Φ. Ζαννετίδης: Νέα μελέτη για την καταγραφή του πραγματικού αριθμού των ελαφιών στη Ρόδο θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Φ. Ζαννετίδης: Νέα μελέτη για την καταγραφή  του πραγματικού αριθμού των ελαφιών στη Ρόδο  θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Φ. Ζαννετίδης: Νέα μελέτη για την καταγραφή του πραγματικού αριθμού των ελαφιών στη Ρόδο θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2023 ΦΟΡΕΣ

Αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δημαρχείο, αναμένοντας συνάντηση με τους πέντε βουλευτές Δωδεκανήσου, ώστε να πάρουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τους ίδιους και δεσμεύσεις από το αρμόδιο υπουργείο, για το ζήτημα των ελαφιών, λόγω των ζημιών που προκαλούνται στις γεωργικές τους καλλιέργειες.

Όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμων Ζαννετίδης, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει νέα μελέτη που θα καταγράφει τον ακριβή αριθμό των ελαφιών, βάσει της οποίας μετά το υπουργείο θα σχεδιάσει τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Προχθές, (σ.σ. 13.02.2024) στην περιφέρεια ασχολούμασταν όλη μέρα με τα αγροτικά θέματα και είχα μία συνάντηση στο γραφείο μου με το συντονιστικό τους όργανο στείλαμε τα αιτήματάτους, το υπόμνημά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού για το θέμα των ελαφιών, υπουργού Περιβάλλοντος. Σε όλα τα θέματα που βάζουν, πέρα από το ειδικό θέμα που υπάρχει εδώ στη Ρόδο, έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτά, έχουμε καταθέσει και προτάσεις και παραστάσεις στο υπουργείο, σε όλα αυτά τα θέματα που βάζουν οι αγρότες μας γνωρίζοντας φυσικά τι συμβαίνει στην περιοχή μας.

Για το θέμα των ελαφιών έχουν δίκιο, γιατί ακόμη και πετρέλαιο να τους δώσουν, αν δεν μπορούν να παράγουν, τι να το κάνουν. Εμείς σαν περιφερειακή αρχή για το θέμα του πετρελαίου, ζητάμε αντί να γίνεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που γίνεται τώρα σε διάστημα 1,5 χρόνο μετά από ενάμιση χρόνο, δηλαδή τους επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους αγρότες, στην ουσία επιστρέφουν τα χρήματα των αγροτών που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο μετά από ενάμιση χρόνο.

Θα ήταν προτιμότερο να μπαίνει στην αντλία, απευθείας να γίνεται η αφαίρεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης όπως γίνεται σε άλλες επαγγελματικές ομάδες και επαγγελματίες που έχουν την τύχη αυτού του προνομίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και επιλέγει αυτό το μέτρο, επισπεύδει απ’ ό,τι πληροφορήθηκα την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η μείωση στο ρεύμα με πολύ χαμηλές τιμές στην κιλοβατώρα.

Εδώ στην περιοχή μας δεν είναι το μεγάλο ζήτημα. Είναι από την βορειοδυτική πλευρά του νησιού μας που υπάρχει αυτή η διαδικασία, στη Νότια Ρόδο που κυρίως εκεί είναι το μεγάλο θέμα που υπάρχει πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης, τα θέματα των μελισσοκόμων, μιλώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τον περιφερειάρχη προχθές (σ.σ. 13.02.2024) στο Μέγαρο Μαξίμου που ήταν στη συνάντηση των περιφερειαρχών, έχει πάρει υποσχέσεις ότι οι επιλαχόντες του σχεδίου βελτίωσης στο νησί της Ρόδου που έχει πληγεί, όσο και τα θέματα των μελισσοκόμων, θα τύχουν της λύσης και θα ικανοποιηθούν και δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης διότι αυτή την υπόσχεση πήρε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης ζήτησε και είδε τους αγρότες προχθές (σ.σ. 13.02.2024) το βράδυ. Επ΄αυτού για το θέμα των ελαφιών και τη νέα μελέτη που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει η ΠΝΑΙ, ώστε να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των ελαφιών και να ληφθούν στη συνέχεια τα απαραίτητα μέτρα, ο κ. Ζαννετίδης επισήμανε: «Σε ένα από τα θέματα ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα.

Είπαμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν περιφέρεια για το πολύ μεγάλο θέμα του ελαφιού. Ξέρουν πολύ καλά τι έχουμε κάνει ήδη, προσπαθήσαμε και πιέσαμε και το καταφέραμε να χαρακτηριστεί ως κίνδυνος το ελάφι για τις αγροτικές καλλιέργειες, προκειμένου να αντλούνται χρήματα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

να μπορεί δηλαδή να αντλεί χρήματα ο ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει τις ζημιές και να προστατεύονται οι καλλιέργειες με ηλεκτροφόρες περιφράξεις που είναι έτοιμο το μετρό, είναι το πρώτο μέτρο το οποίο θα βγει και θα εκχωρηθεί στην περιφέρειά μας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από την αρμόδια ειδική υπηρεσία διαχείρισης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και φυσικά υπάρχει η μελέτη.

Για τη μελέτη εκτίμησης των ελαφιών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε αναθέσει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, μας λέει ότι ο πληθυσμός είναι 6.274 περίπου, ο πληθυσμός αυτός σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι σαν να μας κοροϊδεύουν. Γι’ αυτό και υπάρχουν οι φωνές των δασικών, ότι για να παρθούν μέτρα πρέπει ο αριθμός των ελαφιών να είναι ο πραγματικός, να αποτυπωθεί προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουνε εικόνα πλήρη εικόνα στο τι συμβαίνει σ’ αυτές τις περιοχές. Όπως είπε προχθές (σ.σ. 13.02.2024) ο περιφερειάρχης, θα αναλάβουμε εμείς να γίνει μία άλλη μελέτη από άλλον επιστημονικό φορέα, για να εκτιμήσει τον αριθμό των ελαφιών που είναι στο νησί, με τη χρηματοδότηση της ΠΝΑΙ».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις μετά και τις φωτιές, αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ή υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, ο κ. Ζαννετίδης υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχουν σοβαρές εκκρεμμότητες και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι υποσχέσεις που έχουμε είναι ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Υπάρχουν ακόμα θέματα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία όπως είναι το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής που την ευθύνη έχει ο κ. Τριαντόπουλος και κάποιες διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εκεί, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να μπορεί να αποζημιώσει τη φυτική παραγωγή.

Διάφορα θέματα, μας λένε κάθε φορά και μία δικαιολογία.. Έλεγα από την αρχή ότι θα πάει πίσω η βαλίτσα γιατί το έβλεπα». ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΤΥΡΙΑ Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης αποκάλυψε ότι έχει εντοπισθεί νοθεία του προϊόντος σε λευκό τυρί – κυρίως σε φέτα- στο Νότιο Αιγαίο στους ελέγχους που γίνονται.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις, γιατί και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε θέμα τέτοιο περιοχή μας και παντού υπάρχουν θέματα ελληνοποιήσεων, εμείς όμως έτσι όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο παίρνουμε εντολές από τον ΕΦΕΤ, την Κτηνιατρική μας Υπηρεσία και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, προκειμένου να ελέγξει μετά από καταγγελία την οποιαδήποτε ελληνοποίηση καταγγελθεί. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει και έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης – πέρα από τα πρόστιμα.

Έχουν διαπιστωθεί και στην περιοχή μας τέτοια θέματα, ειδικά στο λευκό τυρί, σαν φέτα, και διάφορα άλλα προϊόντα που πρέπει όμως να αποδειχθεί από την διαδικασία ότι πράγματι είχε επιχειρηθεί η νοθεία του προϊόντος».

(Πηγή: Real Voice)

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης