Σε απεργία καλούνται στις 21 Μαΐου οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε απεργία καλούνται στις 21 Μαΐου οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε απεργία καλούνται στις 21 Μαΐου οι δημόσιοι υπάλληλοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 924 ΦΟΡΕΣ

Να ζουν με αξιοπρέπεια ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που είναι το βασικό αίτημα της πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Τρίτη 21 Μαΐου, κατά την οποία θα γίνουν κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με αφορμή την απεργία αλλά και την επίσκεψη εδώ κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ, χθες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματός της κ. Γιώργος Μουτσάκης, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος καθώς και ο γραμματέας του παραρτήματος, κ. Γιώργος Τζωτζακάκης.


Καταρχάς, ο κ. Μουτσάκης ενημέρωσε ότι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για τις 21 του Μάη, κλιμάκια από την εκτελεστική επιτροπή της περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων τοπικά, και για να συζητηθούν γενικότερα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων του.


Προχθές, τη Ρόδο επισκέφθηκε ένα κλιμάκιο από την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποτελούμενο από τον προεδρεύοντα, κ. Δημήτρη Μπράτη, και τον κ. Κόκκινο (σ.σ. δυστυχώς, ο κ. Μπράτης αναγκάστηκε να αναχωρήσει εκτάκτως για την Αθήνα και δεν παρέστη στη συνέντευξη). Το βράδυ της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου με εκπροσώπους όλων των Α’ βάθμιων σωματείων, κατά την οποία αναλύθηκαν και τα τοπικά ζητήματα αλλά και συζητήθηκε και η οργάνωση της απεργίας.


Αναφερόμενος στους λόγους της κινητοποίησής τους, ο κ. Μουτσάκης είπε, ότι η απεργία έχει στόχο να αναδείξει τα δύο κύρια ζητήματα που τους απασχολούν: αυτά αφορούν πρώτα στις αυξήσεις που ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι διότι, όπως είπε, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι μία κοροϊδία, διότι η αύξηση που έχουν δει στα εκκαθαριστικά τους είναι της τάξεως των 45-70 ευρώ, δηλαδή 1,5 ευρώ την ημέρα και με την υπάρχουσα κρίση της ακρίβειας, ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Επίσης, τα δώδεκα χρόνια της κρίσης έχουν μεγάλες περικοπές, δεν παίρνουν τα δώρα τους ενώ για πρώτη φορά που γίνονται αυξήσεις, αυτές είναι «αστείες».


Παράλληλα, δεν γίνονται προσλήψεις που να ικανοποιούν τις ελλείψεις προσωπικού στους χώρους του Δημοσίου και κυρίως στην Υγεία και την παιδεία. Με κυρίαρχο πρόβλημα εδώ το Νοσοκομείο της Ρόδου που υπολειτουργεί, αφού δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες ενώ το καλοκαίρι το πρόβλημα γίνεται πιο πιεστικό.
Ακόμη, σχετικά με την αύξηση του Τουρισμού-κάτι που δέχονται βέβαια με χαρά-θεωρούν, ότι θα πρέπει η πολιτεία να βάλει ένα φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις διότι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται σε όλο τον δημόσιο τομέα, δεν μπορούν πλέον να βρουν κατοικία στο νησί μας. Όπως είπε, πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στον αέρα.


Ζητούν, λοιπόν, με την απεργία μία οριζόντια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, άμεση επαναφορά όλων των δώρων, εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση του παγώματος στη διετία του 2016-2017, κατάργηση του 2% υπέρ της ανεργίας που πληρώνουν και βέβαια αύξηση του αφορολόγητου στα 12 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει έμφαση στη στελέχωση των υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον ΕΦΚΑ στην περιοχή μας που στελεχώνεται με 75 άτομα, δηλαδή με το μισό προσωπικό από αυτό που χρειάζεται.


Ο κ. Κόκκινος στη συνέχεια, είπε μεταξύ άλλων, ότι, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα σε κανέναν, αντιθέτως θέλουν να τα επιλύουν. Θέλουν έναν δημόσιο τομέα που να λειτουργεί καλύτερα, με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Όπως είπε, στα χρόνια του μνημονίου δεν γίνονταν προσλήψεις και με το 1 προς 5 που ίσχυε σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονταν οι ανάγκες. Στη Δημόσια Εκπαίδευση έφθασαν τις 28,5 χιλιάδες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια και κάλυψαν εν μέρει τις ανάγκες, όμως και εκεί υπάρχουν προβλήματα, όπως σε όλες τις Υπηρεσίες αφού βλέπουμε, ότι σε νευραλγικά σημεία δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.


Με τις κινητοποιήσεις τους αυτές, λοιπόν, με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ζητούν πρώτα απ’ όλα τους διορισμούς που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει το Δημόσιο, να υπάρξει στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματός τους και όταν υπάρχουν αδικίες όπως της περιόδου 2016-2017 και η εισφορά της ανεργίας, να αρθούν. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι όλες οι νησιωτικές περιοχές έχουν ένα πάγιο αίτημα που γιγαντώνεται μέρα με τη ημέρα: να δημιουργηθούν με τους φορείς της οργανωμένης πολιτείας κατοικίες που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημόσιοι υπάλληλοι όταν έρχονται εδώ να υπηρετήσουν.


Ο κ. Τζωτζακάκης, ο οποίος είναι δάσκαλος, από την πλευρά του, είπε ότι το ζήτημα των μισθών στο Δημόσιο επηρεάζει όλη την κοινωνία, αφού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών υγείας, είπε, ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την περιοχή μας και πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους.

Η κατάσταση με τα απογευματινά χειρουργεία-συνέχισε-θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως το Δημόσιο. Παρότι η κυβέρνηση λέει συχνά ότι οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, αυτό συμβαίνει γιατί αφενός οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί και δεύτερον οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο αφόρητες για να βγαίνουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία που κάνουν το καθεστώς εργασίας απάνθρωπο. Ακόμη, υπάρχει τεράστιος αριθμός συμβασιούχων στο Δημόσιο που θα πρέπει να συζητήσουν σοβαρά τη μονιμοποίησή τους γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Ο κ. Τζωτζακάκης, αναφέρθηκε και στα σχολικά κτήρια τονίζοντας, ότι ένα μεγάλο μέρος των σχολικών κτηρίων της πόλης της Ρόδου χρονολογούνται από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, είναι κακοσυντηρημένα, η κατάστασή τους είναι τραγική, υπάρχει ανάγκη για την ανέγερση νέων διδακτηρίων και βασική ευθύνη γι’ αυτό έχει το κράτος και λιγότερο ο δήμος. Τέλος, αναφέρθηκε στην «τουριστικοποίηση», λέγοντας, ότι στην περιοχή μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα αφού διαβρώνει τις υποδομές, επίσης στην εξεύρεση στέγης, συμβάλλει στο κυκλοφοριακό έμφραγμα κ.λπ. Ένα άλλο ζήτημα είναι η αδυναμία εύρεσης υποδομών για να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών.


Όπως είπε, η περιφέρεια προκηρύσσει συνεχώς διαγωνισμούς, οι οποίοι αποβαίνουν άγονοι, αφού οι οδηγοί λεωφορείων δεν συμμετέχουν, με συνέπεια πολλά παιδιά που πρέπει να φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία να αδυνατούν να το κάνουν.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης