Επίκαιρη ημερίδα για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στη Ρόδο

Επίκαιρη ημερίδα για τον χωροταξικό  και πολεοδομικό σχεδιασμό στη Ρόδο

Επίκαιρη ημερίδα για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1011 ΦΟΡΕΣ

Οι αλλαγές που έχει υποστεί πολεοδομικά η πόλη και το νησί της Ρόδου διαχρονικά και η ανάγκη σχεδιασμού για το μέλλον, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου, στις 5:30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο “Plaza”, η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με θέμα: «Χωροταξικός-Πολεοδομικός Σχεδιασμός: πώς εφαρμόζονται στη Ρόδο; Αρχιτεκτονική, Υποδομές, Αναψυχή. Σχεδιασμοί μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας».

Για την Ημερίδα μίλησαν χθες ο κ. Βασίλης Μάκος, πολιτικός μηχανικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, και η κα Αρμονία Διακολαμπριανού, αρχιτέκτονας μηχανικός, η οποία είναι και εισηγήτρια.
Μιλώντας ο κ. Μάκος για τους λόγους που διοργανώνουν αυτή την ημερίδα με αυτό τον τίτλο και αυτή τη χρονική περίοδο, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σειρά από εξελίξεις και διάφορα νομοθετήματα που αφορούν τον δημόσιο χώρο, τις παραλίες, όπως τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση που πέρασε με πρόσφατο νόμο η κυβέρνηση, τις αλλαγές που αφορούν στον αιγιαλό και θα υπάρχουν εξελίξεις στο νησί μας…»


Ανέφερε ακόμη, ότι τελευταία προχωρούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με «περίεργο κριτήριο», τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη με ευθύνη των δήμων και του ΤΕΕ ενώ εδώ στην περιοχή μας έχουμε και τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τη μεγάλη επένδυση στη Μαρίνα Ρόδου.
«Είναι εξελίξεις που σίγουρα κατά τη γνώμη μας επιδεινώνουν το επίπεδο της καθημερινότητας των κατοίκων, είναι εξελίξεις που υποβαθμίζουν εν γένει τη ζωή και το ίδιο το περιβάλλον.


Σκοπός λοιπόν της ημερίδας αυτής είναι ν’ ανοίξει εφ’ όλης της ύλης η συζήτηση, να φωτιστούν όλες οι πτυχές που αφορούν αυτά τα ζητήματα, να αναδειχθούν πρώτα και κύρια οι αιτίες αυτών των προβλημάτων…», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του ΤΕΕ αλλά και λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές.
Η κα Διακολαμπριανού, επισήμανε ότι μέσα από τις εισηγήσεις θέλουν να αναλύσουν πώς φθάσαμε στη σημερινή εικόνα της πόλης και του νησιού, μέσα από την ιστορία της πολεοδομίας, την αλλαγή της καθημερινότητας των κατοίκων μέσα από τα χρόνια, δηλαδή τις χρήσεις που έχει αλλάξει το νησί, η πόλη και τα χωριά, την ιστορία των κτηρίων αλλά και την ιστορία και τη συνέχεια των πολιτικών επιλογών σε κάθε φάση του νησιού έως σήμερα.


«Στο σήμερα όμως ερχόμαστε να δούμε πως η τεχνολογία και η επιστήμη θα μπορούσαν και θα έπρεπε να λύσουν διαχρονικά όλα τα προβλήματα, όποια και αν ήταν η ρίζα τους», είπε και συνέχισε:
«Αντ’ αυτού, αυτό που βλέπουμε είναι τα προβλήματα να συσσωρεύονται, ακούμε μόνο για απορρόφηση κονδυλίων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έρχονται από την Ε.Ε. και κατευθύνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, project και στρατηγικές επενδύσεις, όπως της Νέας Μαρίνας».
Αυτούς τους προβληματισμούς θέτουν και για τους ίδιους είναι σημαντικό ν’ ανοίξει η συζήτηση.
(Στην ημερίδα θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας).

Εισηγήσεις:
1. Ιπποδάμειο σύστημα. Η πολεοδομία στην Αρχαία Ρόδο (Βάσω Πατσιαδά, Δρ. Αρχαιολόγος).
2. Ρόδος: Πολεοδομική πολιτική από τον 20ο στον 21ο αιώνα (Πάρις Παπαθεοδώρου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός).
3. Χαρτογραφική απεικόνιση των χρήσεων γης στη Ρόδο (Αντώνης Πέτας,


Τοπογράφος Μηχανικός).
4. Βιομηχανία και Αμηχανία στη Ρόδο (Αναστασία Παπαϊωάννου,
Αρχιτέκτονας Μηχανικός).
5. Σύγχρονες επιλογές δημόσιου σχεδιασμού και νομοθεσία κατά το δοκούν- Το παράδειγμα της μαρίνας Ρόδου (Αρμονία Διακολαμπριανού, Αρχιτέκτονας Μηχανικός).


6. Ο Χωροταξικός- Πολεοδομικός Σχεδιασμός υποτάσσεται στα ταξικά συμφέροντα (Γρηγόρης Λιονής, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, υπεύθυνος τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ).
7. Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μεγάλες τουριστικές «επενδύσεις», ο ρόλος του ΤΕΕ (Λευτέρης Γλεντής, Μηχανολόγος Μηχανικός).
8. Η Τοπική Διοίκηση στην υπηρεσία της «ανάπτυξης», ο ρόλος της Ε.Ε. (Τάκης Πότσος, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.)

Χρονοδιάγραμμα:
Προσέλευση 17.30’
Εισαγωγική ομιλία 17.50’ – 18.00’
Πρώτος κύκλος 18.00’ – 19.30’ (5 ομιλίες)
Διάλλειμα 19.30’ – 20.00’
Κεντρική ομιλία 20.00’ – 20.45’
Δεύτερος κύκλος 20.45’ – 21.15’ (2 ομιλίες)
Συμπεράσματα-κλείσιμο 21.15’ – 21.30’.

Διαβάστε ακόμη

Από δύσβατο σημείο ξεκίνησε η φωτιά που αναστάτωσε την Κω

Λιμάνια: Εξετάζεται η τοποθέτηση slots όπως στα αεροδρόμια

Ο πρώην υπουργός Λ. Αυγενάκης φαίνεται να χειροδικεί σε εργαζόμενο του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος επειδή έχασε την... πτήση του

Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Βρέθηκε λύση για τις εργασίες στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος