Ικανοποίηση για την αθώωση των Μαχαιρίδη, Κουσουρνά και Χατζηδιάκου

Ικανοποίηση για την αθώωση των Μαχαιρίδη, Κουσουρνά και Χατζηδιάκου

Ικανοποίηση για την αθώωση των Μαχαιρίδη, Κουσουρνά και Χατζηδιάκου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 505 ΦΟΡΕΣ

Εκφράστηκε προχθές από όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου

Μία συνεδρίαση διαφορετική από προηγούμενες ήταν αυτή του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ, καθώς εξελίχθηκε σε ένα πολύ καλό κλίμα που επισφραγίστηκε από την τοποθέτηση του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αθώωση των κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Στάθη Κουσουρνά και Φώτη Χατζηδιάκου για τη φονική πλημμύρα του 2013, ενώ ο τελευταίος τόνισε ότι πρόκειται για μία «απόφαση σταθμό που χάραξε νομολογία».

Το θέμα εισήγαγε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος ο οποίος, αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που απέδωσε δικαιοσύνη στην έλλειψη δόλου των τριών ανδρών.

Και συνέχισε λέγοντας:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι οι προθέσεις του πολιτικού ήταν προθέσεις που δεν είχαν, σε κανένα σημείο, στόχο να βλάψουν περιουσία, αξιοπρέπεια και, βεβαίως, τη ζωή αλλά θα μου επιτρέψουν, χωρίς να περάσει καν από το μυαλό τους ότι θέλω να εκμεταλλευτώ μέρη από την υπεράσπισή τους, όμως θα το βάλω στο αντίβαρο της σημερινής χρονικής στιγμής, γιατί ορθώς αναφέρθηκε ότι τότε δεν υπήρχε ούτε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ούτε Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ίσως τότε το κεντρικό Κράτος, το κράτος των Αθηνών, δεν έδινε εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία σήμερα και βέβαια τα έχουμε ενισχυμένα».

Είπε, ακόμη, ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όπως ξεκίνησε από την απόφαση του πρωθυπουργού αλλά και όπως προχώρησε με τον ορισμό του Υπουργού που επισκέφθηκε τη Ρόδο, του κ. Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα που και αυτός έχει υπηρετήσει ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Ρόδο αλλά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που ήρθαν στο νησί, «αποδεικνύει ότι, ναι, όσο και αν θέλουμε να παραπονούμεθα, όσο και αν βλέπουμε δυσκολίες, όσο και αν είναι δύσκολη η ζωή μας, βήματα γίνονται, πρόοδος γίνεται, σε τάξη η χώρα μα μπαίνει», επεσήμανε ο κ. Καμπουράκης.

Και κατέληξε λέγοντας προς τον πρώην δήμαρχο: «Κύριε Χατζηδιάκο, γνωρίζετε και γνωρίζουν και όσοι με ξέρουν προσωπικά, το πόσο πολύ υπερήφανος είμαι που η Ελληνική δικαιοσύνη έκρινε σοφά και έκανε αυτό που η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με τις προτάσεις της προσπαθεί να νομοθετήσει, μέσω βέβαια της νομοθετικής εξουσίας: να γνωρίζει ο κάθε πολιτικός ότι ευθύνη έχει όταν έχει δόλο, όταν γνωρίζει ότι αυτό που κάνει θα κάνει κακό στην αξιοπρέπεια, την περιουσία και κυρίως στη ζωή. Και η Ελληνική Δικαιοσύνη μας έκανε όλους χαρούμενους με την απόφασή της. Σε κανένα σημείο, η απόφαση που ελήφθη χθες, δεν έχει να κάνει με έλλειψη σεβασμού σε αυτούς που κατά καιρούς έχουν πληγωθεί ή έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους…».

«Άρα-συνέχισε-από τη θέση του δημάρχου Ρόδου οφείλω να πω: αισθήματα κατανόησης για τα θύματα εκείνης της τραγικής νύχτας του 2013, όπως να πω όχι επειδή έχει να κάνει κάτι με (τον θεσμό) που υπηρετούμε, αλλά επειδή ορθά η Ελληνική Δικαιοσύνη-δεν σχολιάζω αλλά επισημαίνω-ότι δόλος ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει σε κανέναν άνθρωπο που υπηρετεί τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πειράξει τρίχα από τα μαλλιά ενός ροδίτη».

Κλείνοντας, μάλιστα ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα γέφυρα Κρεμαστής που, όπως είπε, αντικατέστησε «εκείνη την παγίδα» ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους ροδίτες και τις ροδίτισσες που οδήγησαν σε δρόμους άδειους το 2020, να δείχνουν περισσότερη προσοχή κατά την οδήγηση.

Ο κ. Χατζηδιάκος

Στη συνέχεια, ο πρώην Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καμπουράκη για την αναφορά στην απόφαση αυτή του μικτού ορκωτού Δικαστηρίου, τοποθετήθηκε και περιέγραψε την τα όσα έζησαν όλο αυτό το διάστημα και κατά τη διάρκεια της δίκης.
«Η θέση των αιρετών είναι ηλεκτρική καρέκλα, πριν εννιάμιση χρόνια εγώ, πριν άλλα χρόνια κάποιοι άλλοι, να μην πουμε του χρόνου, του αντίχρονου και κάποιοι άλλοι», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Χατζηδιάκος και κάλεσε να λάβουν όλοι πολύ σοβαρά αυτό που είπε ο Δήμαρχος.

«Η απόφαση αυτή του μικτού ορκωτού δικαστηρίου ήταν ένας σταθμός στα θέματα της ευθύνης των αιρετών, χάραξε πραγματικά νομολογία», είπε και συνέχισε:

«Η απόφαση αυτή με τέσσερις ενόρκους και τρεις Δικαστές, έμπειρους, και μία πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, δεν απέρριψε μόνο τον δόλο-σωστά είπατε-γιατί η αμέλεια μπορεί σε όλους μας να συμβεί. Αυτή η απόφαση απέρριψε και την αμέλεια και αυτή είναι η ικανοποίηση διότι από τα καθήκοντα που είχαμε (σ.σ. που έχει ο δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας που προβλέπονται στο νόμο), η απόφαση αυτή κατέληξε να πει ότι δεν είχαμε παραλείψει τα καθήκοντά μας. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί συγκεκριμένες είναι οι αρμοδιότητες του Δημάρχου. και μάλιστα ο Δήμαρχος σε μία κατ’ ιδίαν συζήτηση του εξέφρασε την άποψή του και ως νομικός ότι δεν μπορεί ο αιρετός να φορτώνεται και όλα τα λάθη του κρατικού μηχανισμού. Έχουμε καλούς υπηρεσιακούς αλλά υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη. Αυτό το κατέδειξε η απόφαση αυτή».

Στη συνέχεια, επειδή είδε κάποια σχόλια σχετικά με το αν έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, ο πρώην Δήμαρχος θέλησε να πει ότι η πρώτη αναβολή της δίκης έγινε τον Ιανουάριο και εκεί έγινε αναφορά στη συνείδηση. Αυτό το κράτησε και αφού ανέπτυξε τι ακριβώς έκαναν σε σχέση με τα καθήκοντά τους, είχε γράψει με κεφαλαία «έχω ήσυχη τη συνείδησή μου», ωστόσο για να μη θεωρηθεί αλαζόνας, όπως είπε, το έσβησε. Η ερώτηση της Εισαγγελέως της έδρας στον τέως Δήμαρχο Ρόδου, κ. Στάθη Κουσουρνά, που απολογήθηκε πριν από εκείνον ήταν «αφού πιστεύετε ότι δεν έχετε παραλείψεις, έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας;», για να πάρει απευθείας την απάντηση «ναι». Οπότε πήγε και εκείνος και έκανε αναφορά σ’ αυτό και τους έδειξε ότι το είχε γραμμένο από πριν αλλά το έσβησε για να μην θεωρηθεί αλαζόνας, οπότε τώρα του έδωσε το δικαίωμα η Εισαγγελέας.

Ανέφερε και κάτι άλλο που είπε στο Δικαστήριο ο κ. Χατζηδιάκος: «Πριν από την κρίση του Δικαστηρίου σας, την όποια τη σέβομαι, υπάρχει η κρίση της συνείδησης και η κρίση της κοινωνίας που θεωρώ ότι εμένα τότε η κοινωνία, πέντε μήνες ακριβώς μετά, με ανέδειξε ως πρώτο πολίτη αυτού του ευλογημένου τόπο». Όμως, σε δεύτερη και τρίτη μοίρα έρχεται η προσωπική του ικανοποίηση ή η δικαίωση και οι ευχές, καθώς εκείνο που θεωρεί σημαντικό, ανεξαρτήτως της όποιας υπαιτιότητας άλλων, είναι ότι χάθηκαν τέσσερις άνθρωποι και αυτό τον απασχολούσε καιρό και μέσα σ’ αυτή τη δική θεώρησε ότι αυτό ήταν το πρώτιστο. Έτσι, είπε στο τέλος να κάνουν την ευχή να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα θύματα. «Πρέπει να ξέρει η κοινωνία ότι όταν ορκίζεσαι αιρετός θα κάνεις το καθήκον σου», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τολμηρό της Εισαγγελέως είναι ότι αυτές οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος πολλές φορές ασκούνται κάτω από το κράτος της πίεσης ορισμένων ΜΜΕ και την αγανάκτηση την εύλογη της κοινωνίας, όμως η νομική επιστήμη και τα δικαστήρια βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, τόνισε.

Ακόμη, ο ίδιος στην απολογία του είπε ότι «θα έπρεπε να είμαστε ανήθικοι και απάνθρωποι να δέχθουμε για έναν συμπολίτη μας, που έχουμε ορκιστεί να τον υπερασπίζουμε, ότι θα μπορούσαμε να δεχθούμε να συμβεί οτιδήποτε».

Κλείνοντας, ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί σε κανέναν τους. Θύμισε ακόμη, ότι μετά από εκείνη την καταστροφική πλημμύρα, μετά από πίεση των κ.κ. Κουσουρνά και Μαχαιρίδη, ήρθαν 13,5 εκατ. ευρώ και πέντε χρόνια ο ίδιος προσπαθούσε να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα με πολλές προσπάθειες.

Δηλαδή, χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κάνουν ένα αντιπλημμυρικό έργο «και θα έρθουν, ο μη γένοιτο, να κατηγορήσουν τους αυτοδιοικητικούς επειδή είναι στρεβλοί», όπως είπε χαρακτηριστικά και παρότρυνε τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Τηλέμαχο Καμπούρη να δώσει έμφαση σ’ αυτά τα έργα με τη βοήθεια και του Δημάρχου. Κατά τη συνεδρίαση, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όπως ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος Καμείρου, κ. Δημήτρης Κρητικός ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται άνθρωποι δέκα χρόνια και να θεωρούνται κατηγορούμενοι.

Διαβάστε ακόμη

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων