Σελίδες Ιστορίας: Ο Χίτλερ έφαγε καλούδια-πορτοκάλια, κουνουπίδια, της ροδίτικης γης σταλμένα από τον Όττο Βάγκενερ το 1945

Σελίδες Ιστορίας: Ο Χίτλερ έφαγε καλούδια-πορτοκάλια, κουνουπίδια, της ροδίτικης γης  σταλμένα από τον Όττο Βάγκενερ το 1945

Σελίδες Ιστορίας: Ο Χίτλερ έφαγε καλούδια-πορτοκάλια, κουνουπίδια, της ροδίτικης γης σταλμένα από τον Όττο Βάγκενερ το 1945

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 927 ΦΟΡΕΣ

Το βιβλίο «Οι 999άρηδες-Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ»

Γράφει ο Κώστας Τσαλαχούρης

Τραγικότητα!.. Ρόδος, του τέλους 1944.
Ενσταντανέ που δίνει απαντήσεις σε όλα τα όσα συνέβησαν, τότε, τα τελευταία χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παιδί ξυπόλητο, ρακένδυτο, Γερμανοί στρατιώτες, πρώην κατάδικοι, αλλά άμεμπτοι στις ενέργειές τους, κι αυτοί όχι χορτάτοι, λόγω της καταστάσεως.
Δεξιά μια κυρία με τσάντα, μπροστά συμπατριώτης μας με ένα καλάθι μεταφέρει ό,τι βρήκε και λίγο πιο πέρα δύο καθήμενοι με το καλάθι τους, εργαλείο της εποχής, για τα ψώνια αν υπήρχαν!.. Την εικόνα συμπληρώνει ένα παιδάκι, καλοντυμένο.

Ο Ελβετός διπλωμάτης Κουρβουαζιέ που φτάνει στη Ρόδο στις 18 Φεβρουαρίου 1945, σημειώνει ότι στην πόλη, διακόσια παιδιά περισυνελέγησαν από τους δρόμους, τετρακόσια παιδιά κάτω των 10 χρόνων πάσχουν από αβιταμίνωση, τριακόσια άλλα σε βρεφική ηλικία έχουν εντερικά νοσήματα, υπάρχουν εκατόν είκοσι φυματικοί που υποσιτίζονται και εξακόσιοι κάτοικοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ο νεαρός Ελβετός φωτογράφισε τα πάντα, τους ημιθανείς, τα ξυπόλητα και καχεκτικά παιδιά, τους νεκρούς-κατά μέσον όρο έξι την ημέρα. Η σειρά αυτή των φωτογραφιών είναι φρικιαστική. Τις είδε ο πρεσβευτής μας στην Άγκυρα Ρ. Ραφαήλ, στις 5 Μαρτίου 1945. Οι φωτό υπάρχουν στα Αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού…

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε από τις στήλες-Δεύτερη σελίδα- της φιλόξενης «Ροδιακής», στις 3 Ιανουαρίου 2012. Γράφαμε τότε ότι στα νησιά υπήρχαν πρώην Γερμανοί κατάδικοι, ως στρατιωτικοί οι οποίοι δεν πείραξαν κανένα ντόπιο. Θυμόμαστε ότι τότε, στη γειτονιά είχαν επιτάξει τα σπίτια του Μαλτέζου απέναντι από τις Εφτά Βαγιές, το ισόγειο της βίλας Καζούλλη και του Ναπολεονιού, όπου διέμεναν ο Χανς, ο Σέλμπερ και ένας άλλος ο... κακός και αμίλητος…

Ήταν οι δύο, φιλικοί με όλους και το μόνο που έκαναν ήταν να γυμνάζονται, μάλιστα έφτιαξαν ένα σκάμμα με όλες τις προδιαγραφές για να αγωνίζονται στο άλμα εις μήκος και άλμα τριπλούν!.. Δεν θυμόμαστε να υπήρχαν στύλοι για άλμα εις ύψος… Γράφαμε επίσης ότι για την επιβίωσή τους οι Γερμανοί πρώην κατάδικοι πολέμησαν στις μάχες της Λέρου και της Κω, αφού τους… πότιζαν με διάφορα διεγερτικά!...

Σήμερα, όμως, με την κυκλοφορία από τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» του εκπληκτικού βιβλίου «Οι 999άρηδες-Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945)», έχουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε και τότε που γράφαμε στη «Ροδιακή», 28.3.2006, τα πρακτικά της δίκης Βάγκενερ στο Ρώμη με τίτλο «1948-Τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια.

Η «Ομάδα της Ρόδου», ο Όττο Βάγκενερ και ο ρόλος του Βατικανού-Κυβερνήσεων για την απελευθέρωση των εγκληματιών.
Για το βιβλίο, στο οπισθόφυλλο σημειώνεται ότι «Τα τάγματα Ανεπιθύμητων 999 της Βέρμαχτ αποτελούνταν από Γερμανούς πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους. Είχαν επιστρατευτεί με τη βία για να σταλούν ως εφεδρεία σε διάφορα μέτωπα.

Εκατοντάδες από αυτούς τους στρατιώτες βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό. Ήρθαν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αντιστασιακές οργανώσεις και προσπάθησαν να προκαλέσουν δολιοφθορές στον γερμανικό στρατό, ενώ πολλοί αυτομόλησαν στους αντάρτες.

Η συναρπαστική και βαθιά τραγική ιστορία των μονάδων Ανεπιθύμητων 999, αποτελεί τον πυρήνα της εμβριθούς μελέτης του Χανς-Πέτερ Κλάους, υπό την επιστημονική φροντίδα του Ιάσονα Χανδρινού και της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη».

Ο Χανς-Πέτερ Κλάους γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1954 και πέθανε στις 31 Μαΐου 2016. ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, υπήρξε εξέχων μελετητής του ναζισμού και του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ιστορία και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ, όπου έλαβε και το διδακτορικό του τίτλο το 1987.

Από το 1996 ως το 2000 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πηγές για την ιστορία και τον πολιτισμό του εβραϊσμού στη δυτική Κάτω Σαξονία». Συνέγραψε πλήθος μελετών με θέμα την ιστορία ποινικών και πειθαρχικών μονάδων της Βέρμαχτ, την αντιχιτλερική/αντιφασιστική δράση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη θεσμική συνέχεια μεταξύ ναζιστικής και δυτικογερμανικής κοινωνίας μετά τον πόλεμο.

Οι φοβερές λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ειδικά για τη Ρόδο, βλέπουν για πρώτη φορά το φως. Γράφει για τους εκτελεσθέντες αντιφασίστες Γερμανούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων αν όχι όλοι ήταν κομμουνιστές, μεταξύ τους 11 εκτελεσθέντες με τους πιο άγριους τρόπους, τον Ιανουάριο και Μάρτιο 1945, λεπτομέρειες για το εσωτερικό της Ρόδου και ειδικά στα Λάερμα, για το στρατόπεδο συγκεντρώσεως της Καλλιθέας-το πιο φοβερό από όλα που υπήρχαν, για τα σχέδια που είχαν να ανατινάξουν το «Αλμπέργκο ντε λε Ρόζε» και να σκοτώσουν του περισσότερους Γερμανούς αξιωματικούς που διέμεναν ή σύχναζαν εκεί, τις συνεργασίες τους με τους Ροδίτες και άλλους κατασκόπους, πώς ήθελαν να συλλάβουν όλους τους Γερμανούς αξιωματικούς στην Ψίνθο, να τους μεταφέρουν στη Νότια Ρόδο και να τους παραδώσουν στους Άγγλους.

Επίσης με κάθε λεπτομέρεια περιγράφεται το γερμανικό Νοσοκομείο που βρισκόταν στο «Θέρμαι», που εκεί ήταν το Κέντρο των Ανεπιθύμητων και δίδονται εξονυχιστικά οι κινήσεις τους όπως και παντού τα ονόματά τους και τι άφησαν-επιστολές, έγγραφα-πριν εκτελεστούν.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι 1000 Γερμανοί στρατιώτες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο με οιδήματα και από την πείνα, τους τελευταίους μήνες του πολέμου. Για να κάμουν σκοπιά κάθονταν σε καρέκλα!... Μόνο ρίγη συγκινήσεως νιώθει ο αναγνώστης διαβάζοντας στο βιβλίο, τα γεγονότα που σημειώθηκαν τότε, άγνωστα μέχρι σήμερα.

Αλλά, όπως είναι γνωστό, ο τελευταίος Γερμανός διοικητής Όττο Βάγκενερ ήταν προσωπικός φίλος του Χίτλερ. Προ δεκαπενταετίας γράφαμε:
Ο Όττο Βάγκενερ του Wilhelm και της Hansfauseln Emma, γεννηθείς στο Durlsgh-άλλες βιογραφίες αναφέρουν ότι γεννήθηκε στο Μπάντεν, στις 29 Απριλίου 1888, διδάκτωρ της Φιλοσοφίας, στρατηγός πεζικού, όταν συνελήφθη κατοικούσε στο Έντεν.

Έγγαμος με την Wendula, στρατιωτικός καριέρας, μετέσχε με το βαθμό του λοχαγού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα μέτωπα και στις επιχειρήσεις της Βαλτικής, όπου και συνελήφθη.
Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσχώρησε στην εξτρεμιστική δεξιά και μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του συντηρητικού πολιτικού Βόλφγκανγκ Καππ, το Μάρτιο 1920, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Με την αποφυλάκισή του, ιδιώτευσε, αλλά το 1929, προσχωρεί στον εθνικοσοσιαλισμό και συνδέεται με φιλικό δεσμό προσωπικά με τον ίδιο τον Χίτλερ. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, μετέχει σε όλες τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του κόμματος, στις οποίες είναι και αρμόδιος στα οικονομικά.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Χίτλερ, αναλαμβάνει Reichskommissar, υφυπουργός των Οικονομικών. Τον Ιούλιο 1933, παραιτείται και λόγοι της παραιτήσεώς του είναι ότι έπεσε στη δυσμένεια του Χέρμαν Γκαίρινγκ. Παραμένει μέλος του Ράιχστανγκ και με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κλήθηκε στη Βέρμαχτ με το βαθμό του λοχαγού. Τον Ιούλιο 1944 προήχθη σε συνταγματάρχη των καταδρομών, το Σεπτέμβριο ανέλαβε τη Διοίκηση του Νοτιοανατιολικού Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο,

Αυτός διέταξε την ίδρυση τριών στρατοπέδων συγκεντρώσεως, όσοι και οι τομείς που μοίρασε τη Ρόδο. Τα στρατόπεδα ονομάστηκαν Βόρειο (Nord), Κεντρικό (Mitte) και Νότου (Sud). Επίσης υπήρχε και άλλο στρατόπεδο, αυτό της Καλλιθέας που χαρακτηρίστηκε ως campo di punizione. Εκεί, και στις φυλακές Κοσκινού, που βρίσκονταν απέναντι από το αγρόκτημα του Λουκατσίνι, συγκεντρώνονταν οι Ιταλοί στρατιωτικοί και μεταφέρονταν στη συνέχεια στα άλλα τρία στρατόπεδα.

Το πιο γνωστό απ’ όλα έμεινε το Κάζα ντέι Πίνι, αυτό του Nord, που χαρακτηρίστηκε ως το πιο σκληρό και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απάνθρωπες και δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από αυτές που επικρατούσαν στο Άουσβιτς, το Νταχάου, την Τρεμλίνκα κ.α.

Όπως μας πληροφορεί το βιβλίο «Οι 999άρηδες», ο Βάγκενερ απέστειλε στον Αδόλφο Χίτλερ καλούδια της ροδίτικης γης. Ναι, πορτοκάλια, λεμόνια και κουνουπίδια!... Ιδού πώς περιγράφεται η αποστολή στην υπ’ αριθμ 37 αναφορά, στις 11 Φεβρουαρίου 1945: «Ο διοικητής Ανατολικού Αιγαίου έστειλε στον Φύρερ με το τελευταίο αεροπλάνο ένα μικρό κασόνι με πορτοκάλια, λεμόνια και κουνουπίδια με το σημείωμα:

“Αυτά τα φρούτα συνέλεξαν οι στρατιώτες στη Ρόδο για το Φύρερ τους”. Το σημείωμα για τα κουνουπίδια έγραφε: “Αυτά τα κουνουπίδια καλλιεργήθηκαν σε στρατιωτικό κήπο στο νησί της Ρόδου”. Στις 10 Φεβρουαρίου 1945 0 Χίτλερ απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Διοικητά Ανατολικού Αιγαίου, υποστράτηγε Βάγκενερ!

Σας ευχαριστώ θερμά για την αποστολή των φρούτων. Με χαροποίησε ιδιαίτερα, κυρίως, η αφοσίωσή σας. Υπογραφή Αδόλφος Χίτλερ». Στα τέλη Φεβρουαρίου στάλθηκε στον Φύρερ ακόμη ένα «δείγμα της τοπικής αγροτικής παραγωγής»… Η Ιστορία…

Το βιβλίο «Οι 999άρηδες-Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945)», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος», σελίδες 818. Μετάφραση Δανάη Παναγιωτοπούλου, επιστημονική επιμέλεια-πρόλογος Ιάσονας Χανδρινός, επίμετρο Άννα Μαρία Δρουμπούκη.

Η Ιστορία...  Ναι, η Ιστορία της πατρίδας μας...
Η Ιστορία... Ναι, η Ιστορία της πατρίδας μας...
Οι 999άρηδες-Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945).  Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Οι 999άρηδες-Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945). Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
1944. Γερμανικό περιοδικό περί Ρόδου βασιλισσας των Δωδεκανήσων
1944. Γερμανικό περιοδικό περί Ρόδου βασιλισσας των Δωδεκανήσων
1945 Ο Βάγκενερ  εισέρχεται στο «Πουτσίνι» για να παρακολουθήσει  τη συνέλευση  του ροδιακού λαού
1945 Ο Βάγκενερ εισέρχεται στο «Πουτσίνι» για να παρακολουθήσει τη συνέλευση του ροδιακού λαού
Γερμανοί στη Ρόδο
Γερμανοί στη Ρόδο
Γερμανοί στο Μόντε Σμιθ
Γερμανοί στο Μόντε Σμιθ
Κρατούμενοι στο Κάζα ντέι Πίνι
Κρατούμενοι στο Κάζα ντέι Πίνι
Ο Όττο Βάγκενερ
Ο Όττο Βάγκενερ
Ο Όττο Βάγκενερ επιθεωρεί άγημα στο Καστέλλο
Ο Όττο Βάγκενερ επιθεωρεί άγημα στο Καστέλλο

Διαβάστε ακόμη

Ευαγγελία Παναή "Μηνάς Μάρκου Μαλλιαράκης: Ένας Αιγυπτιώτης δικηγόρος από την Κάσο, στη Βιλλανόβα Ρόδου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα"

Αντίλαλος

105 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας

Σελίδες Ιστορίας: Ποιες και ποιοι εργάστηκαν στην Καπνοβιομηχανία ΤΕΜΙ επί Βρετανικής Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου