Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί Μαλώνα και Μάσσαρι

Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί Μαλώνα και Μάσσαρι

Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί Μαλώνα και Μάσσαρι

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 11249 ΦΟΡΕΣ

Λόγω ανομβρίας δεν θα υπάρξουν πορτοκάλια και μανταρίνια, αλλά ούτε και λάδι

Δυσεύρετα θα είναι φέτος τα εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και μανταρίνια που παράγουν τα χωριά Μαλώνα και Μάσσαρι, καθώς η μεγάλη ανομβρία που πλήττει το νησί και ειδικά τις περιοχές αυτές, κατέστρεψε την παραγωγή, φέρνοντας τους καλλιεργητές σε απόγνωση.

Η έλλειψη βροχής σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν επέτρεψαν στον καρπό να μεγαλώσει και να γεμίσει χυμό, με αποτέλεσμα και στα δύο χωριά που είναι φημισμένα για τα εσπεριδοειδή τους, να μην υπάρχει παραγωγή για πούλημα.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Νεκτάριος Μουστακέλλης της Μαλώνας και Τσαμπίκος Καμπαστάνας των Μασσάρων που μίλησαν στη «Ροδιακή» για το πρόβλημα, υπογραμμίζουν ότι, στα χωριά τους, η παραγωγή έχει στο μεγαλύτερο μέρος της καταστραφεί καθώς δεν έπεσε σταγόνα βροχή όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ και τα ποτίσματα από την άρδευση δεν ήταν παντού όσα έπρεπε.

Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά, τα πορτοκάλια Μέρλιν, μία ποικιλία ανθεκτική και γρήγορης ανάπτυξης, έχουν το μέγεθος... καρυδιού και πέφτουν από το δέντρο, ενώ η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις καλλιέργειες ελιάς που κι εκείνες έχουν καταστραφεί.

Λόγω της κατάστασης αυτής, φέτος, όχι μόνο δεν θα υπάρχει άφθονη παραγωγή για κατανάλωση αλλά δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες των ίδιων των παραγωγών.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ακόμα και αν αρχίσει να βρέχει... σήμερα στις περιοχές αυτές, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και σε καμία περίπτωση δεν θα σωθεί η παραγωγή.

Στη Μαλώνα
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Μαλώνας Νεκτάριος Μουστακέλλης, λόγω της ανομβρίας δεν έχει καταστραφεί μόνο ο καρπός αλλά και τα ίδια τα δέντρα, ανεβάζοντας το ποσοστό της παραγωγής που καταστράφηκε σε 70%.

«Λόγω της ανομβρίας δεν έχουμε παραγωγή στο λάδι ενώ στα εσπεριδοειδή έχουμε μεγάλη ζημιά, μεγάλη καταστροφή γιατί δεν έχουν ποτιστεί όπως θα έπρεπε, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ποτίστηκαν τρεις φορές όλο το καλοκαίρι ενώ τώρα σταμάτησαν και οι υδρονομείς από τις 30 Οκτωβρίου και περιμέναμε τις βροχές.

Δεν έχει καταστραφεί μόνο ο καρπός αλλά και τα δέντρα. Εκτός από μία περιοχή 150 στρέμματα όπου φτιάχτηκαν γεωτρήσεις και λειτουργούν. Τα τρία ποτίσματα είναι μηδαμινά. Χρειάζεται τουλάχιστον για τα εσπεριδοειδή να ποτίζονται κάθε 20 μέρες και εμείς τα ποτίζουμε κάθε 60 μέρες», δήλωσε ο κ. Μουστακέλλης, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν γίνεται τακτικότερο πότισμα γιατί δεν υπάρχουν γεωτρήσεις που είναι απαραίτητες ενώ δεν υπάρχουν υποδομές, όπως τα αυλάκια, που χρειάζονται για το νερό, καθώς τα υπάρχοντα είναι ηλικίας δεκάδων ετών ενώ δεν έχει συμπληρωθεί και η στάγδην άρδευση.

Όπως επισημαίνει, εκτός από κάποιες περιοχές που έχουν ποτιστεί καλά, οι υπόλοιπες από τη συνολική έκταση των περίπου 700 στρεμμάτων με καλλιέργειες είναι προβληματικές. Εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν τα έργα και να γίνουν κι άλλες γεωτρήσεις.

Μάλιστα όπως είπε η κατάσταση δε σώζεται για τον καρπό ακόμα και αν αρχίσουν άμεσα οι βροχές, όπως και με τον ελαιόκαρπο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη χρονιά.

«Αν δε βρέξει σύντομα δεν θα έχουμε ούτε την επόμενη χρονιά. Ειδικά στις ελιές αν δεν βρέξει τώρα το δέντρο δεν θα πετάξει μύτες και δεν θα κάνει τον Μάρτιο ανθό. Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο μήπως βρέξει…» δήλωσε ο πρόεδρος της Μαλώνας και πρόσθεσε:

«Στην περιοχή μας δεν έβρεξε καθόλου, μόνο προχτές για 20 λεπτά έκανε ψιχάλα. Η σοδειά δε σώζεται αλλά ελπίζουμε να τελειώσουν τα έργα για να λυθεί το πρόβλημα μόνιμα και να ποτίζουμε κανονικά όπως πρέπει, καθώς η άρδευση γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της από γεωτρήσεις αλλά και από πηγές, οι οποίες όμως τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδουν, λόγω της ανομβρίας», ενώ έκανε γνωστό ότι δημιουργήθηκαν δύο νέες γεωτρήσεις, αναμένονται άλλες δύο ενώ ακόμα μία θα συνδεθεί με το δίκτυο, η οποία για περίπου 20 χρόνια είχε βλάβη. Όμως,εκκρεμεί και η κατασκευή δικτύου για να δώσει το νερό στις καλλιέργειες.

Στα Μάσσαρι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Μασσάρων κ. Τσαμπίκος Καμπαστάνας τόνισε ότι η ζημιά στην περιοχή είναι μεγάλη καθώς τα εδάφη είναι πετρώδη, δε συγκρατούν το νερό και πρέπει να ποτίζονται απαραιτήτως κάθε δέκα μέρες ώστε να κρατήσουν το νερό και το δέντρο να δέσει τον καρπό, γι΄αυτό άλλωστε γίνονται γλυκά και τα πορτοκάλια. Έτσι, ο καρπός θα γίνει κανονικός, όπως εξηγεί, γιατί αν το δέντρο διψάει οι καρποί γίνονται μικροί, δεν τους αγοράζει κανείς και πολλοί πέφτουν στη γη.

«Η ζημιά είναι σε ποσοστό 50%. Εμείς εδώ στα Μάσσαρι ποτίζαμε κανονικά αλλά οι μεγάλες ζέστες που είχαμε έκαναν ζημιά στα δέντρα. Το πρόβλημα οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και επίσης αν τον Απρίλιο που δένει ο καρπός υπάρχει μεγάλος νοτιάς τότε δε δένουν οι ανθοί και πέφτουν από τα δέντρα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση δε σώζεται αν βρέξει. Τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα αλλά είναι μικροσκοπικά, ενώ στα ελαιόδεντρα η ζημιά είναι σε ποσοστό 95%.

Μάλιστα το λάδι έχει και τιμή αλλά οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν λάδι ούτε για να τις δικές τους ανάγκες, όχι για να πουλήσουν. Εμείς θέλουμε για την επόμενη χρονιά ο χειμώνας να έχει νερά και τον Απρίλιο με Μάιο να μην υπάρχει νοτιάς γιατί βγάζει τη θάλασσα πάνω, τη ρίχνει στα δέντρα που τα καίει και δε δένει ο καρπός».

Σημειώνεται, ότι και στα Μάσσαρι δεν έριξε ούτε σταγόνα νερού,ενώ στ’ Αφάντου, όπου κι εκεί υπάρχει κάποια παραγωγή αλλά και στην πόλη σημειώθηκαν βροχές το προηγούμενο διάστημα. «Στη δική μας περιοχή δεν έβρεξε καθόλου, οπότε καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δέντρα.

Και τώρα που απολύθηκαν όλοι οι υδρονομείς, παραμένουν τα περιβόλια απότιστα. Όσο εργάζονταν δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αλλά πρόβλημα είχαμε με τη φωτιά που μας κατέστρεψε τα αυλάκια με τα οποία ποτίζουμε.

Είχαμε πολλούς πλαστικούς σωλήνες που κάηκαν κι επίσης η διέλευση οχημάτων τις μέρες που έκαιγε η φωτιά δημιούργησε ένα επιπλέον πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Καμπαστάνας.

Διαβάστε ακόμη

Λιμάνια: Εξετάζεται η τοποθέτηση slots όπως στα αεροδρόμια

Ο πρώην υπουργός Λ. Αυγενάκης φαίνεται να χειροδικεί σε εργαζόμενο του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος επειδή έχασε την... πτήση του

Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Βρέθηκε λύση για τις εργασίες στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος

Αλέξανδρος Βασιλικός για τον υπερτουρισμό: «Είμαστε πολύ μακριά από τα ισπανικά μοντέλα»