Δύο αξιόλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Δύο αξιόλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Δύο αξιόλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1508 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ φιλοξένησε και πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες, δύο αξιόλογες δράσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων που διαθέτει.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης, διοργανώνει Εργαστήριο με θέμα “Remembering Jewish Rhodes”. Ομιλητές του εργαστηρίου ήταν ειδικοί από τους τομείς της Γεωγραφίας, της Ιστορίας και της Ανθρωπολογίας.

Το εργαστήριο ξεκίνησε τις εργασίες του με ομιλία του κ. Pierre Sintès, βοηθού καθηγητή του Πανεπιστημίου Provence, με έρευνα στη διεθνή μετανάστευση και την γεωγραφική κινητικότητα, ειδικά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τίτλος της ομιλάς του: «Προσφέροντας ένα πλαίσιο: Ενθυμούμενοι τους Εβραίους της Μεσογείου» αναφέρθηκε στους Εβραίους της Ρόδου και της Κω, εντάσσοντάς τους στην ευρύτερη γεωγραφία των εβραϊκών κοινοτήτων στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ποθητή Χαντζαρούλα, με την ομιλία της «Παιδιά που επέζησαν θυμούνται το Ολοκαύτωμα», εξέθεσε τον προβληματισμό κατά πόσο είναι δυνατόν η Ιστορία των εμπειριών των παιδιών από το Ολοκαύτωμα να μεταφερθούν βασισμένες στις μαρτυρίες ενηλίκων.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Γιάννη Κρικώνη, με σπουδές στην κοινωνιολογία, τις πολιτικές επιστήμες και τα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Χαϊλδεβέργης και διδακτορικό με θέμα «Κοινωνικές συγκρούσεις στο Ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα 1945-1949». Η ομιλία του είχε τίτλο: «Οι Ιταλοί αντιφασίστες στη Ρόδο 1945-1949 και η Εβραϊκή Κοινότητα: η περίπτωση του Gennaro Tescione”.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Anthony McElligot, ομότιμου καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, Ιρλανδία, και Μέλος της Βασιλικής Ιρλανδικής Ακαδημίας και Μέλος της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας. Η ομιλία του είχε ως θέμα: «Αφηγούμενοι την Τραγωδία /Διαμορφώνοντας την Νοσταλγία: Οι μαρτυρίες των επιζησάντων της Ρόδου: Από Μάρτυρας στο Θέμα», εστιάζοντας στις αφηγήσεις και μαρτυρίες που κλήθηκαν να δώσουν οι επιζήσαντες και πώς αυτές οι μεταγενέστερες αφηγήσεις διαμόρφωσαν την αντίληψή μας για τους Εβραίους της Ρόδου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Ολοκαύτωμα.

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Ειδικής Παιδαγωγού, Εικαστικής Ψυχοθεραπεύτριας και Εικαστικού, Αστερόπης Πολυκανδριώτη, «Η μπουγάδα της Αλφαβήτας». Πρόκειται για ένα δροσερό παραμύθι που μας ταξιδεύει σε μία όμορφη συνάντηση, αυτή των γραμμάτων, και μιας νεράιδας που τη λένε Αλφαβήτα. «Η μπουγάδα της Αλφαβήτας» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο βοήθημα για γονείς, εκπαιδευτικούς και δασκάλους στους οποίους και απευθύνθηκε η βραδιά.

Ομιλήτριες της βραδιάς οι εκπαιδευτικοί: Σταυριανού Μπέτυ, Γαλανάκη Αθηνά, Μαλληγιάννη Ιωάννα και η συγγραφέας Αστερόπη Πολυκανδριώτη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα και τις ομιλήτριες:
Αστερόπη Πολυκανδριώτη: Είναι ειδική παιδαγωγός, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και εικαστικός. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Σχολική Ψυχολογία, συντονίστρια συμβουλευτικών ομάδων στην Ειδική Αγωγή και αναλύτρια συμπεριφοράς. Αντλεί την έμπνευσή της από δύο μοναδικούς τόπους, τη Ρόδο και τον Πειραιά. Ποιήματα, παραμύθια και διηγήματά της υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει εικονογραφήσει τρία ακόμη βιβλία.

Ως συγγραφέας του βιβλίου αναφέρθηκε στην εμπειρία της συγγραφής καθώς και στα κίνητρά της, που απορρέουν από την αγάπη προς τη διδακτική διαδικασία και την ύπαρξη χρήσιμων εκπαιδευτικών εργαλείων που την εμπλουτίζουν και την εκσυγχρονίζουν.

Αθηνά Γαλανάκη: Δασκάλα - ειδική παιδαγωγός με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στους μαθητές που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Βασική της αρχή είναι ότι κάθε παιδί μπορεί να μάθει με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο.

Με την ομιλία της η κ. Γαλανάκη εστίασε στους τρόπους αξιοποίησης του βιβλίου στην εκπαιδευτική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς και γονείς ως πολύτιμο εργαλείο για την καλλιέργεια της φωνολογικής ενημερότητας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνιστά βασικό προστάδιο για την κατάκτηση των μηχανισμών της ανάγνωσης και της γραφής.

Ιωάννα Μαληγιάννη: Απόφοιτος τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ειδικευμένη στην Ειδική Εκπαίδευση. Σε όλη την επαγγελματική της πορεία ως εκπαιδευτικός - φιλόλογος πάντα προτρέπει τα παιδιά να διαβάζουν παραμύθια όχι μόνο γιατί αυτά συμβάλλουν στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών αλλά και γιατί εξάρει τη φαντασία τους.
Η κ. Μαληγιάννη προσέγγισε φιλολογικά το βιβλίο περιγράφοντας τις τεχνικές που συνδυάζονται για τη συγγραφή του, καθώς και τους στόχους – επιιλογές που προσφέρονται μέσα από την αξιοποίησή του στην σχολική τάξη ή στο εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Μπέτυ Σταυριανού: Ως δασκάλα αλλά και φανατική αναγνώστρια πολλών παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων και παραμυθιών, έχει εμπλακεί σε πλήθος δραστηριοτήτων που προωθούν την ανάγνωση και τη φιλαναγνωσία.

Έχει εκπονήσει Ομίλους Αριστείας και Καινοτομίας με θέμα τη Φιλαναγνωσία στις πρώτες τάξεις των Πειραματικών Σχολείων. Η πολυετής εμπειρία της σε αυτές τις τάξεις της έχει προσφέρει μία μεγάλη εξοικείωση με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών αυτής της ηλικίας. Διαθέτει πολύτιμη κατανόηση των εκπαιδευτικών απαιτήσεων σε σχέση με την ανάγνωση, τη φαντασία και την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων από μέρους των παιδιών.

Η κ. Σταυριανού ξενάγησε το ακροατήριο στο περιεχόμενο του βιβλίου διαβάζοντας αποσπάσματα και εντοπίζοντας χαρακτηριστικά του τρόπου γραφής του, που το καθιστούν αφενός ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αλλά κι ένα πολύ διασκεδαστικό και προσιτό βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες αφετέρου.

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, το ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ προγραμματίζει νέες δράσεις, πάντα με επίκεντρο το Βιβλίο, τη Γλώσσα, τον Πολιτισμό. Καλό Δεκαπενταύγουστο!

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη | από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία»

Εκδηλώσεις για την αιμοδοσία από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ρόδου στη Euromedica

Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου

Φαντασμαγορικές μεσαιωνικές βραδιές στο Κάστρο Κρητηνίας!

Από το Στρασβούργο στη Ρόδο

Η θεατρική παράσταση "Ψιλό Γαζί" στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

«Της Λύρας η Φωνή» ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από τον Λαογραφικό Σύλλογο Καλυθιών Ρόδου «Τερψιχόρη»

Η θεατρική παράσταση "Ο Οδυσσέας στο νησί της Καλυψώς" περιοδεύει σ' όλη τη Ρόδο!