Γ. Πάππου: Το καρτέλ των 10 ΑΦΜ στη χώρα μας για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ

Γ. Πάππου: Το καρτέλ των 10 ΑΦΜ στη χώρα μας για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ

Γ. Πάππου: Το καρτέλ των 10 ΑΦΜ στη χώρα μας για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1849 ΦΟΡΕΣ

Πρόστιμο συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τις “Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ” και την “COLGATE PALMOLIVE”

«Πράγματι επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα σε εταιρείες που προμηθεύουν τις αγορές. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ένα μέρος του παζλ αυτού του προβλήματος», σχολίασε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου. Επισήμανε, ότι είναι γνωστό σε όλους, ότι τα προϊόντα πωλούνται 3 φορές πάνω αναγκάζοντας τον καταναλωτή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι κατά 94% το λιανεμπόριο ελέγχεται από δέκα ΑΦΜ μεγάλες αλυσίδες τροφίμων του συνολικού τζίρου που γίνεται στην Ελλάδα. Είναι ο ορισμός του καρτέλ. Είτε είναι ελληνικών συμφερόντων είτε πολυεθνικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάππου τόνισε ότι έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη από πέρυσι το θέμα στον υφυπουργό κ. Παπαθανάση, ενώ έδωσε και παραδείγματα με τις εκπτώσεις από τις μεγάλες αλυσίδες που οι μεγάλες κερδοφορίες τους ξεπερνάνε το 300%.

«Δεν είναι επαρκής ο έλεγχος. Να καλέσει το υπουργείο τη βιομηχανία για να φανεί κι αυτό το οποίο είναι αθέμιτο. Είναι εξωφρενικές οι κερδοφορίες των μεγάλων αλυσίδων. Χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Δε γίνεται να πωλούνται ελληνικά προϊόντα πιο φθηνά σε γειτονικές μας χώρες», σημείωσε ο κ. Πάππου, προσθέτοντας ότι «αν οι τιμές ήταν φθηνότερες δε θα χρειαζόταν να δώσει η κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευπαθείς ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έδωσε και παραδείγματα με τις εκπτώσεις από τις μεγάλες αλυσίδες. «Ένα μόνο ΑΦΜ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις. Να καλέσει το υπουργείο τη βιομηχανία για να φανεί και αυτό το οποίο είναι αθέμιτο. Δεν μπορεί να κάνεις έκπτωση 70% στις μεγάλες αλυσίδες και 20% στις μικρές.

Βλέπουμε είδη υγιεινής π.χ. σαμπουάν και αφρόλουτρα που στην Ιταλία κοστίζουν 3 ευρώ, εδώ να πωλούνται 9 και 10 ευρώ. Αν οι τιμές ήταν φθηνότερες δε θα χρειαζόταν να δώσει η κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευπαθείς ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

Δημογραφικό: «Ταφόπλακα» για την πτώση της ανεργίας κάτω του 10%

Συντάξεις: Διπλά αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

ΤτΕ:«Σήκωσαν» καταθέσεις 274 εκατ. τα νοικοκυριά τον Μάιο

ΚΕΦΙΜ: Δουλεύουμε σχεδόν τον μισό χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Βουνό τα ληξιπρόθεσμα-«Κοκκίνισαν» 1 εκατ. οφειλέτες σ’ ένα μήνα

myAADEapp: Έκδοση για άμεση πρόσβαση σε δηλώσεις εισοδήματος

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς