Απαντήσεις στην κριτική που έχει δεχθεί ο δήμος για τις πυρκαγιές από τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας και τον πρόεδρο ΔΟΠΑΡ

Απαντήσεις στην κριτική που έχει δεχθεί ο δήμος για τις πυρκαγιές από τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας και τον πρόεδρο ΔΟΠΑΡ

Απαντήσεις στην κριτική που έχει δεχθεί ο δήμος για τις πυρκαγιές από τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας και τον πρόεδρο ΔΟΠΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1887 ΦΟΡΕΣ

Από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νεκτ. Φλοσκάκη και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ Τ. Χατζηιωάννου

Τη δική τους απάντηση στην κριτική που έχει δεχθεί, από κάποιους, ο δήμος Ρόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, δίνουν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Τέρης Χατζηιωάννου.


Σε δηλώσεις τους χθες, αμφότεροι, περιγράφουν τι έγινε από πλευράς δήμου εκείνες τις δραματικές ημέρες, με τον πρώτο να δηλώνει ότι «η Πολιτική Προστασία δεν σβήνει φωτιές» και τον δεύτερο ότι «όλα έγιναν συντονισμένα».

Αναλυτικά:
«Η Πολιτική Προστασία δεν σβήνει φωτιές»
Αρχικά, κάνοντας μία αποτίμηση της καταστροφής, ο κ. Φλοσκάκης είπε ότι από πλευράς δάσους η έκταση που κάηκε είναι τεράστια ενώ στις αγροτικές εκτάσεις ενδεικτικά ανέφερε ότι στην ενότητα Ατταβύρου οι δηλώσεις για αγροτικές ζημιές μέχρι σήμερα είναι για περίπου 2000 ροδακινιές, πάνω από 1000 ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα ενώ τα ζώα που έχουν χαθεί υπολογίζονται στα 500!

Όπως είπε, μάλιστα, είναι φυσικό να υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή ελαιόλαδου αφού έχουν χαθεί πολλά δένδρα και στα Απόλλωνα, και στην περιοχή Μάσσαρι-Μαλώνα και γενικά όλες οι αγροτικές περιοχές έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Επισημαίνει, ακόμη, ότι δεν είναι μόνο οι εκτάσεις που έχουν καεί αφού υπάρχουν και πάρα πολλά κτήματα που και μόνο λόγω της θερμοκρασίας που τα έχει πιάσει φέτος δεν θα βγάλουν καπνό.

Με την καταστροφή να είναι ακόμα νωπή, από πλευράς ενεργειών του δήμου, πρώτιστο μέλημά τους είναι να πιέσουν την κυβέρνηση κι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα στηρίξει την αποκατάσταση των ζημιών, τονίζει ο αντιδήμαχος και εκτιμά ότι τόσο οι αποζημιώσεις όσο και οι αποκαταστάσεις θα προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, αν ανησυχούν για τον επερχόμενο χειμώνα, η απάντηση ήταν καταφατική καθώς, όπως είπε πως, οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν κάθε χρόνο και πρέπει να προετοιμαστούμε από πλευράς αντιπλημμυρικών ώστε να προστατευθούν κάποιες κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες διότι βρίσκονται σε πιο επικίνδυνα σημεία λόγω της διάβρωσης και τα δάση έχουν «φύγει». Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, ξεκινούν μελέτες από κάποιες υπηρεσίες ενώ υπάρχουν και οι δεσμεύσεις από τα υπουργεία και εκτιμούν ότι θα γίνουν αρκετά πράγματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Φλοσκάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία: «Η Πολιτική Προστασία ήταν δύσκολη από την πρώτη στιγμή. Απλά επειδή ακούγονται πάρα πολλά και τόσο καιρό δεν έχω μιλήσει καθόλου για αρμοδιότητες και δεν μπήκα στη διαδικασία, ούτε για τις κατηγορίες και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την κοινωνία, για να ξεκαθαρίσουμε μία και καλή: η Πολιτική Προστασία δεν σβήνει φωτιές. Είναι ξεκάθαρο. Η Πολιτική Προστασία συνδράμει την Πυροσβεστική αφότου ζητηθεί η βοήθεια η δική μας από αυτήν και συνδράμουμε με τα μέσα που μπορούμε να προσφέρουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Έχει παρεξηγηθεί λίγο η έννοια: πιστεύουν ότι η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που θα κάνει τον συντονισμό των εναέριων, των πυροσβεστών κ.λπ. Το επιχειρησιακό κομμάτι και ο συντονισμός κατάσβεσης της πυρκαγιάς γίνονται αποκλειστικά από την Πυροσβεστική. Εμείς επικουρικά βοηθάμε με ό,τι μέσα έχουμε. Από τη στιγμή που στέλνουμε αυτά τα μέσα στην Πυροσβεστική σε κάποιο συμβάν, αυτά τα μέσα μπαίνουν υπό τον συντονισμό της, παίρνουν εντολές από αυτήν».

Αναφορικά με τις δασικές ζώνες και στα ερωτήματα που θέτει μερίδα συμπολιτών μας «τι έκανε ο δήμος» κ.λπ. είπε κατηγορηματικά ο κ. Φλοσκάκης: «Καμία μα καμία αρμοδιότητα δεν έχουμε ως Πολιτική Προστασία, ως δήμος, για αντιπυρικές ζώνες ή να επέμβουμε μέσα στα δάση. Είναι ξεκάθαρο».

Σχετικά με την επιχορήγηση ύψους 280 χιλιάδων ευρώ που παίρνει ο δήμος για την αντιπυρική προστασία, ο αντιδήμαρχος καταρχάς διευκρίνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα ήταν λιγότερα και τόνισε ότι από τη στιγμή που παίρνουν αυτά τα χρήματα έχουν και κάποιες υποχρεώσεις. Όπως εξήγησε, έχουν δέκα-δεκαπέντε αντικείμενα που μπορούν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα, π.χ. τους λένε ότι μετά από συνεννόηση με την αρχαιολογία μπορούν να καθαρίσουν κάποιους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Από την πλευρά τους, κάθε χρόνο, με όλους τους φορείς και με τη Διεύθυνση Δασών έχουν βοηθήσει στον καθαρισμό δασικών δρόμων, ανάλογα με τη δυνατότητα που τους δίνεται. Επίσης, καθαρίζουν την αγροτική οδοποιία αφού έτσι υπάρχει πρόσβαση στη δασική. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο για αγροτική οδοποιία, ο δήμος δαπανά γύρα στα 225 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για εννέα ενότητες. Από εκεί και πέρα, για το προσωπικό για προμήθειες και για τους εθελοντές κ.ά. ξοδεύουν περίπου 1 εκατ. ευρώ, όπως είπε.


Στη συνέχεια, ο κ. Φλοσκάκης, θέλησε να δώσει κάποιες απαντήσεις και για την κριτική που έχει δεχθεί ο ίδιος προσωπικά, ξεκινώντας από το ότι την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκόταν εκτός Ρόδου. Εξήγησε, λοιπόν, ότι είχε φύγει πριν από τρεις ημέρες και δεν ήταν «ούτε για διακοπές ούτε για βόλτα», όπως λέει χαρακτηριστικά. Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, από την πλευρά τους ως Πολιτική Προστασία-μάλιστα αναφέρει ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα διότι έκαναν ό,τι κάνουν κάθε φορά, «και με το παραπάνω» και την Τετάρτη το πρωί τους διαβεβαίωσαν ότι η φωτιά που είχε εκδηλωθεί την Τρίτη το βράδυ ελέγχεται. Την Τετάρτη το απόγευμα έγιναν οι αναζωπυρώσεις, αυξήθηκε ο όγκος της φωτιάς και ξέφυγε. Από το βράδυ της Τετάρτης ο ίδιος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο κι έψαχνε να βρει εισιτήριο για να επιστρέψει από την Κρήτη και το πιο σύντομο ήταν την Παρασκευή το απόγευμα.

Από τη στιγμή που επέστρεψε βρισκόταν στη φωτιά. Είπε, ακόμη, ότι βγήκαν να τον κατηγορήσουν ότι δεν άφησε αναπληρωτή αντιδήμαρχο. Και δήλωσε, ανεβάζοντας τους τόνους: «Ας μάθουν τον Νόμο: τον αντιδήμαρχο δεν τον αναπληρώνει κανείς. Ο αντιδήμαρχος αναπληρώνει τον δήμαρχο, όταν αυτός απουσιάζει. Δεν μπορεί να εκμεταλλεύονται μία τέτοια καταστροφή του νησιού, μάλλον για ψηφοθηρικούς λόγους και για άλλους σκοπούς..., να λένε πράγματα που δεν υφίστανται και δεν στέκουν. Εμείς, κάναμε τη δουλειά μας από την πρώτη στιγμή όπως έπρεπε να την κάνουμε και όπως την κάνουμε τέσσερα χρόνια τώρα.

Και όλοι αυτοί οι κύριοι που κατηγορούν τώρα, τέσσερα χρόνια δεν τους είδα σε καμία φωτιά. Δεν τους είδα πουθενά να έρθουν. Και έρχονται τώρα να κουνήσουν το δάχτυλο; Πού ήτανε στη φωτιά στις Πεταλούδες όλοι αυτοί; Πού ήτανε στη φωτιά στη Σορωνή και στα δεκάδες περιστατικά που έχουμε σχεδόν καθημερινά; Που τρέχουμε. Πού ήταν όλοι αυτοί; Και σήμερα έρχονται να πούνε “θα πάτε μ’ αυτούς για να ξανακάψετε το νησί;”. Δηλαδή, είναι πολιτικός λόγος αυτός για να πείσεις κάποιον να έρθει στο ψηφοδέλτιό σου; Για κάποιους ντρέπομαι για τη συμπεριφορά τους. Αλλά, όποιος θέλει, μπορεί να έρθει να του δείξω επίσημα τι έχει κάνει η Πολιτική Προστασία και τι δεν έχει κάνει. Κι ας διαβάσουν κάποιοι τον Νόμο. Καλό είναι να ξέρουν τι είναι η Πολιτική Προστασία». Και είπε κλείνοντας:

»Αυτά τα τέσσερα χρόνια, από τη θέση που έχω, έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα να κάνω στον συγκεκριμένο τομέα και είμαι περήφανος γι’ αυτά που έχω πράξει μέχρι σήμερα σ’ αυτό τον τομέα. Είμαι πολύ περήφανος. Μακάρι αυτός που θα με διαδεχθεί-και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά-να την φθάσει ακόμα σε υψηλότερο επίπεδο την Πολιτική Προστασία. Είναι πλέον από τα πιο σοβαρά πράγματα σ’ έναν δήμο μ’ όλα αυτά που βλέπουμε. Ότι η Πολιτική Προστασία χρειάζεται στελέχωση έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ακόμα καλύτερα, αυτό είναι ένα κακό της χώρας μας. Ότι τα περισσότερα τμήματα είναι υποστελέχωμένα από κάποιες ειδικότητες. Ελπίζω στο μέλλον κάποια πράγματα από αυτά να διορθωθούν».

Ο κ. Χατζηιωάννου
Για την «επόμενη ημέρα» της καταστροφικής πυρκαγιάς, θέλησε να μιλήσει χθες, σε δηλώσεις του, και ο κ. Χατζιωάννου, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιεί κανείς τι έγινε με την πυρκαγιά και κυρίως τι κέρδισε ο τόπος. Και είπε αρχικά: «Πραγματικά, ήτανε μία πρωτόγνωρη επιχείρηση η οποία είχε δύο σκέλη: το ένα είχε να κάνει με το επιχειρησιακό στο οποίο την ευθύνη έχει η ΠΥΡ και τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια συνδράμουν με τις όποιες δυνάμεις έχει και ό,τι της ζητηθεί είτε αυτό έχει να κάνει με εξοπλισμό είτε με προσωπικό είτε με την όποια διαδικασία προμήθειας. Και ένα πολύ μεγάλο, σημαντικό, κομμάτι -αυτό που διασφαλίζει το μέλλον στον τόπο- που είναι η επόμενη ημέρα πάνω από τα καμένα».

Όπως εξήγησε, αυτό αφορά στην πολύ μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης και μίλησε για κάποιες ατυχείς προσεγγίσεις που έγιναν σε αρκετές χώρες.

«Βεβαίως, υπήρχε, αν θέλετε, μία απίστευτη προσπάθεια από το εθελοντικό κίνημα αλλά τίποτα δεν έγινε στην τύχη», είπε και θύμισε ότι τρεις ημέρες πριν από την εξέλιξη της πυρκαγιάς, με εντολή του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο δήμος της Ρόδου και ο ΔΟΠΑΡ που είχε την ευθύνη, είχε έτοιμα και είχε κάνει και ανακοινώσεις, τρία γυμναστήρια (σ.σ τα κλειστά Καλλιθέας, Ιαλυσού και Βενετοκλείου) και κανείς δεν περίμενε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη με το 112 όπου αναγκάστηκαν το Σάββατο το πρωί να εκκενώσουν οικισμούς, -λίγο αργότερα από το Γεννάδι, Κιοτάρι, τα Λοθιάρικα και τους Πεύκους- απομακρύνοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό χιλιάδων επισκεπτών, κάτι που έγινε σε συνεργασία του δήμου, της περιφέρειας, του Λιμενικού Σώματος, του ΚΤΕΛ, της ΡΟΔΑ αλλά και των tour-operators που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.

«Αναμφισβήτητα ήταν πολύ μεγάλη η συμβολή των εθελοντών διότι υπάρχει μία περιοχή η οποία έχει δυσκολίες και ως προς την κατασκευή κάποιων υποδομών, και δεδομένου ότι από εκεί δεν μπορεί να περάσει λεωφορείο, είναι λογικό ότι κατέβαιναν με οποιοδήποτε όχημα”, είπε και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε το παραμικρό αρνητικό περιστατικό.

«Ήταν πολύ μεγάλη η ανταπόκριση των εθελοντών αλλά όλα έγιναν συντονισμένα», είπε και ανέφερε ότι το απόγευμα του Σαββάτου συνάντησε τον δήμαρχο στην πλατεία της Κράνας και του έδωσε εντολή να παραμείνει εκεί, να κάνουν τη μεταφορά των χιλιάδων ανθρώπων και ακόμη και ο στρατός συνέβαλε με λεωφορεία που έφερνε κόσμο στα γυμναστήρια. Όταν τα ξημερώματα αυτά γέμισαν, κάλεσαν τον διευθυντή της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη ο οποίος σήκωσε διευθυντές των σχολείων και τα ξημερώματα υπήρχαν διαθέσιμοι 43 χώροι που εξυπηρετούσαν όλους αυτούς τους ανθρώπους.

«Αυτή η διαδικασία της εκκένωσης, σ’ αυτό το μέγεθος το οποίο έγινε, διασφάλισε την επόμενη μέρα στον Ροδιακό Τουρισμό. Διότι η πληγή που έχει να κάνει με τα καμένα είναι ένα στοίχημα όλων ημών για την επόμενη ημέρα», είπε ακόμη ο κ. Χατζιωάννου και αναφέρθηκε και στη θετική ανταπόκριση από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε, επίσης, ότι, πέρα από τις παρεμβάσεις που έγιναν από την πολιτεία, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάζεται από τον δήμο στους οικισμούς με τις πολύ μεγάλες ζημιές, δηλαδή το Ασκληπειό, τ’ Απόλλωνα και τα Λάερμα.

Κλείνοντας, είπε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά ήταν μία οργανωμένη προσπάθεια με θετικό αποτέλεσμα διότι δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, αφού περίπου 72 χιλιάδες άτομα έφυγαν τις επόμενες ημέρες από τη Ρόδο. «Πρέπει να σταθούμε όλοι πάνω από τη μεγάλη εικόνα: ότι η διαχείριση έγινε με έναν εξαιρετικό τρόπο παρά τις δυσκολίες. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο υπήρξε δεν έγινε κάποια τέτοια πρόβλεψη», είπε και ανέφερε ότι ακόμα και τα σχέδια εκκένωσης που είχαμε στο παρελθόν δεν αφορούσαν τόσο πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο