Π. Εγγλέζος: Συνεχίζεται η προσπάθεια για να πάρουν όλοι το επίδομα ανεργίας

Π. Εγγλέζος: Συνεχίζεται η προσπάθεια  για να πάρουν όλοι το επίδομα ανεργίας

Π. Εγγλέζος: Συνεχίζεται η προσπάθεια για να πάρουν όλοι το επίδομα ανεργίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 635 ΦΟΡΕΣ

Στις μάχες που έχει να δώσει από εδώ και πέρα το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου (ΕΚΡ), με πρώτη αυτή για να πάρουν το επίδομα ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό φέτος, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

Μέσα Οκτώβρη και η σεζόν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη αφού οι πληρότητες είναι ακόμα πολύ ικανοποιητικές, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τους ίδιους ρυθμούς όπως στην αρχή της και σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες, τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη θα αρχίσει να απολύεται ο κόσμος από τα ξενοδοχεία.

Εκτιμούν ότι η σεζόν θα τραβήξει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Νοέμβρη και ενδεχομένως κάποια ξενοδοχεία να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και τα τέλη του επόμενου μήνα. Και είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ για τις συνθήκες: «Δυστυχώς, οι συνθήκες που δούλευαν οι συνάδελφοι λόγω της έλλειψης προσωπικού ήταν τραγικές. Δούλευαν δωδεκάωρα, δεκατριάωρα, δεκαπεντάωρα, χωρίς ρεπό οι περισσότεροι, σε αρκετές επιχειρήσεις είχαμε καταπάτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που αναγκαζόμασταν να κάνουμε παρέμβαση ως Εργατικό Κέντρο μετά από καταγγελίες».
Σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού, είπε ότι ευελπιστούν πως του χρόνου λόγω της σύμβασης που έχουν υπογράψει στα ξενοδοχεία να κερδίσουν περισσότερους εργαζόμενους αλλά δεν θα πάψει το φαινόμενο να είναι και του χρόνου σε μεγάλα ποσοστά, εκτιμά ο κ. Εγγλέζος. Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί. Θύμισε ότι γι’ αυτό έκαναν τη σύμβαση που έχει αποφέρει 13% αύξηση από του χρόνου.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο πληρώνονται με 9% αύξηση. Κάποια ξενοδοχεία, όμως, δεν έβαλαν την αύξηση αυτή και μετά από καταγγελίες εργαζομένων αλλά και σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ)-στο σημείο αυτό ανέφερε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με αυτήν-προσπαθούν να πείσουν και να εγκαλέσουν τους ξενοδόχους που είναι μέλη της να εφαρμόσουν την καινούργια σύμβαση.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει φαινόμενα στην εστίαση με αρκετούς εργοδότες που ζητούν να επιστραφούν τα επιδόματα αδείας και όλες οι επιπλέον αποδοχές, ακόμα και το δώρο Χριστουγέννων που καταβάλλεται από τώρα, από εργαζόμενους τους οποίους υποχρεώνουν να κάνουν ανάληψη από τα ΑΤΜ και να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκαν τέσσερις τέτοιες καταγγελίες, έγινε παρέμβαση του ΕΚΡ και δεν προχώρησε σε υλοποίηση αυτό το μέτρο.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι αυτό που ζητούν επανειλημμένα από τους εργαζόμενους είναι να μη φοβούνται να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα, απηύθυνε μήνυμα προς τους εργοδότες αυτούς ότι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο για να έχουν χειρότερες επιπτώσεις από τη μη καταβολή του δώρου. Όσο αφορά στο επίδομα ανεργίας, έχουν καταθέσει το αίτημα από τις αρχές του χρόνου για την επαναφορά του στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή τουλάχιστον στους πέντε μήνες και η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει κώλυμα.

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, το ΕΚΡ θα συμμετέχει με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο πρόβλημα που θα δούμε τις επόμενες ημέρες και είναι η συμπλήρωση των 230 ενσήμων κάτι που σημαίνει ότι, οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν θα μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στην επιβαρυμένη γενικότερη κατάσταση.

Έτσι, ζητούν να μην ισχύσει το μέτρο αυτό, τουλάχιστον για φέτος. Αυτό είναι και το πρωταρχικό θέμα για τους ίδιους. Από τις εκτιμήσεις τους ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από τις 27 Μαρτίου, είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι στη Ρόδο και αν πάμε μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, αρκετοί δεν θα το δικαιούνται.

Συλλογικές συμβάσεις
Το ΕΚΡ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Έχουν υπογράψει με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και με τη ΔΕΥΑΡ και ετοιμάζονται να υπογράψουν με τη ΡΟΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στις 20 του μηνός έχουν ραντεβού με το καζίνο, καθώς το Σωματείο των εργαζομένων έχει καταθέσει την πρόταση για να υπογράψουν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Για τη ΔΕΗ
Τέλος, ο κ. Εγγλέζος, ερωτηθείς σχετικά έκανε γνωστό ότι από τις 11 Ιουλίου 2022 που έστειλαν επιστολή στη ΔΕΗ, ζητώντας να τους ενημερώσουν για τις διαδικασίες που έχουν γίνει σχετικά με την πρόσληψη και τις συνεντεύξεις για τις προσλήψεις, προχθές ακόμα τους ήρθε η απάντηση από το αρμόδιο τμήμα ανθρωπίνων πόρων και οργάνωσης της ΔΕΗ, με την οποία ουσιαστικά τους λέει ότι όσοι ήταν να κληθούν για συνέντευξη έχουν κληθεί. Από την περιοχή μας είναι οκτώ άτομα αλλά τα τρία έχουν ήδη σχέση εργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ, «οπότε η κοροϊδία συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένουν ακόμα την επίσημη απάντηση του ΣτΕ που δεν έχει έρθει στα χέρια τους, ώστε να την εξετάσουν οι νομικοί και να δουν αν υπάρχει τρόπος να την ξαναπροσβάλουν. «Δυστυχώς, σ’ αυτή την περίοδο και σ’ αυτή την εποχή που ζούμε, η ΔΕΗ εξακολουθεί να κοροϊδεύει την κοινωνία της Ρόδου», είπε ο ίδιος.

Στην επόμενη φάση θα ακολουθήσει πίεση προς τους κυβερνώντες για να αλλάξει ο νόμος με τον οποίο δεν προτάσσεται το κριτήριο της εντοπιότητας. Ενδέχεται να συγκληθεί και νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για ν’ αποφασίσουν περαιτέρω ενέργειες, με φόντο, βέβαια, και την προεκλογική περίοδο».

Διαβάστε ακόμη

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων