Δ. Σαλαχούρης: Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι καλύτεροι μήνες από πέρυσι

Δ. Σαλαχούρης: Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι καλύτεροι μήνες από πέρυσι

Δ. Σαλαχούρης: Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι καλύτεροι μήνες από πέρυσι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1536 ΦΟΡΕΣ

Θα έχουμε μια καλή χρονιά φέτος, τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών

Αισιόδοξα μηνύματα έχουν για τη φετινή σεζόν και οι ξεναγοί της Ρόδου, ένας επαγγελματικός κλάδος που εξαρτάται οικονομικά από τον τουρισμό, δηλαδή τους επισκέπτες μας που έρχονται μέσω του αεροδρομίου του νησιού αλλά και με τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης, το 2023 θα είναι σύμφωνα με τα μηνύματα που υπάρχουν μία πολύ καλή χρονιά και μάλιστα θα έχουμε τουρίστες που ακύρωσαν τις διακοπές τους στην Τουρκία και θα έρθουν τελικά στη Ρόδο.

«Οι οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί, η σεζόν κατά κοινή ομολογία θα πάει πάρα πολύ καλά, και ελπίζουμε να πλησιάσουμε στα περσινά επίπεδα. Οι προκρατήσεις είναι σε υψηλό ποσοστό και ήδη ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται μήνες ανώτεροι των περσινών.

Η γερμανική και η αγγλική αγορά πάνε πολύ καλά, καθώς επίσης και η ολλανδική, οι Πολωνοί πάνε πάρα πολύ καλά οι Γάλλοι ξεκινούν σύντομα, οι Σκανδιναβοί πάνε επίσης πολύ καλά και μαθαίνω ότι τα γεγονότα στην Τουρκία μας βοήθησαν, έχουμε κερδίσει αρκετούς επισκέπτες που άλλαξαν τις διακοπές τους και έρχονται στη Ρόδο αντί να πάνε στη γείτονα χώρα. Και λόγω των σεισμών και λόγω της πολιτικής κατάστασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαχούρης.

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα στο πλαίσιο ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους και ειδικότερα μίλησε για τους πρώτους Ινδούς τουρίστες που ήρθαν φέτος στη Ρόδο, για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους, για τους νέους ξεναγούς και τα προβλήματα του κλάδου.

Ο πρόεδρος των ξεναγών Δημήτρης Σαλαχούρης
Ο πρόεδρος των ξεναγών Δημήτρης Σαλαχούρης

Για την Ινδία

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την αγορά της Ινδίας με αφορμή την επίσκεψη στο νησί μας Ινδών τουριστών ο πρόεδρος των ξεναγών τόνισε ότι είναι τεράστια η αγορά της Ινδίας, και ήταν πολύ καλό βήμα αυτό που έγινε. «Οι Ινδοί είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πληθυσμός μετά την Κίνα και ένα μικρό ποσοστό να κερδίσουμε θα είναι πολύ καλό για εμάς.

Είναι ένας λαός που θα λέγαμε ότι μας μοιάζει, έχουν παρόμοια ήθη και έθιμα, ίδια νοοτροπία και τρόπο σκέψης και πιστεύουν και αυτοί στο θεσμό της οικογένειας και είναι άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Στο παρελθόν έχω ξεναγήσει συχνά Ινδούς τουρίστες που έρχονται μεμονωμένοι με κρουαζιερόπλοια και έχω βρει κοινά στοιχεία με τους Έλληνες. Η Ρόδος θα είναι μία ατραξιόν για την Ινδία» είπε.

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Την ίδια στιγμή που περιμένουμε αλματώδη αύξηση φέτος στον τουρισμό κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι παρουσιάζουν προβλήματα, τα οποία το σωματείο έχει επισημάνει από πέρυσι αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την επίλυσή τους όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαλαχούρης.

«Είμαστε απογοητευμένοι στο σωματείο καθώς από τον Απρίλιο του 2022 έχουμε στείλει τρεις επιστολές στην ΚΒ εφορεία αρχαιοτήτων με συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου χωρίς να έχουμε πάρει απάντηση. Είναι τρομερό… μία δημόσια υπηρεσία να μην απαντά στον πολίτη» δήλωσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις επισημάνσεις που έγιναν λέγοντας τα εξής:

«Οι προτάσεις μας αφορούσαν αρχικά στη Λίνδο, το δεύτερο σε εισπραξιμότητα μεγαλύτερο χώρο στην Ελλάδα μετά την ακρόπολη της Αθήνας καθώς εκεί τίθεται θέμα ασφάλειας. Δε θέλουμε να δυσφημήσουμε την περιοχή, είναι πολύ λεπτός ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης γι’ αυτό προσπαθούμε μεταξύ μας να το διευθετήσουμε. Τις επιστολές αυτές τις κοινοποιήσαμε στην περιφέρεια το δήμο στον ΠΡΟΤΟΥΡ, στην Ένωση Πρακτόρων, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από κανέναν φορέα.

Είναι ένα πρόβλημα που τους αφορά όλους και αναρωτιέμαι: κάνουμε προσπάθειες να φέρουμε κόσμο και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να διορθώσουμε καταστάσεις αλλά δεν καταλαβαίνουμε ότι ένα σοβαρό ατύχημα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί στην ακρόπολη και λάβει διαστάσεις, θα μας πάρει δέκα χρόνια πίσω!».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ξεναγών είναι προτάσεις εύκολα πραγματοποιήσιμες που έχουν γίνει στην αρχαιολογία, και αφορούν ράμπες, σκίαστρα, νερό, τουαλέτες, κιγκλίδωμα στο μονοπάτι, διευκρινιστικές πινακίδες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, πράγματα απλά που όμως δεν έχουν γίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους χώρους, όπως στη Φιλέρημο που έχει μείνει χωρίς τουαλέτες από το Σεπτέμβριο του 2022. «Ενώ η προϊσταμένη της ΚΒ Εφορείας μου είπε πει ότι από τη μέρα της κατεδάφισης θα χρειαστούν δύο μήνες για τις νέες τουαλέτες, αυτές προβλέπεται να γίνουν τον Ιούλιο.

Όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιούμε τις τουαλέτες των Ιταλών μοναχών στο χώρο του μοναστηριού πάνω στην ακρόπολη. Τρεις τουαλέτες για εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά που φυσικά δεν αρκούν, και τουαλέτες που κάποιος πρέπει να πληρώσει εισιτήριο για να πάει, καθώς πρέπει να μπει στον αρχαιολογικό χώρο, να ανέβει 30 σκαλοπάτια, άρα τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση» δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου και στο Παλάτι των Ιπποτών, λέγοντας : «Υπάρχει μεγάλη πίεση για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Είναι κάτι που θα μας βοηθήσει και θα ελαττώσει τις ουρές. Όμως ήρθε μη ολοκληρωμένο, εγκαταστάθηκε στη Λίνδο και το Παλάτι τον Ιούλιο του 2022 χωρίς καμία πρόβλεψη και υποδομή. Θα βοηθήσει μεν, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Πρέπει να επενδύσεις χρήματα στους χώρους για να διορθωθούν οι καταστάσεις και να βελτιώσουμε τις παροχές των υπηρεσιών μας.

Δεν μπορεί να εισπράττουμε κάθε χρόνο γύρω στα 9 εκατ. ευρώ και να μη γίνεται καμία επένδυση σε αυτούς τους χώρους. Ζητάω από τους υπόλοιπους φορείς να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτά τα προβλήματα και να τρέξουν μαζί μας… Στα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών στα οποία αναφέρονται δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα τα λύσουμε αλλά όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε προσπάθειες».

Οι νέοι ξεναγοί

Τέλος, αναφέρθηκε και στους νέους ξεναγούς που αποφοίτησαν πρόσφατα από τη Σχολή Ξεναγών της Ρόδου και ανέρχονται σε 14, έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και είναι έτοιμοι να αναλάβουν έργο. «Πριν από ένα μήνα υποδεχτήκαμε 14 νέα μέλη στις τάξεις των ξεναγών που αποφοίτησαν από τη σχολή. Κάποιοι από αυτούς μιλούν και σπάνιες γλώσσες.

Έχουμε άλλα 12 παιδιά, δευτεροετή στη σχολή και άλλα τόσα πρωτοετή. Το 2011 έκλεισαν οι Σχολές Ξεναγών λόγω του μνημονίου και λόγω οικονομικής δυσπραγίας της χώρας καθώς δεν μπορούσε να διαθέσει χρήματα για τη συντήρησή τους και θέσπισε δίμηνα ταχύρυθμα σεμινάρια για αρχαιολόγους και απόφοιτους σχολών ανθρωπιστικών σπουδών. Τότε έκλεισε το επάγγελμα του ξεναγού γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να γίνουν ξεναγοί. Το 2017 άνοιξε ξανά η Σχολή Αθηνών και το 2018 άνοιξαν και οι υπόλοιπες.

Οι σχολές άνοιξαν με μειωμένη ύλη και μειωμένη πρακτική εξάσκηση των μαθητών» είπε επίσης ο κ. Σαλαχούρης, τονίζοντας ότι οι σχολές ξεναγών θα υπαχθούν στην ακαδημία τουρισμού την οποία προσπαθεί να δημιουργήσει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Οι παράνομες ξεναγήσεις, ειδικά στα μικρά νησιά

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες ξεναγήσεις τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα συνεχίσουν να έχουν και φέτος οι ξεναγοί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν αυτό συνεχιστεί και διογκωθεί οι νέοι ξεναγοί δεν θα έχουν δουλειά. Έχουμε σοβαρά προβλήματα, δεν γίνονται έλεγχοι, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και ειδικά στα μικρά νησιά όπου δεν υπάρχουν ελεγκτικά όργανα οι παράνομοι μη ξεναγοί… αλωνίζουν. Έχω ζητήσει από την αστυνομία στα νησιά να προσπαθούν οι αστυνομικοί εκεί να κάνουν ελέγχους. Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει και διαιωνίζεται. Η νέα προϊσταμένη της ΠΥΤ Λίτσα Φτάκλα μού υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες και κάθε μήνα να βγάζει κλιμάκια ελέγχου στους δρόμους της Ρόδου.

Ο νόμος πρέπει όμως να τροποποιηθεί και προσπαθούμε να γίνει αυτό» ανέφερε και έκανε γνωστό ότι αυτοί που ξεναγούν παράνομα είναι αλλοδαποί που μένουν εποχιακά στα νησιά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ιστοσελίδες, διαφημίζονται παράνομα από εκεί γιατί δεν επιτρέπεται η διαφήμιση υπηρεσιών ξενάγησης και τουρισμού χωρίς άδεια, αλλά δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί κανείς δεν ελέγχει τις ιστοσελίδες αυτές. Μάλιστα, οι επιτήδειοι έχουν μάθει να κρύβονται και δίνουν οδηγίες στους πελάτες τους ώστε να μην εντοπίζονται.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός τουρισμός: 9-12% κάτω οι τιμές των πακέτων διακοπών σε Ρόδο, Κρήτη και Κω στα last minute

Τουριστική προβολή της Ρόδου και της Κω

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Συνάντηση του Προέδρου Γιάννη Παπαβασιλείου και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με το Δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη

52 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο στη Ρόδο

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες