτό και το έχουν χωρίσει σε τρεις φάσεις, ώστε να δημιουργείται η μικρότερη δυνατή όχληση για όλους.

Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με τον κ. Μπράτιτση από την Εταιρεία, το έργο αφορά στην ολική αποκατάσταση της Νέας Αγοράς και επαναφορά του Μνημείου στην υφιστάμενή του μορφή.

Επίσης, θα γίνει ολική αντικατάσταση και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ακόμη, θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων εσωτερικά του συγκροτήματος.

Γενικά, όλο το συγκρότημα θα επανέλθει στην τωρινή του μορφή μεν αλλά ανακατασκευασμένο διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, έχει πάρα πολλά σαθρά μνημεία, επιφάνειες, ενώ σε κάποια σημεία χρήζει και στατικής ενίσχυσης.

«Είναι ένα πολύ πολύπλοκο έργο, πολλές λεπτομέρειες, πολλές εξειδικευμένες εργασίες αλλά σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων και ειδικότερα την Τεχνική της Υπηρεσία, είμαστε σε αγαστή συνεργασία και θεωρώ ότι θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν το έργο», είπε ο κ. Μπράτιτσης.

Η Εφορεία είχε λόγο στη σύνταξη της μελέτης αφ’ ης στιγμής ακολουθείται. Δεν γίνεται καμία παρέμβαση αλλαγής της όψης και των λεπτομερειών του συγκροτήματος, ό,τι υπάρχει θα επανέλθει στην προτέρα του μορφή.

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο κ. Καλοπήτας, τρούλος χρησιμοποιείται ως γραφεία του προσωπικού, από εκεί και πέρα όταν θα ανακατασκευαστεί, αφού δεν θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις εσωτερικής διαρρύθμισης, ο δήμος θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθεί ο κάθε χώρος.

Τι οραματίζεται η δημοτική αρχή
Ερωτηθείς, ακόμη, ο δήμαρχος πώς οραματίζεται η δημοτική αρχή τη λειτουργία της Νέας Αγοράς, αποκατεστημένης πια, είπε:

«Ως δημοτική αρχή δεν θα ήταν αυτή η σκέψη μας σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση της Νέας Αγοράς. Θα θέλαμε για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα να υπήρχε μία διαφορετική, ας το λέγαμε, διαρρύθμιση.

Αλλά είναι δεκτό και είναι κατανοητό, ότι υπήρχαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται για πάρα πολλά χρόνια και έπρεπε να φροντίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή να ικανοποιήσει τα δικά τους αιτήματα».

Και συμπλήρωσε:
«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που τώρα συμβαίνει μέσα στη Νέα Αγορά είναι κάτι το οποίο δεν μας ικανοποιεί καθόλου.

Άρα, θα μπούμε πρώτα στη διαδικασία της ανακατασκευής, το να γίνουν όλα αυτά που προβλέπει η μελέτη και από εκεί και έπειτα, λεπτομέρειες για τη χρήση και πώς θα λειτουργήσει η Νέα Αγορά είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε στη συνέχεια και θα πάρει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο.
Το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες στην εξωτερική πλευρά, αυτό που φαίνεται προς τους Ροδίτες και τους επισκέπτες δεν είναι η εικόνα που θέλουμε.

Άρα, ας ολοκληρωθεί το έργο και από εκεί και έπειτα θα φροντίσουμε ίσως να κάνουμε και κάποιες αλλαγές και πάντα σε συζητήσεις με τους εκεί υφιστάμενους επιχειρηματίες-καταστηματάρχες».
Υπενθυμίζεται ότι στο εσωτερικό θα κατεδαφιστούν καταστήματα και όσοι από τους καταστηματάρχες το επιθυμούσαν, έχουν μεταφερθεί σε κατάστημα εξωτερικά.

Η «καρδιά» της πόλης
Με αφορμή αυτό, όμως, ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε και σε όλα τα εμβληματικά κτήρια και τοπόσημα που αποτελούν τη «βιτρίνα» της Ρόδου. Όπως είπε, λοιπόν, εκτός από τη Νέα Αγορά, είναι το Μανδράκι, το «Ήχος και Φως», το λιμάνι, που ούτε εκεί η εικόνα τους αρέσει και θα γίνουν αλλαγές.

Φέτος-συνέχισε ο δήμαρχος-δεν πρόλαβαν γιατί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα καραβάκια. Είναι και το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και το μεγάλο έργο της ανάπλασης στη Θαλασσινή Πύλη, το οποίο θα ξεκινάει η ανάπλαση το Φθινόπωρο, Οκτώβριο-Νοέμβριο.

«Θ’ αλλάξει η όψη της Ρόδου και μαζί μ’ αυτό θα συζητήσουμε το κυκλοφοριακό γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πόλη, θα έλεγα ότι είναι... μία απάνθρωπη πόλη, όπου δυσκολεύεται, ταλαιπωρείται όλος ο κόσμος, οι δημότες και οι επισκέπτες. Άρα, ξεκινάμε από τη Νέα Αγορά και θ’ ακολουθήσουν και τα άλλα εμβληματικά, σημαντικά έργα, στην πόλη της Ρόδου», διαβεβαίωσε.

Στο Νεώριο, μάλιστα, βρίσκονται πολύ κοντά να συνεργαστούν με την περιφέρεια και το Co-Lab για να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία του project, όπου θα γίνεται η προβολή του. Δηλαδή, θα έχει μία χρήση, όχι εμπορική, αφού επιδίωξή τους είναι να αποφύγουμε την εμπορική δραστηριότητα παντού, να μπορούν να χρησιμοποιούνται κάποια κτήρια εμβληματικά και για άλλες υπηρεσίες.

Για το «Ήχος και Φως»
Για ένα χρόνιο πρόβλημα έκανε λόγο ο δήμαρχος, ερωτηθείς πού βρίσκεται ακόμη ένας εμβληματικός χώρος στο κέντρο της πόλης, το «Ήχος και Φως», μη θέλοντας όμως να πει παραπάνω σε αυτή τη φάση, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις.

Ο δήμαρχος πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραμείνει έτσι. «Θα αλλάξει μορφή. Θέλω να πιστεύω ότι σε ενάμιση-δύο χρόνια θα έχουμε ένα “Ήχος και Φως” πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι είναι τώρα», είπε.

Και ερωτηθείς αν θα «πατήσουν» πάνω στα σχέδια που υπήρχαν ή αν θα το ξεκινήσουν από το μηδέν, είπε: «Θα πατήσουμε όπου χρειάζεται να πατήσουμε για να γίνουν επιτέλους τα έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί της Ρόδου.

Έχουν βαλτώσει έργα, έχουμε μπει σε διαδικασίες, δυστυχώς θα το πω: είναι σκέψεις, είναι επιλογές, είναι το τι αποφασίζεις και τι θέλεις να κάνεις με την πόλη και το νησί της Ρόδου: ή θα βρεις τρόπους και λύσεις για να πας παρακάτω και να μπορέσεις να παραδώσεις στην πόλη της Ρόδου, στους δημότες αυτό που ακριβώς επιθυμούν: τη χρήση και τη λειτουργία του Ήχος και Φως, της Νέας Αφοράς, της Μεσαιωνικής Πόλης κ.λπ.

Άρα εμείς θα φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, με νόμιμο τρόπο, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στο «Ήχος και Φως» πολύ σύντομα».

Για το κτίριο Ακάβη είπε επίσης ότι θα έχουμε πολύ σύντομα νέα ενώ ανέφερε ότι και στην Πινακοθήκη θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες, αφού πρώτα φύγει το πωλητήριο από εκεί.

Μάλιστα, το συζήτησαν με την υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, κατά την πρόσφατη παρουσία της εδώ και, όπως είπε ο κ. Κολίαδης, δεσμεύτηκε η Υπουργός ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθεί το πωλητήριο, προσωρινά, στο γραφείο πληροφοριών στην Ιπποτών, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Κυνήγι» χρηματοδοτήσεων
Η απορρόφηση κονδυλίων από χρηματοδοτήσεις, προγράμματα κ.λπ. φαίνεται ότι αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τη δημοτική αρχή γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «δυστυχώς είμαστε ουραγοί στην Ελλάδα, πέρασε μία τετραετία, πενταετία, επταετία, στην οποία δεν συμπεριληφθήκαμε σ’ αυτή την προσπάθεια χρηματοδότησης μεγάλων και σημαντικών έργων.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι υπηρεσίες ασχολούνται με τη σύνταξη μελετών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, που είναι πολύ σπουδαία, για να φροντίσουμε άμεσα να έχουμε μελέτες έτοιμες να μπορούμε να χτυπήσουμε τις πόρτες στα Υπουργεία και να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις». Και κατέληξε λέγοντας:

«Η Ρόδος αξίζει και πρέπει να απορροφήσει πολλά περισσότερα από αυτά που απορροφούν άλλοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν τους μηχανισμούς, έχουν προετοιμαστεί εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον και ξέρουν με ποιο τρόπο να κινηθούν και με ποιο τρόπο για να πάρουν την κάθε δυνατή χρηματοδότηση που υπάρχει.

Απορρόφηση προγραμμάτων, κονδυλίων, χρημάτων, είναι ένας στόχος τον οποίο τον έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή και νομίζω ότι σύντομα, σε ένα-ενάμιση χρόνο, θα μπορούμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια».

Διαβάστε ακόμη

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων