Μειωμένη φέτος η παραγωγή εσπεριδοειδών στη Μαλώνα

Μειωμένη φέτος η παραγωγή εσπεριδοειδών στη Μαλώνα

Μειωμένη φέτος η παραγωγή εσπεριδοειδών στη Μαλώνα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 474 ΦΟΡΕΣ

Μειωμένη θα είναι η παραγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών φέτος στη Μαλώνα, ως απόρροια του προβλήματος που προέκυψε τους προηγούμενους μήνες με το πότισμα των δέντρων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 200 παραγωγούς που καλλιεργούν εκτάσεις με τα συγκεκριμένα εσπεριδοειδή, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά και μόνο όσοι πότιζαν συχνά τα δέντρα τους με μικρές μεταφερόμενες δεξαμενές και έριχναν λίπασμα επίσης συστηματικά, κατάφεραν να σώσουν την παραγωγή τους. εκτιμάται ότι φέτος η παραγωγή θα ανέλθει στο 1/3 αυτής που θα έπρεπε σε φυσιολογικές συνθήκες να προκύψει.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Μαλώνας Νεκτάριος Μουστακέλλης η παραγωγή δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, δεν είναι η αναμενόμενη, καθώς από τον Απρίλιο που σταμάτησε να βρέχει και μέχρι και τον Οκτώβριο, ποτίστηκαν μόνο 4 φορές τα δέντρα, ενώ θα έπρεπε να ποτιστούν το λιγότερο 10 φορές.

«Καταφέραμε να σώσουμε τουλάχιστον τα δέντρα μας. Aυτοί που τα χώματα των χωραφιών τους συγκράτησαν το νερό και αυτοί που ασχολήθηκαν περισσότερο με τα δέντρα τους και είτε έβαλαν λιπάσματα είτε τα πότισαν με δεξαμενές που μετέφεραν, στάθηκαν τυχεροί και έχουν παραγωγή. Και τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίζαμε πρόβλημα όμως φέτος έφτασε στο απροχώρητο από λάθος χειρισμούς» είπε ο πρόεδρος της κοινότητας.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, τώρα πλέον οι βροχές δεν είναι ευεργετικές για τα εσπεριδοειδή. Σε πολλές περιπτώσεις ο καρπός πίνει νερό από τις βροχές, σκίζει και πέφτει από το δέντρο, και αυτό γίνεται όταν απότομα δέχεται μεγάλη ποσότητα νερού.

Σημειώνεται ότι το πότισμα των χωραφιών σταμάτησε στις 12 Οκτωβρίου οπότε και έληξε η σύμβαση των υδρονομέων.
Τώρα πλέον πολλοί κάτοικοι της περιοχής θα δώσουν βάρος στο μάζεμα της ελιάς αλλά και σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς η αγροτική οδοποιία δεν έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση εύκολη για όλους.

Υπογραμμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μουστακέλλης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Δημήτρη Τσίκκη στον οποίο παρουσίασε το πρόβλημα ενημερώνοντάς τον για το τι έγινε το προηγούμενο διάστημα με τους υδρονομείς και το πότισμα. Μάλιστα ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να μην παρατηρηθεί ξανά το πρόβλημα.

Με τη σειρά του, ο κ. Τσίκκης έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η σύνδεση των νέων γεωτρήσεων που θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, να αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο όπου υπάρχουν, και φυσικά να υπάρξει πρόβλεψη και για τους απαραίτητους υδρονομείς ώστε να γίνεται το πότισμα για όσο διάστημα χρειάζεται.

Η «Ροδιακή» είχε αναδείξει το θέμα το καλοκαίρι, καθώς οι περίπου 200 ιδιοκτήτες εκτάσεων με πορτοκάλια και μανταρίνια στη Μαλώνα, βρίσκονταν σε απόγνωση επειδή τα δέντρα τους παρέμεναν απότιστα εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση.

Επρόκειτο για περίπου 1.000 στρέμματα γης στα οποία έχουν φυτευτεί περί τα 80.000 δέντρα, πορτοκαλιές και μανταρινιές, από τα οποία το χωριό και οι κάτοικοί του έχουν ένα εισόδημα για να επιβιώσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, είναι ότι στα μέσα Ιουλίου μία έκταση 100 στρεμμάτων δεν είχε ποτιστεί ούτε μία φορά, ενώ θα έπρεπε να είχε ποτιστεί τουλάχιστον τρεις φορές.

Στη Μαλώνα τα επιδοτούμενα αρδεύσιμα χωράφια με εσπεριδοειδή ανέρχονται σε 1.200 στρέμματα, αλλά στην πραγματικότητα καλλιεργούνται γύρω στα 1.000. Τα υπόλοιπα περίπου 900 είχαν ποτιστεί μέχρι τότε μόνο 1 φορά.

Αντίστοιχα, στα Μάσσαρι είχαν ποτιστεί τέσσερις φορές και στον Αρχάγγελο είχαν ποτιστεί τρεις φορές περιοχές που είχαν σχεδόν το διπλάσιο αριθμό υδρονομέων από τη Μαλώνα, οι οποίοι πρέπει να καθαρίζουν τα αυλάκια και να φροντίζουν για το σωστό πότισμα.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο