Επί τάπητος ετέθη ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός του νησιού

Επί τάπητος ετέθη ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός του νησιού

Επί τάπητος ετέθη ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1537 ΦΟΡΕΣ

Ο γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός σε περιοχές του νησιού που δεν είχε «αγγιχτεί» για είκοσι και πλέον χρόνια, τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και αναπληρωτή δημάρχου, κ. Κώστα Χαλκιά, με χρονικό ορίζοντα τη λήξη της θητείας και κόστος που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέας του δήμου κας Άννας Παρασκευοπούλου, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου κας Σταματίας Σωτηράκη, καθώς και της αρχιτέκτονα μηχανικού, υπεύθυνης στο Τμήμα Σχεδιασμού του δήμου, κας Αναστασίας Σωτρίλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, αντικείμενο της συνάντησης ήταν καταρχάς ο συντονισμός της πολιτικής ηγεσίας του δήμου με τους υπηρεσιακούς σε σχέση με την πρόοδο του γενικότερου πολεοδομικού σχεδιασμού του νησιού και ειδικότερα της προόδου σχεδιαστικών διαδικασιών οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάποιες από αυτές, για περισσότερα από 25 χρόνια!

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, πρόκειται για ζητήματα πράξεων εφαρμογής που έχουν μείνει στάσιμες σε κάποιες περιπτώσεις από τη δεκαετία του ’90 και κάποιες άλλες από τη δεκαετία 2000, για ζητήματα που σε έναν μικρό βαθμό συζητήθηκαν και κατά την τελευταία Δημοτική Επιτροπή.

Σ’ αυτήν είχε γίνει συζήτηση για το πώς θα μπορέσουν αυτές οι εκκρεμείς διαδικασίες να συνεχιστούν, πώς θα εκκαθαριστούν οι σχέσεις του δήμου με τους μελετητές, οι οποίοι είχαν αναλάβει τότε να εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός, πώς θα μπορέσουν να συμπληρωθούν οι μελέτες αυτές στον βαθμό που πλέον η νομοθεσία έχει μεταβληθεί και απαιτεί την επικαιροποίησή τους ή τη συμπλήρωσή τους από επιπλέον μελέτες, όπως οι γεωλογικές και οι περιβαλλοντικές σε κάποιες περιπτώσεις, «ώστε στο τέλος της ημέρας να καταφέρουμε επιτέλους να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία για περιοχές όπως είναι η Κάλαθος, η Κρεμαστή, τα Κοσκινού, τ’ Ασγούρου, η Απολακκιά, το Παραδείσι, οι Καλυθιές, ο Αρχάγγελος.

Πάρα πολλές, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχουν αποκτήσει πλέον μία ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη, μία ολοκληρωμένη πράξη εφαρμογής, η οποία θα εφαρμόζεται και θα γίνεται με βάση αυτήν η αξιοποίηση η οικοπεδική σε όλες αυτές τις περιοχές και δυστυχώς δεν έχουμε φθάσει ακόμη σ’ αυτό το σημείο, το οποίο, όμως, είναι ένα ζήτημα, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το αφήσουμε σε εκκρεμότητα, δεν θέλουμε να το αφήσουμε σε εκκρεμότητα».

»Ξέρουμε ότι ακουμπάμε και ανοίγουμε πάρα πολλά ζητήματα, αλλά θεωρούμε ότι αυτή είναι η υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής: ακόμη και αυτά τα ζητήματα τα οποία δεν φαίνονται προς τον έξω κόσμο, δεν γίνονται ορατά και δεν γίνονται αντιληπτά σε σχέση με τη θεσμική πρόοδο κάποιων ζητημάτων, παρά ταύτα όμως, πρέπει να τα ακουμπήσουμε και πρέπει να φροντίσουμε να επιλυθούν».

Στο κομμάτι αυτό, μιας και απαιτείται θεσμικά, θεωρούν ότι θα έχουν τη σύμπραξη των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των αντίστοιχων της Αποκεντρωμένης.

Πρόκειται για διαδικασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετό χρονικό διάστημα και θα κοστίσουν αρκετά αφού η δαπάνη για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να φθάσει ακόμη και το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε όμως, ότι δεν είναι 5 χαμένα εκατομμύρια αυτά, θεωρούμε ότι είναι χρήματα τα οποία πρέπει να δαπανηθούν, προκειμένου πλέον στο κομμάτι αυτό, ο δήμος Ρόδου να αποκτήσει τη σχεδιαστική ωριμότητα, ώστε και να μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα για τη διαμόρφωση των περιοχών αυτών, αλλά και για να μπορέσει να τακτοποιηθεί οπτικά η εικόνα όλων αυτών των περιοχών.

Μιλάμε για περιοχές των οποίων γίνεται αυτή τη στιγμή, η όποια εκμετάλλευση, με τρόπο σαν να πρόκειται για περιοχές εκτός σχεδίου, απολεοδόμητες εντελώς, ενώ στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για περιοχές διαμορφωμένες, περιοχές στις οποίες υφίστανται πάρα πολλές χρήσεις, διαφορετικές, όπως αυτές που απαντάμε και στην πόλη της Ρόδου μέσα.

Άρα, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η διαδικασία να προχωρήσει, να προοδεύσει και να ολοκληρωθεί, ό,τι και αν απαιτείται για να γίνει αυτό».

Όσο για το πότε προσδιορίζουν χρονικά να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι θα αναλωθεί σχεδόν το σύνολο της θητείας σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο δεν θεωρούν ότι είναι χαμένος χρόνος αλλά εποικοδομητικός, γιατί, κακώς πέρασαν είκοσι χρόνια για να ασχοληθεί ο δήμος με αυτά τα ζητήματα και στο τέλος της ημέρας, οι πάρα πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, θα το έχουν λύσει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αυτό ενδιαφέρει και πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως και τη δημοτική αρχή η οποία θέλει να μπει στη διαδικασία της ορθής και σύννομης εκμετάλλευσης του χώρου ενώ θεωρούν ότι θα βοηθήσει ακόμη και τον επισκέπτη, μιας και θα είναι πλέον εφικτή η λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική χρήση αυτών των περιοχών, είτε πρόκειται για τη λειτουργία ενός δρόμου ή ενός άλλου κοινοχρήστου χώρου ή ακόμη και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σωστή πρόσβαση στα ακίνητα, την πιο λειτουργική χρήση του υπεδάφους για τη διασύνδεσή τους και όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οργανωμένη εκμετάλλευση του χώρου.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»