Πάρκο με εσπεριδοειδή θα δημιουργήσει στα Μάσσαρι ο ιερέας του χωριού

Πάρκο με εσπεριδοειδή θα δημιουργήσει στα Μάσσαρι ο ιερέας του χωριού

Πάρκο με εσπεριδοειδή θα δημιουργήσει στα Μάσσαρι ο ιερέας του χωριού

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1526 ΦΟΡΕΣ

Αρωγός στην προσπάθειά του το περιφερειακό φυτώριο

Ένα πάρκο γεμάτο πορτοκαλιές επισκέψιμο σε ντόπιους και επισκέπτες θα δημιουργηθεί στο κέντρο της κοινότητας Μάσσαρι, με πρωτοβουλία του ιερέα του χωριού πατέρα Χρυσόστομου, ώστε να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστές οι τοπικές ποικιλίες.

Μάλιστα, το πάρκο θα μπορούν να επισκέπτονται και όσοι παραβρίσκονται στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην περιοχή στο πλαίσιο της γιορτής πορτοκαλιού, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο αυτό.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πατέρας Χρυσόστομος στην πλατεία του χωριού είναι ένα κεπούλι όπως το λένε οι κάτοικοι, ένα περιβόλι γεμάτο με πορτοκαλιές που έχουν φυτευτεί πριν από το 1900 μ.Χ. και οι οποίες σιγά –σιγά σαπίζουν όπως τόνισε και σε αυτόν ακριβώς το χώρο θα δημιουργηθεί το πάρκο. Μάλιστα, εξηγώντας την ιδέα του είπε:

«Σκέφτηκα να δημιουργήσουμε ένα πάρκο, έναν πορτοκαλεώνα που θα έχει όλα τα είδη εσπεριδοειδών της περιοχής και να είναι προσβάσιμος για τον κόσμο που θα μπορεί να μπαίνει μέσα και να κόβει ότι θέλει για να φάει.

Θα περιλαμβάνει παγκάκια, ένα κιόσκι, για να είναι ο χώρος επισκέψιμος και να κάθονται οι μητέρες με τα παιδιά τους ώστε να περνούν την ώρα τους κάτω από τη δροσιά. Σκοπός είναι ο επισκέπτης που θα έρχεται να μπορεί να πηγαίνει και να κόβει ένα πορτοκάλι από το δέντρο. Δεν θα υπάρχει είσοδος, θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση για όλους».

Την ιδέα του αυτή παρουσίασε στο περιφερειακό φυτώριο και στον πρόεδρο Μιχάλη Λουλούς, ο οποίος μαζί με τον γεωπόνο Νίκο Ρένεση επισκέφθηκαν το χώρο και έκαναν μία πρώτη εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθεί.

«Απευθύνθηκα στο φυτώριο και οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν, ήρθαν αμέσως και μάλιστα ο πρόεδρος Μιχάλης Λουλούς μου είπε σε ότι χρειάζομαι, πως θα με βοηθήσουν. Δε ζήτησα χρήματα αλλά μία μελέτη για το τι πρέπει να γίνει ώστε να δημιουργηθεί το πάρκο.

Μου είπαν ότι χρειάζεται κάποιος μηχανικός να κάνει τη μελέτη. Εγώ ήδη έχω βρει τους επιστήμονες που θα την κάνουν και μάλιστα δωρεάν, είναι οι κ.κ. Γιαννικουρής και Καμπαστάνας. Μόλις την ολοκληρώσουν εγώ θα τη δώσω στο περιφερειακό φυτώριο και εκείνοι θα ξεκινήσουν τη διαμόρφωση» δήλωσε ο πατέρας Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν και ποια από τα υπάρχοντα δέντρα θα μπορούν να μείνουν.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο πορτοκαλεώνας θα είναι αφιερωμένος στα Μάσσαρι Κύπρου, ένα χωριό στα κατεχόμενα με το οποίο έχει γίνει αδελφοποίηση και έχει και εκείνο πορτοκαλεώνες. Σύμφωνα με τον πατέρα Χρυσόστομο τα Μάσσαρι της Ρόδου είναι μία αντιγραφή αυτού του χωριού της Κύπρου, το οποίο είναι και αρχαιότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος που θα διαμορφωθεί σε θεματικό πάρκο μέσα στην επόμενη χρονιά είναι περίπου 1, 2 στρέμματα και ανήκει στην εκκλησία. Παλαιότερα, όπως θυμάται ο πατέρας Χρυσόστομος, σταματούσαν εκεί πούλμαν με τουρίστες, οι οποίοι έμπαιναν μέσα, έκοβαν και έπαιρναν μαζί τους πορτοκάλια μέσα σε σακούλες. Αυτό ακριβώς θέλει να αναβιώσει και εκείνος… να είναι δηλαδή προσβάσιμος ο χώρος να μπαίνει μέσα ο κάτοικος αλλά και ο περαστικός να κάθεται να ξεκουράζεται να κόβει πορτοκάλια, και να πίνει νερό.

Το φυτώριο της περιφέρειας
Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του περιφερειακού φυτωρίου Μιχάλης Λουλούς, σε ό,τι αφορά το γεωτεχνικό κομμάτι του πάρκου, θα υπάρξει αμέριστη στήριξη προς τον πατέρα Χρυσόστομο και την ιδέα του.

«Εμείς ανταποκρινόμενοι στο αίτημά του για τη δημιουργία πορτοκαλεώνα στο χωριό πήγαμε με το Νίκο Ρένεση το γεωπόνο στο φυτώριο, είδαμε το χώρο και ζητήσαμε τοπογραφικό σχεδιάγραμμα για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε εκεί τη διαρρύθμιση.

Εγώ προτείνω μάλιστα να γίνει και μία ξύλινη περίφραξη για να είναι καλαίσθητο καθώς και διαδρομάκια με χαλίκι και φυσικά να μην τσιμεντωθεί σε κανένα σημείο του.

Στεκόμαστε δίπλα στην πρωτοβουλία του πατέρα Χρυσόστομου και θα βοηθήσουμε με ό,τι χρειάζεται ακόμα και με νέες ποικιλίες δέντρων. Ίσως να τοποθετηθεί γεώπανο και διακοσμητικές πέτρες, ενώ θα διαμορφώσουμε και το πότισμα» δήλωσε ο πρόεδρος του φυτωρίου στη «Ροδιακή», ο οποίος τόνισε ότι το πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο γίνεται η γιορτή του πορτοκαλιού και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να το βλέπουν. Είναι όμως και κοντά στην πλατεία του χωριού, οπότε θα είναι επισκέψιμο και από τους τουρίστες.

Στο χώρο αυτό σύμφωνα με τον κ. Λουλούς υπάρχουν κάποια εσπεριδοειδή που όμως έχουν σαπίσει, καθώς το περιβόλι αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 ετών, και περιλάμβανε ντόπιες ποικιλίες.

Διαβάστε ακόμη

Λιμάνια: Εξετάζεται η τοποθέτηση slots όπως στα αεροδρόμια

Ο πρώην υπουργός Λ. Αυγενάκης φαίνεται να χειροδικεί σε εργαζόμενο του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος επειδή έχασε την... πτήση του

Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Βρέθηκε λύση για τις εργασίες στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος

Αλέξανδρος Βασιλικός για τον υπερτουρισμό: «Είμαστε πολύ μακριά από τα ισπανικά μοντέλα»