Λαϊκή Συσπείρωση: Να σταματήσει η χώρα μας να καθίσταται «αποθήκη ψυχών»

Λαϊκή Συσπείρωση: Να σταματήσει  η χώρα μας να καθίσταται «αποθήκη ψυχών»

Λαϊκή Συσπείρωση: Να σταματήσει η χώρα μας να καθίσταται «αποθήκη ψυχών»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 992 ΦΟΡΕΣ

Θα πρέπει να σταματήσει η χώρα μας να καθίσταται «αποθήκη ψυχών», τονίζουν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον δήμο Ρόδου, κ.κ. Γιάννης Αγγέλου και Τάκης Πότσος αντίστοιχα, σε κοινές δηλώσεις τους χθες για το μεταναστευτικό.

Με αφορμή, βέβαια, της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη Ρόδο με τους μετανάστες το τελευταίο διάστημα, καταρχάς ο κ. Αγγέλου επισήμανε ότι το πρόβλημα κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερο αφού, ειδικά στη Ρόδο, δεν υπάρχει μία δομή, ένας χώρος φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κάτι μόνιμο αλλά έναν χώρο που να μπορεί να τους φιλοξενήσει σε συνθήκες ανθρώπινες κι αφού καταγραφούν και ταυτοποιηθούν, να μπορέσουν να βρεθούν εκεί που πραγματικά θέλουν.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η χώρα μας είναι δέσμια δύο συνθηκών, της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και φυσικά της συνθήκης Δουβλίνο 2, η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας, όπως και άλλες, χώρες-πύλες. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πρόσφυγας ή μετανάστης βρεθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, στη συνέχεια αφού βρουν από που πέρασε, επαναπροωθείται εδώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι με τις δύο αυτές συμφωνίες, τα ελληνικά νησιά αλλά και όλη η υπόλοιπη χώρα-μιας και όλα τα ΚΥΤ σε όλη τη χώρα είναι υπερφορτωμένα-καθίσταται “αποθήκη ψυχών”. «Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε κυρίως γιατί αποτελεί ντροπή για το είδος μας ως ανθρώπων», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Αγγέλου έδωσε κάποια στοιχεία, ενδεικτικά για το μέγεθος του προβλήματος: Μέχρι και τον Σεπτέμβριο (σ.σ. σε σχέση πάντα με τον Σεπτέμβριο του 2022), οι προσφυγικές ροές στη Λέρο αυξήθηκαν κατά 273%, στο σύνολο δε των νησιών η αύξηση έφθασε περίπου στο 400%!

Στο ΚΥΤ της Λέρου, αυτή τη στιγμή διαμένουν 3.000 άτομα ενώ η δυναμικότητα της δομής είναι 2.100. Στην Κω φιλοξενούνται 3.750 άτομα σε χώρο 1.500 ατόμων, σε συνθήκες ακατάλληλες αφού μένουν 5 και 8 άτομα ανά κοντέινερ με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και των προσφύγων και των εργαζόμενων στις δομές.

Επίσης, επειδή καταφθάνουν συνέχεια άνθρωποι, έχουμε συνεχώς μετακινήσεις από άλλα νησιά προς τη Ρόδο όπου έχουμε το πρόβλημα της μεταγραφής-ήδη όπως τους ενημέρωσε η Αστυνομική Διεύθυνση έγινε κι έτσι χθες έφυγαν 300 άτομα.

Το ζήτημα όμως για τους ίδιους δεν είναι πόσοι φεύγουν αλλά πόσοι έρχονται. Η ευθύνη κατά βάση είναι της κεντρικής διοίκησης αφού η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να είχε κινήσει διαδικασίες για ν’ αλλάξει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, σημείωσε ακόμη ο κ. Αγγέλου.

Στα 3.750 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κω, στην πλειονότητά τους είναι Σύριοι και Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 120 είναι οικογένειες ενώ 250 είναι ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, 83 είναι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενώ ανάλογος είναι ο αριθμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω για τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα ακόμη στις δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων.

Δεν παρέλειψε ακόμη να πει ότι, όλα αυτά τα προβλήματα, γίνονται ακόμη πιο έντονα επειδή ο χειμώνας κοντοζυγώνει και το θετικό είναι ότι είμαστε τυχεροί λόγω καιρού.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι έξω κι αν αύριο πιάσει μια καταρρακτώδης βροχή, θα έπρεπε δήμος και περιφέρεια να κινητοποιηθούν για την εξεύρεση ενός στεγασμένου χώρου για να πάνε εκεί οι άνθρωποι αυτοί, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Πότσος είπε ότι από την πλευρά τους έβαλαν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ρώτησαν τις θέσεις των παρατάξεων και της νυν δημοτικής αρχής αλλά δεν πήραν απάντηση, ούτε τοποθετήθηκε κανείς.

Το αποτέλεσμα είναι οι ευθύνες να γίνονται…μπαλάκι του πινγκ-πονγκ και το πρόβλημα να παραμένει και να διογκώνεται, οι άνθρωποι αυτοί να ταλαιπωρούνται και να ταλαιπωρούν.

Κλείνοντας, σημείωσε πως δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για την επίλυση του προβλήματος καθώς και για ν’ αναδείξουν τις πολιτικές ευθύνες.

Η επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους μετανάστες
Η επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους μετανάστες

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»