Για το θέμα του Εθνικού Θεάτρου ενημερώθηκε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Για το θέμα του Εθνικού Θεάτρου ενημερώθηκε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Για το θέμα του Εθνικού Θεάτρου ενημερώθηκε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 847 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την πορεία των εργασιών στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κος Νίκος Παπαθανάσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Ο κ. Παπαθανάσης, βρέθηκε στους χώρους, όπου εκτελούνται οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου και ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να δει από κοντά τι ακριβώς γίνεται σε αυτό το ιστορικό κτήριο, που μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες παρέμενε κλειστό, άρχισε και πάλι να αποκτά ζωή.

Το Εθνικό Θέατρο ήταν η πρώτη στάση της περιοδείας του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ρόδο, αναδεικνύοντας και τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η εκτέλεση των εργασιών, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μάλιστα, σε σχετικό σχόλιό του ο περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής:
«Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, η πρώτη στάση της χθεσινής (σ.σ. 30.05.2024) περιοδείας μας στη Ρόδο με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό, για το οποίο βγήκαμε μπροστά ως περιφέρεια, για μια ακόμη φορά, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τον ιδιοκτήτη δήμο Ρόδου προκειμένου να το ξεκολλήσουμε από το τέλμα στο οποίο είχε βρεθεί για δεκαετίες.

Οι εργασίες στο εσωτερικό έχουν ξεκινήσει, η Οικοδομική Άδεια για την υλοποίηση του έργου εκδόθηκε και η τελική Μελέτη Εφαρμογής κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αναγκαίες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν μετά τα ευρήματα των πρώτων ερευνών μας. Ποια ευρήματα ; Αυτά της ανάγκης στατικής ενίσχυσης συγκεκριμένων δομικών στοιχείων του κτηρίου.

Πώς προέκυψαν τα νέα αυτά στοιχεία; Μετά απο τον έλεγχο που κάναμε, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία στο κτήριο. Γιατί, από υλοποίηση απαιτητικών κατασκευών κάτι μάθαμε μέσα από τα εκατοντάδες έργα που υλοποίησαμε στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια.

Βήμα-βήμα λοιπόν, με κάθε μέτρο προόδου να ελέγχεται, με την πορεία να επανεκτιμάται σε κάθε στάδιο αυτής και με κάθε βήμα σίγουρο.

Ξέρουμε ότι οι "ευαίσθητοι" μας χρονομετρούν, όπως άλλωστε κάνουν σε όλα τα έργα που ξεκολλήσαμε απο τον λήθαργό τους. Είναι όμως οι ίδιοι που ζούσαν με χαλασμένα χρονόμετρα επί δεκαετίες.

Προχωράμε. Με συνεργασίες και συμμαχίες που οδηγούν στις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Με όσους θέλουν και μπορούν. Και ο υπουργός Παπαθανάσης, είναι απο αυτούς τους συμμάχους που και θέλει και μπορεί».

Σημειώνεται ότι, το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 17.235.000 ευρώ, χρηματοδοτείται με το ποσό των 16.800.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το ποσό των 400.000 ευρώ από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με το ποσό των 35.000 ευρώ από τον δήμο Ρόδου.

Η εταιρεία «ΠΙ ΕΝΤ ΣΙ ΝΤΙΒΕΛΟΠΜΕΝΤ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (P&C DEVELOPMENT S.A.) που είχε αναδειχτεί στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε προσέφερε έκπτωση σε ποσοστό 0,26% για το έργο, ύψους 13.899.193,55 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η προσφορά να διαμορφωθεί στο ποσό των 13.864.050,60 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Δηλαδή, η έκπτωση που προσφέρθηκε ήταν της τάξης των 35.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και την εκτέλεση όλων των εργασιών (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.λπ.) για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία ως κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οριστικές μελέτες.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»