Π. Εγγλέζος: Οι νέοι είναι «πειραματόζωα» στην αγορά εργασίας

Π. Εγγλέζος: Οι νέοι είναι  «πειραματόζωα» στην αγορά εργασίας

Π. Εγγλέζος: Οι νέοι είναι «πειραματόζωα» στην αγορά εργασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1289 ΦΟΡΕΣ

Τον εκφοβισμό και την ψυχολογική βία αντιμετωπίζουν στην εστίαση

Της Νατάσας Παμπρή
στον “Real Voice 99.5”­

Τον εκφοβισμό και τη βία, λεκτική και ψυχολογική, αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας, κυρίως στην εστίαση και λιγότερο στα ξενοδοχεία της Ρόδου, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη. ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, με αφορμή και τα αποτελέσματα της πανελλήνιας Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, περιγράφοντας συνθήκες εργασιακού «μεσαίωνα» από μερίδα εργοδοτών.

«Οι νέοι είναι “πειραματόζωα” στην αγορά εργασίας» – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εγγλέζος- αναφέροντας, ότι παραβιάζεται κατά κόρον η εργατική νομοθεσία από τους συγκεκριμένους κακούς εργοδότες, με το μεροκάματο να μην ξεπερνάει τα 25 ευρώ και τους εργαζόμενους να φοβούνται τις περισσότερες φορές να καταγγείλουν τα περιστατικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν βοηθάει την κατάσταση η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Εγγλέζος τόνισε, ότι είναι λίγες οι καταγγελίες εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ αντιθέτως σε καταστήματα εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια) καταγράφονται τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά από νέους απασχολούμενους, γι’ αυτό και παρατηρείται συχνά η εναλλαγή εργαζομένων, μη αντέχοντας τις συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.

Για άλλη μία χρονιά (2023) η μεγάλη πλειοψηφία (95%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζόμενων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.

Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται, ότι σε 105 (46%) από τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κ.λπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη κ.λπ.).

Διαβάστε ακόμη

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων