Λαϊκή Συσπείρωση: Να δοθεί άμεση λύση για να ποτίζουν οι αγρότες σε Μαλώνα, Μάσσαρι και Νότια Ρόδο

Λαϊκή Συσπείρωση: Να δοθεί άμεση λύση για να ποτίζουν οι αγρότες σε Μαλώνα, Μάσσαρι και Νότια Ρόδο

Λαϊκή Συσπείρωση: Να δοθεί άμεση λύση για να ποτίζουν οι αγρότες σε Μαλώνα, Μάσσαρι και Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1015 ΦΟΡΕΣ

Παρέμβαση στη ΔΕΥΑΡ πραγματοποίησαν σήμερα, υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον επικεφαλής της παράταξης δημοτικό σύμβουλο Τάκη Πότσο, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την άρδευση των καλλιεργειών τους σε πολλές περιοχές του νησιού.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΡ του έθεσαν τα συγκεκριμένα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν ανά χωριό, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις, αλλά και να υπάρξει σχέδιο για την οριστική επίλυση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης:

Στη Μαλώνα οι πορτοκαλιές και τα άλλα δέντρα έχουν ποτιστεί μια φορά μόνο και σε άλλες περιπτώσεις κάποιων αγροτών καμία. Το αποτέλεσμα είναι πως ήδη έχει χαθεί η παραγωγή αφού οι καρποί έχουν πέσει λόγω της έλλειψης νερού. Αν δεν δοθεί άμεση λύση υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν εντελώς δέντρα και να υποστούν οι παραγωγοί τεράστια οικονομική ζημιά, αφού θα πρέπει να φυτέψουν από την αρχή και να περιμένουν πέντε χρόνια για να πάρουν παραγωγή!

Στον Αρχάγγελο, στον Αίθωνα, υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν ποτίσει ακόμα ούτε μια φορά και δεν γνωρίζουν πότε και αν θα ποτίσουν!

Στα Μάσσαρι έχουν ποτίσει, όμως το επόμενο πότισμα δεν είναι σίγουρο πότε θα γίνει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρή ζημιά όπως στην Μαλώνα.

Τα προβλήματα σε Μαλώνα, Μάσσαρι και Αρχάγγελο οφείλονται λόγω ελλιπούς συντήρησης των δικτύων, ελλείψεις προσωπικού (υδρονομέων), αλλά και λόγω του ότι η άρδευση γίνεται με το αναχρονιστικό σύστημα των υδραύλακων που είναι από την εποχή της Ιταλοκρατίας. Ενώ ξεκίνησε η δημιουργία σύγχρονου δικτύου στάγδην άρδευσης δεν ολοκληρώθηκε ακόμα από το 2006!

Σε χωριά της Νότιας Ρόδου, αρδευτικά έργα που είχαν κατασκευαστεί για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, έχουν παραδοθεί με απόφαση της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ αποκλειστικά στις τουριστικές επιχειρήσεις. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν στα χωριά Λαχανιά, Γεννάδι και Ασκληπιείο.

Ειδικότερα στη Λαχανιά, δύο αρδευτικά έργα (η υδρομάστευση της Σαλαμίνας και η γεώτρηση στις Πηγές), δίνονται πλέον αποκλειστικά στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σήμερα το κύριο δίκτυο άρδευσης υδροδοτείται από τη λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη, που όμως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα σε λίγο καιρό να στερέψει. Αν λοιπόν δεν δοθεί νερό στους αγρότες από τις γεωτρήσεις δεν θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Σε ορισμένα χωριά και αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ρόδου καταγράφονται αντίστοιχα οξυμένα προβλήματα έλλειψης νερού σε καλλιέργειες.

Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχουν μεγάλες ευθύνες που δεν προχωρούν τα απαραίτητα έργα για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας. Αντίθετα, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις είναι ικανότατοι να εξασφαλίζουν σύγχρονα έργα και άφθονο νερό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί εδώ και τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα σε όσα χωριά υπάρχουν προβλήματα, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν μέχρι τέλος του έτους και να μην χαθεί η παραγωγή. Επίσης διεκδικεί άμεσα να ξεκινήσουν τα σύγχρονα έργα άρδευσης για τον πρωτογενή τομέα, για να μπορούν οι αγρότες να παραμείνουν στα χωριά τους , να καλλιεργούν και να έχει το νησί μας τοπική παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη

Από δύσβατο σημείο ξεκίνησε η φωτιά που αναστάτωσε την Κω

Λιμάνια: Εξετάζεται η τοποθέτηση slots όπως στα αεροδρόμια

Ο πρώην υπουργός Λ. Αυγενάκης φαίνεται να χειροδικεί σε εργαζόμενο του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος επειδή έχασε την... πτήση του

Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Βρέθηκε λύση για τις εργασίες στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος