Χρειάζεται περισσότερες βροχές η Δωδεκάνησος

Χρειάζεται περισσότερες βροχές η Δωδεκάνησος

Χρειάζεται περισσότερες βροχές η Δωδεκάνησος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1472 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στα νησιά μας το φαινόμενο της ανομβρίας, καθώς παρά το ότι τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις, αυτές δεν είναι αρκετές για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και τις ανάγκες των παραγωγών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης η περιφέρεια ζήτησε από τον ΕΛΓΑ και περιμένει να ενταχθεί και η ανομβρία στη λίστα με τους λόγους αποζημίωσης των αγροτών, λέγοντας ότι είναι παράλογο να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και να μην αποζημιώνονται όταν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους.

«Τους παραγωγούς μας προβληματίζει αυτή την περίοδο η ανομβρία που υπάρχει, ιδιαίτερα στα νησιά παρά τις τελευταίες βροχές που είχαμε. Είναι λίγες και δεν έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν μέχρι αυτή τη στιγμή τους παραγωγούς μας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι είναι πολύ προβληματισμένοι.

Η ανησυχία αυτή έχει μεταφερθεί ξανά και ξανά στο υπουργείο και στην κυβέρνηση. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να προβλεφθεί και η ανομβρία στους όρους αποζημίωσης, έχει μπει στην πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού και περιμένουμε την έγκρισή του γιατί είναι παράλογο να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και να μην αποζημιώνονται όταν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις» δήλωσε χτες και τόνισε ότι υπάρχουν νησιά στις Κυκλάδες όπου έχει βρέξει μόνο μία φορά και λίγο.

Υπάρχουν όμως και στη Δωδεκάνησο νησιά, στα οποία έχει βρέξει μία φορά με ό,τι συνεπάγεται αυτή έλλειψη νερού, σε ό,τι αφορά τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους υδροφόρους ορίζοντες.

Επίσης υπάρχουν και περιοχές στο νησί της Ρόδου όπου έχει πέσει λιγότερη βροχή από ό,τι σε άλλες με τον κ. Ζαννετίδη να υπογραμμίζει ότι η εικόνα που υπάρχει στην περιφέρειά μας είναι προβληματική σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις και αυτό αποτελεί σημείο διαλόγου και συζήτησης με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δούμε αν μπορούν να εξευρεθούν μέτρα αποζημίωσης για τους παραγωγούς.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη στάθμη του νερού στο φράγμα Γαδουρά λόγω της ανομβρίας, ενώ σε ό,τι αφορά το φράγμα της Κρητηνίας έκανε γνωστό ότι αναμένεται να δημοπρατηθούν τα δίκτυα ύδρευσης και παράλληλα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου του φράγματος Απολακκιάς.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο