Ο δήμος της Ρόδου βράβευσε τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Ο δήμος της Ρόδου βράβευσε τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Ο δήμος της Ρόδου βράβευσε τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1043 ΦΟΡΕΣ

Έχοντας υπηρετήσει την ενημέρωση ως μάχιμος δημοσιογράφος για πάνω από πενήντα χρόνια, ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ζαχαριάδης τιμήθηκε την Παρασκευή το βράδυ από τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, παρουσία πολυπληθούς κοινού.

Για τον Γιώργο Ζαχαριάδη μίλησαν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» Λουκάς Μαστής, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Θανάσης Μπαμπανέβας και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Ρόδου Μαριέττα Γαβριλιώτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η οικογένειά του, φίλοι, συνάδελφοι, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αλλά και απλοί πολίτες της Ρόδου που «παρακολούθησαν» την πορεία και το έργο του Γιώργου Ζαχαριάδη ως διευθυντή εφημερίδων του νησιού μας και ως ανταποκριτή κορυφαίων Αθηναϊκών και Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Όπως τονίστηκε από όλους, η εκδήλωση βράβευσης, που ήταν μία πρωτοβουλία του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, αποτελεί οφειλόμενη τιμή προς τον Γιώργο Ζαχαριάδη, ο οποίος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τον τόπο του με αγάπη, ήθος και ανιδιοτέλεια.

Μαριέττα Γαβριλιώτη
Η συντονίστρια της εκδήλωσης Μαριέττα Γαβριλιώτη, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέφερε για τον Γιώργο Ζαχαριάδη, ότι υπηρέτησε τη δημοσιογραφία σε δύσκολες και ιστορικές εποχές, και ότι είναι ένας κορυφαίος δημοσιογράφος, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και έξω από τα τοπικά όρια. Όπως είπε, ακόμα και όταν πήρε σύνταξη, δεν σταμάτησε να είναι δημοσιογράφος, ενώ σήμερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρει γεγονότα που έχει καλύψει δημοσιογραφικά, παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό.

Λουκάς Μαστής
Ο δημοσιογράφος Λουκάς Μαστής υπογράμμισε, ότι ο Γιώργος Ζαχαριάδης βραβεύεται ως πολίτης αυτού του νησιού και του επιστρέφεται ένα μέρος της αγάπης και της προσφοράς στον τόπο του επί δεκαετίες, τονίζοντας, ότι η τιμητική εκδήλωση έρχεται να επιβραβεύσει μία πορεία δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. «Ο Γιώργος Ζαχαριάδης είναι κατά την άποψή μου, ο κορυφαίος δημοσιογράφος που ανέδειξε αυτό το νησί. Τίτλο που έχει πάρει στη μάχη του ρεπορτάζ, έναν τίτλο που κέρδισε με το σπαθί του. Είναι αυτός που άνοιξε δρόμους για τις μετέπειτα γενιές δημοσιογράφων», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι βίωσε από κοντά τρεις πολιτικούς της Δωδεκανήσου που έμειναν στην ιστορική μνήμη ως η ηγεσία της Ρόδου μετά την Ενσωμάτωση: Τους βουλευτές Γιάννη Ζίγδη και Στέλιο Κωτιάδη και τον δήμαρχο Μιχάλη Πετρίδη.

Κυριάκος Κορτέσης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης χαρακτήρισε τον Γιώργο Ζαχαριάδη... κανονικό δημοσιογράφο, τονίζοντας, ότι με το έργο του και με τη δουλειά του, πρόβαλε τον τόπο του μέσα από σημαντικά γεγονότα, ενώ ακούραστος και μεθοδικός ξέρει, όπως είπε πώς να εντοπίζει τα στοιχεία που χρειάζεται και να τα συμπεριλάβει στα κείμενά του. «Αγαπά τη δουλειά του και οι δημοσιογράφοι στην περιφέρεια είναι άνθρωποι σαν τον Γιωργο Ζαχαριάδη, είναι αξιοπρεπείς εργαζόμενοι είναι άνθρωποι που παλεύουν και μέσα από τη δουλειά τους, όχι μόνο προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ζωής τους αλλά να αναδείξουν και θέματα της κοινωνίας. Γι΄αυτό και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να τους αγκαλιάζουν», δήλωσε και υπογράμμισε, ότι στο πρόσωπό τού Γιώργου Ζαχαριάδη τιμάται και ο ρόλος του δημοσιογράφου.

Θανάσης Μπαμπανέβας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Θανάσης Μπαμπανέβας, ανέφερε, ότι στο πρόσωπο του Γιώργου Ζαχαριάδη, η δημοσιογραφία ανταμώνει με την ιστορία και δήλωσε: «Οι ζωντανές περιγραφές, τα ανεπανάληπτα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, οι θρύλοι, οι μαρτυρίες, έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στο πολυδιάστατο έργο της ζωής του. Στη μακρόχρονη θητεία του στη δημοσιογραφία εκείνο που τον χαρακτήριζε ήταν η ενσυναίσθηση και η συνέπεια για την καταγραφή των γεγονότων. Ο Γιώργος, εκτός από χαρισματικός άνθρωπος είναι εξαίρετος δημοσιογράφος με στόφα καινοτόμου δημιουργού, με όραμα και ορίζοντες πέρα από στερεότυπα και νόρμες που επιβάλλονται από κατεστημένες αντιλήψεις. Υπηρετεί και στηρίζει με πάθος δημοκρατικές αρχές και ιδανικά. Μοναδικό του κριτήριο η προσφορά υπέρ του κοινωνικού συνόλου».

Γιώργος Γιαννόπουλος
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος, μίλησε για την πολυετή φιλία με τον Γιώργο Ζαχαριάδη, για τον οποίο είπε, ότι είναι μία χαρισματική προσωπικότητα αλλά κυρίως είναι ένας καλός άνθρωπος με ξεχωριστό ήθος, και ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι στάση ζωής και παράδειγμα όχι μόνο για τη δημοσιογραφία αλλά και παράδειγμα ενεργού πολίτη. «Ενός πολίτη που αγαπά τον εαυτό του, τους γύρω του, κάθε μορφή ζωής, που αγαπά τους πάντες. Είναι ένας... δάσκαλος, ένας χαρισματικός άνθρωπος που προσφέρει στον τόπο του. Δίπλα του, καταλαβαίνεις τι σημαίνει να αγαπάς τον τόπο σου και να προσφέρεις χωρίς υστεροβουλία. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και έχω διαπιστώσει τη μεγάλη αγάπη του για τους συνανθρώπους του», ανέφερε.

Αλέξανδρος Κολιάδης
«Ο Γιώργος Ζαχαριάδης είναι όλοι εμείς. Είναι η κοινωνία όλου του νησιού, είναι όλοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση και συμπλήρωσε: «Δεν γίνεται να μην τιμηθεί ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο του», ενώ απευθυνόμενος προς τον ίδιο δήλωσε: «Είναι σπουδαίος αλλά και σημαντικός ο ρόλος σας, ο κόσμος σάς αγαπά και σας σέβεται, και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία των συμπατριωτών μας σήμερα εδώ σε αυτή την εκδήλωση. Αλλά και εμένα με κάνατε λίγο καλύτερο με τον τρόπο σας».

Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε επίσης στην εγκυρότητα και την ειλικρίνεια, τονίζοντας τον μεγάλο ρόλο που παίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά στη δημοσιογραφία ενώ όπως δήλωσε ο κ. Κολιάδης, εξίσου σημαντική είναι η διασταύρωση των στοιχείων προτού η είδηση μεταδοθεί στην κοινή γνώμη.

Γιώργος Ζαχαριάδης
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο Ρόδου και σύντομη ομιλία από τον Γιώργο Ζαχαριάδη, ο οποίος ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν και αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της ύψωσης της ελληνικής σημαίας, όταν τα νησιά μας ενσωματώθηκαν και πάλι στην Ελλάδα, γεγονός που βίωσε όταν ήταν μαθητής. «Θα σταθώ σε ένα περιστατικό που έμεινε βαθιά ριζωμένο στη μνήμη μου. Ήταν η μέρα που τα Δωδεκάνησα έγιναν και πάλι Ελληνικά στις 31 Μαρτίου 1947. Μαθητής της Αμαραντείου Σχολής μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, είδαμε να κατεβαίνει η αγγλική σημαία και να υψώνεται η Ελληνική. Αυτό μόνο φτάνει να το ζήσει κανείς και να μπορεί να το περιγράψει σήμερα σαν δημοσιογράφος μετά από 77 χρόνια», είπε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρουσιάστηκε χαιρετισμός από τον φίλο και συνάδελφο δημοσιογράφο τού Γιώργου Ζαχαριάδη, γνωστό στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, ενώ προβλήθηκε και το αυθεντικό ηχητικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που μετέδωσε ο Ελεύθερος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πάφου στις 15 Ιουλίου 1974, με το οποίο ο ίδιος ανακοίνωσε στον κυπριακό λαό ότι είναι ζωντανός.

Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε μία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του Γιώργου Ζαχαριάδη, καθώς είχε μεταδώσει πρώτος την είδηση ότι ο Μακάριος ζούσε, δίνοντας την πληροφορία στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και διαψεύδοντας έτσι τα όσα αντίθετα διέδιδε τότε η χούντα. Ο πρόεδρος τού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Θανάσης Μπαμπανέβας του παρέδωσε στην εκδήλωση το cd με το ηχητικό μήνυμα.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ζαχαριάδη
Ο Γιώργος Ζαχαριάδης άρχισε την σταδιοδρομία του στην εφημερίδα «ΦΡΟΥΡΟΣ» του Δωδεκανήσιου πολιτικού Γιάννη Ζίγδη ως αθλητικογράφος. Όταν έκλεισε εργάστηκε στην εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» ακόμα και κατά το διάστημα που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Μετά τη «ΡΟΔΙΑΚΗ», εργάστηκε ως συντάκτης του δελτίου ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ρόδου και τον Δεκέμβριο του 1963 προσελήφθη ως ανταποκριτής στη Δωδεκάνησο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» όπως και της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» και του περιοδικού «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».

Απολύθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ρόδου από την κυβέρνηση των αποστατών και τον Απρίλιο του 1968 προσελήφθη στην εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ», όπου και παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1971.
Λίγους μήνες αργότερα, επέστρεψε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ως διευθυντής, όπου εργάστηκε μέχρι το 1984 και στη συνέχεια στην «ΠΡΟΟΔΟ» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 οπότε και αποχώρησε. Από τη μεταπολίτευση και μετά, συνεργάστηκε και με τις εφημερίδες «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΕΘΝΟΣ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Επίσης, συνεργάστηκε με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και για πολλά χρόνια υπήρξε ανταποκριτής στη Δωδεκάνησο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου και Νήσων, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης το 2007 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση για την πολύχρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία της Δωδεκανήσου και για την προβολή των θεμάτων της περιφέρειας.

Έχει τιμηθεί από την Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων της Αττάλειας για την προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, όπως επίσης και από τον δήμο Καστελλόριζου, την Ένωση Κυπρίων Ρόδου, τον Αθλητικό Σύλλογο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδου, τον Σύλλογο «ΘΑΛΕΙΑ» και την εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ».

Την επαγγελματική του σταδιοδρομία ολοκλήρωσε το 2012 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπου εργάστηκε για 48 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»

Εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων για την καταπολέμηση της βαμβακάδας του ιβίσκου

Προσφορά της σχολής χορού «Art of dance» στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου

Μεγαλύτερα υδροφόρα πλοία ζητά από τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Σύμης

Με τον υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Φ. Ζαννετίδης

Στην Έκθεση Κρεμαστής θα συμμετάσχει η περιφέρεια

ΕΥΘΥΤΑ: Άλυτος γρίφος το κυκλοφοριακό στην πόλη

Απατεώνες άδειασαν δύο λογαριασμούς συμπολίτισσάς μας παριστάνοντας τους λογιστές