Αντικειμενικές Αξίες: Εγκρίθηκε η εισήγηση με την οποία ζητούνται μειώσεις από 20% έως και 50%

Αντικειμενικές Αξίες: Εγκρίθηκε η εισήγηση με την οποία ζητούνται μειώσεις από 20% έως και 50%

Αντικειμενικές Αξίες: Εγκρίθηκε η εισήγηση με την οποία ζητούνται μειώσεις από 20% έως και 50%

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1033 ΦΟΡΕΣ

Πιο τεκμηριωμένη εισήγηση, με τις διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, ζήτησε η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για την πρόταση που θα υποβάλει ο δήμος Ρόδου στο υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στο νησί, κατά την προχθεσινή συνεδρίασή, με τα περισσότερα μέλη πάντως, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν, να ψηφίζουν την εισήγηση η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Εισηγητής ήταν ο εντεταλμένος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, κ. Βασίλης Παπαοικονόμου (σ.σ. μαζί με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Χάρη Λαμπρίδη), ο οποίος και ανέλυσε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής η οποία προτείνει στο υπουργείο μείωση 20% των αντικειμενικών αξιών (τιμών ζώνης) στις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Καλλιθέας και Λίνδου, 30% στ’ Αφάντου, 40% σε Αρχάγγελο, Νότια Ρόδο, Κάμειρο και Πεταλούδες και 50% στον Αττάβυρο.

Στην τοποθέτησή του, που ακολούθησε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ., τέως Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε καταρχάς ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και ανέφερε ότι 21 φόροι επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Όπως είπε, όντως, έγινε η τροποποίηση με το νόμο 5000 του 2022 και η Ρόδος είχε αντικειμενικές αξίες μόνο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, της Ιαλυσού, του Αρχαγγέλου και των Αφάντου ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές έβγαιναν κατ’ εκτίμηση και υπήρχε απόκλιση μεταξύ της αντικειμενικής και της εμπορικής αξίας που είναι κάπου στη μέση.

Με τον τελευταίο νόμο-συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος-σε ορισμένες περιοχές της πόλης οι τιμές εξορθολογίστηκαν και είναι χαμηλότερες αλλά στις υπόλοιπες έδωσε μεγάλες τιμές και ανέφερε ως παράδειγμα ότι απ σε μία περιοχή από 700 ευρώ το τ.μ. πήγε στα 2100 ευρώ, δηλαδή υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 200%. Είπε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να πει όχι σ’ αυτά που προτείνει η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού με την απαρίθμηση κάποιων συμβολαίων, και έχει δίκιο ο κ. Παπαοικονόμου ότι έδωσαν στους δήμους μία παράταση για να υποβάλουν τις προτάσεις τους για να χρυσώσουν το χάπι αλλά στην κυριολεξία ήταν τόσο ασφυκτικά στενές οι προθεσμίες που δεν τους επέτρεπαν να κάνουν τεκμηρίωση.

Στη συνέχεια, όμως, ο τέως δήμαρχος είπε ότι θα περίμενε πρώτα απ’ όλα να έχουν συμπλεύσει οι φορείς που έχουν άμεση σχέση (σ.σ. ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Οικονομικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, συμβολαιογράφοι, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου κτλ.), επίσης έπρεπε να συγκληθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε να τεκμηριώσουν και πόσο επηρεάζεται ο κάθε κλάδος από τις αυξήσεις αυτές. Γιατί, όπως είπε, μπορεί να ακούγεται ότι τώρα η Ρόδος έχει μεγάλες αξίες, αλλά για το πρεστίζ, ζημιώνει στην ουσία πολύ όλους μας, από τον φτωχό που θέλει να κάνει κάποια μετάβαση μέχρι τον ξενοδόχο που θέλει να κάνει ένα leasing.

Στη συνέχεια, έκανε ακόμα μία παρατήρηση λέγοντας ότι σε σύγκριση των τιμών ζώνης του 2018 με αυτές του 2022, το 40% μείωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε.

Όπως είπε δεν μπορεί η Αρνίθα να έχει την ίδια αξία με την παραλιακή περιοχή του Γενναδίου, που είναι και η ίδια ενότητα, ενδεικτικό των αστοχιών που υπάρχουν. Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε να επισυναφθεί στην πρόταση και η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, γιατί αν πάει έτσι μπορεί να μη ληφθεί υπόψη. Αντίθετα, προτείνει να περιληφθούν στοιχεία όπως η απόσταση των περιοχών από τη θάλασσα, ότι είναι αγροτική περιοχή, όχι πολεοδομημένη κτλ., «γιατί όλοι ακούνε Ρόδος και νομίζουν ότι είναι…Μόντε Κάρλο!», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός, ανέφερε αρχικά ότι όλα τα δημοσιευματα έχουν τη Ρόδο τρίτη, με 200% αυξήσεις! Και μπορεί να μην είναι για όλο το νησί, αλλά σε ορισμένες περιοχές θα έχουν τέτοιες αυξήσεις.

Είπε και εκείνος ότι μία τέτοια αύξηση στις αντικειμενικές αξίες επισύρει μία σειρά από μεγάλες αυξήσεις στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, στις πληρωμές φόρων, στον υπολογισμό των τεκμηρίων κτλ. Μία ακόμη ένστασή του που διατύπωσε είναι ότι έπρεπε να συζητήσουν το θέμα πολύ νωρίτερα ώστε να έχουν το χρόνο να διορθώσουν ορισμένα πράγματα καθώς όλα τα δ.σ., σχεδόν ομόφωνα, έχουν πάρει την απόφαση να μην ισχύσουν αυτές οι αντικειμενικές αξίες.

Η πρόταση της παράταξής του είναι «να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι δεν αντέχει ο κόσμος άλλες αυξήσεις, πρέπει να μείνουμε στις υπάρχουσες», και ζήτησε και εκείνος πιο τεκμηριωμένη πρόταση.

Στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Γιάννης Ιατρίδης, καταρχάς θύμισε ότι στο παρελθόν είχαν δοθεί μεγάλες μάχες για τις αντικειμενικές αξίες στην ενότητα Καλλιθέας. Διάβασε και εκείνος ότι η αύξηση σε ορισμένες περιοχές στο νησί ξεπερνάει το 200%, κάτι όμως που δεν μπορούν να προσδιορίσουν, διότι έχουμε τις τιμές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είπε, μπορεί σε κάποιες περιοχές αυτό να έχει βάλει…500% αύξηση και εμείς πάμε να ζητήσουμε μείωση μόλις 20% και ζήτησε και εκείνος να έρθει μία πιο τεκμηριωμένη πρόταση για να μπορέσουμε να πείσουμε το υπουργείο. Όπως είπε, πρέπει να αντισταθούμε γιατί αυτές οι αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για πέντε-έξι χρόνια και το κόστος όλο μετακινείται στον πολίτη, του οποίου η περιουσία έχει απαξιωθεί. Πρέπει να γυρίσουν οι τιμές στο 2018, κατέληξε.

Για ένα τεράστιο θέμα έκανε λόγο και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Σάββας Καραταπάνης, λέγοντας ότι θα ήθελε να είχε έρθει νωρίτερα το θέμα και περισσότερη ενημέρωση. Αναφέρθηκε και εκείνος στις μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα χωριά και τις παραλιακές περιοχές και ζήτησε περισσότερα στοιχεία στην εισήγηση.

Στη συνέχεια, το μέλος της μείζονος, κ. Γιώργος Πόκιας, είπε ότι το ζήτημα θα πρέπει να το βάλουμε στις πραγματικές του διαστάσεις και ανέφερε ότι αυτή η τροποποίηση προήλθε μετά από μία σειρά αποφάσεων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, και εισηγήσεις των δημάρχων των νησιών μας ενώ όταν πρόεκυψαν οι όποιες αντικειμενικές αξίες το υπουργείο είχε ξεπεράσει ότι έπρεπε να προηγηθούν εισηγήσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Τότε υπήρξε μία αντίδραση συνολική της ΠΕΔ και εκπόνησαν και μία νομική γνωμοδότηση για ποιο λόγο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως νησιά αυτές τις αντικειμενικές αξίες. Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να είμαστε και προσγειωμένοι στο τι πραγματικά συμβαίνει, αφού αν δεν στείλουμε την πρόταση στην προθεσμία, τότε ο νόμος θα εφαρμοστεί με τις τιμές που είχαν προαποφασίσει. Είπε, ακόμη, ότι είναι λίγο επικίνδυνο να καθορίσουμε τιμές σε κάθε περιοχή.

Έτσι, ο νόμος προβλέπει ότι λαμβάνει υπόψη κάποια συμβόλαια ή κάποιες τιμές που ορίζει η ΔΟΥ και έτσι καθορίζονται οι τιμές ανά περιοχή και αν μπούμε σε πιο αναλυτική πρόταση θα το χάσουμε

Το μέλος της μείζονος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, αν και δήλωσε ότι θα ψηφίσει την εισήγηση, είπε ότι έχει μία αντίθετη άποψη διότι στην Υπουργική Απόφαση του 2021 που καθόρισε τις τιμές ζώνης, έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις.

Όμως, ταυτόχρονα, το υπουργείο είπε ότι αν δεν υπάρξει επαρκής και επιστημονική τεκμηρίωση για την αιτούμενη μείωση των τιμών, τότε προφανώς και δεν θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις των δήμων. «Εάν τεκμηρίωση είναι αυτό που στέλνουμε σήμερα, τότε-με συγχωρείτε-δεν έχουμε και πολλές ελπίδες!», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν παράταση.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στη λίστα με τα συμβόλαια περιλαμβάνεται και ένα στη Λίνδο με 5 ευρώ! Αφού το υπουργείο έχει στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνεται τεκμηρίωση στην εισήγηση όχι μόνο επιστημονικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό, με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, σημείωσε ακόμη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επιστολή του επί του θέματος, που δημοσιοποίησε, λέγοντας ότι την έκανε γιατί υπήρξαν διαμαρτυρίες από ανθρώπους που πήγαν να κάνουν μεταβιβάσεις κτλ. σε μικρά χωριά και δεν ήθελε να παραβιάσει ανοιχτές θύρες αλλά ν’ αναδείξει το πρόβλημα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του δήμου, κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου ο οποίος θέλησε να επισημάνει ότι η πρόταση είναι απολύτως τεχνοκρατική και δυστυχώς δεν έχει καθόλου πολιτική-κοινωνική διάσταση, έτσι όπως την έχει περιορίσει ο νόμος.

Όπως εξήγησε, θέλει από τα δημοτικά συμβούλια τη γνώμη τους αλλά δυστυχώς όχι γνώμη κοινωνικοπολιτική, αλλά θέλει η γνώμη τους να προκύπτει «από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο», δηλαδή συμβόλαια, δηλώσεις στην εφορία και τέτοια δημόσια έγγραφα.

Εξαντλώντας, λοιπόν, κάθε προσπάθεια η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, τα στελέχη απευθύνθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες ΤΑΠ των δημοτικών ενοτήτων και σε όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, κατ’ εντολή της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε μία καλή συνεργασία καθολικά και κατόρθωσαν και συνέλεξαν με μεγάλη προσπάθεια τα 24 συγκριτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισήγηση.

Ο δήμαρχος

Καταρχάς, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι η αύξηση του μισθού οδηγεί σε αύξηση πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει έναν πολύ χαμηλότερο μισθό από αυτόν που αξίζει ο εργαζόμενος, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και θύμισε την αύξηση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που υπεγράφη πέρυσι στη Ρόδο.

Για το θέμα αυτό καθ’ εαυτό, είπε ότι δύο είναι οι πλευρές που θα πρέπει να το δει κάποιος: καταρχάς, ο φόρος και οι υπόλοιποι φόροι που επιβαρύνουν έναν πολίτη που μεταβιβάζει ένα ακίνητο, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αξία του ακινήτου που βγαίνει από αντικειμενικές αξίες, όταν παρουσιάζεται ως απόδειξη της περιουσιακής του δύναμης και κυρίως όταν ζητάμε από έναν επενδύτη να πρέπει να υποθηκεύσει.

Το 2021-συνέχισε ο δήμαρχος-ήταν μία χρονιά που είχαμε έρθει από το 2020 με 74% μείωση του τουρισμού και ερχόμασταν σε μία χρονιά που μόλις είχε έρθει η ελπίδα ότι τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν και αυτό είναι το πλαίσιο για θα πρέπει να προσεγγίσει κάποιος το θέμα των αντικειμενικών αξιών.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τον τελευταίο χρόνο, με τις αλλεπάλληλες ευκαιρίες που δίνονται να είναι νόμιμα τα ακίνητα και παρά την ανωμαλία που υπάρχει στην αγορά ακινήτων όπου για να μπορέσεις να αγοράσεις και να προσθέσεις τετραγωνικά θα πρέπει να έχεις τακτοποιήσει τα προηγούμενα, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος αγοράζει πολύ ακριβά ένα αγροτεμάχιο.
Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι έγινε μία δουλειά δύο μηνών κατά την οποία κλήθηκαν οι πρόεδροι να μεταφέρουν στην πολεοδομία και τη νομική υπηρεσία τα στοιχεία.

Ζήτησε, ακόμη, να ακούσει πρόταση από τον κ. Διακοσταματίου και είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος: «Συμφωνούμε ότι μία Ρόδος η οποία θέλει να σέβεται τον εαυτό της θα κριθεί κατώτερη των περιστάσεων αν ζητήσει περιοχές, όποιες κι αν είναι, με μείωση των αντικειμενικών αξιών 40% και 50% ή αυτό θα πρέπει να το στρογγυλέψουμε και να το προσφέρουμε ως πολιτική άποψη του δ.σ. Ρόδου που θέλουμε το τόξο να δείχνει προς την ανέγερση κοινωνικής κατοικίας/εργατικής κατοικίας, που να εξυπηρετεί τον Ροδίτη και τη Ροδίτισσα.

Ή θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν γίνεται στη Ρόδο, που όπως και να την περιγράψει κανείς δεν είναι μία περιοχή που θα πρέπει οι τιμές οι αντικειμενικές να μειωθούν κατά 50%, με όποιο κριτήριο λογικής και να το μετρήσει κάποιος αυτό».
Είπε, ακόμη, ότι δεν συμμερίζεται αυτό για την αύξηση των τιμών κατά 200% και διευκρίνισε ότι ζητούν τη μείωση αυτή επί των σημερινών αντικειμενικών αξιών.
Μία πιθανή μείωση κατά 20%-30% της περιουσίας του καθενός από εμάς, από την πιο μικρή μέχρι μεγαλύτερες, θα είχε άμεση επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο και στις δανειστικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Διακοσταματίου, στη συνέχεια, είπε ότι οι πολίτες του τόπου, δυστυχώς σ’ αυτή την κοινωνικοοικονομική συνθήκη όχι μόνο δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι, αλλά δεν μπορούν να συντηρήσουν και αυτό που έχουν, και επανέλαβε ότι θα ήθελε τεκμηρίωση της πρότασης και ότι αναφέρεται στους ανθρώπους στα χωριά.

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι οι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον καθώς και ότι ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα έχει απόλυτη ανάγκη να χτίσει ένα σπιτάκι για τον εαυτό του και για τα παιδιά του και η κοινωνική-εργατική κατοικία είναι άμεσης ανάγκης αυτή τη στιγμή για το νησί μας ενώ τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το ότι οι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να χτισθούν και οι πολλοί δεν μπορούν.

«Ο ροδίτης θα πρέπει να μπορεί να χτίσει σπίτι», είπε.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Παπαοικονόμου είπε ότι ήταν αδύνατον να έρθει η εισήγηση νωρίτερα στο δ.σ. γιατί ο νόμος ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου, η πρόταση βασίζεται σ’ αυτόν και έτσι τη ζητούσαν από το υπουργείο, γι’ αυτό ήρθε τόσο λιτή.

Μάλιστα, ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές αυτό που προτείνουν μειώνει τις τιμές ζώνης και κάτω από αυτές του 2018.

Τελικά, η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού ψήφισαν «ναι» όλες οι παρατάξεις (σ.σ. απουσίαζε η «Λαϊκή Συσπείρωση») και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Σάββας Καραταπάνης, ενώ την καταψήφισε ο κ. Ιατρίδης.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»