Ξεναγήσεις από μη επαγγελματίες καταγγέλλει το σωματείο Ξεναγών Δωδεκανήσου

Ξεναγήσεις από μη επαγγελματίες καταγγέλλει το σωματείο Ξεναγών Δωδεκανήσου

Ξεναγήσεις από μη επαγγελματίες καταγγέλλει το σωματείο Ξεναγών Δωδεκανήσου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1905 ΦΟΡΕΣ

Πριν ακόμη ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική κίνηση, άρχισαν στη Ρόδο τα παρατράγουδα, καθώς με την αύξηση των επισκεπτών, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και οι επιτήδειοι για να δράσουν.

Συγκεκριμένα, είχαμε ήδη περιστατικά παράνομης ξενάγησης τουριστών από ιδιώτες και μάλιστα αλλοδαπούς, που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο και φυσικά δεν έχουν την απαραίτητη άδεια, που χορηγείται από το ελληνικό κράτος.

Πρόκειται για άτομα που… ψαρεύουν πελάτες μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας εκδρομές και ξεναγήσεις σε ολιγομελείς ομάδες τουριστών και χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό αυτοκίνητα ακόμα και πολυθέσια, τα οποία νοικιάζουν από γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά χρησιμοποιούν και δικά τους ιδιωτικά αυτοκίνητα. Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτοί από τους επαγγελματίες ξεναγούς επιλέγουν για τις εκδρομές τους, συγκεκριμένες διαδρομές.

Επειδή λοιπόν τέτοια περιστατικά άρχισαν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στο νησί μας, το σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου ανέλαβε δράση και ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης των τουριστών, ενώ παράλληλα ζήτησε από τα εμπλεκόμενα υπουργεία τη στελέχωση των τοπικών αρμόδιων υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να εντοπιστούν τα μέλη των κυκλωμάτων αυτών που δρουν στη Ρόδο και να σταματήσει η δράση τους με την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Σαλαχούρης, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν site που προσφέρουν εκδρομές και ξεναγήσεις από ιδιώτες, οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες του χώρου. Είναι, όπως λέει, ξένοι κυρίως Ρώσοι αλλά και Έλληνες που δεν έχουν ούτε τουριστικό γραφείο αλλά ούτε και έχουν την άδεια του ξεναγού.

«Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοια site. Υπάρχει ένας νόμος, ο 4875/21 άρθρο 38 υποάρθρο 12 και παράγραφος 4α, που λέει ότι όποιος διαφημίζει διαδικτυακά υπηρεσίες ξενάγησης χωρίς να έχει την άδεια του ξεναγού έχει πρόστιμο και με υποτροπή διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται ανάλογα. Ακόμα και στα τουριστικά γραφεία που έχουν άδεια, τα οποία όμως στο διαδίκτυο διαφημίζουν εκδρομές και ξεναγήσεις από άτομα που δεν είναι ξεναγοί, επιβάλλεται πρόστιμο» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ήδη βρίσκονται σήμερα στους δρόμους και κάνουν παράνομα εκδρομές, τέτοια άτομα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαλαχούρης έστειλε επιστολή στην περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού Ρόδου, στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα site με τα αντίστοιχα Link που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες ζητώντας την παρέμβασή της και την εφαρμογή των νόμων.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, υπογραμμίζει ότι στην ουσία πρόκειται για… πειρατές που κλέβουν κόσμο από τα πρακτορεία και οι οποίοι πηγαίνουν στα ξενοδοχεία, παίρνουν τουρίστες από το καθένα που τους έχουν «κλείσει» διαδικτυακά και κάνουν τον γύρο του νησιού επιλέγοντας συγκεκριμένες διαδρομές για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τους επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο αποφάσισε να συνεργαστεί για το θέμα αυτό με το ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου, το οποίο θα εκδώσει 200.000 φυλλάδια που θα μοιραστούν στα ξενοδοχεία και παράλληλα θα αναρτηθεί στα διαδικτυακά προφίλ του ΙΝΚΑ κείμενο που θα συμβουλεύει τους καταναλωτές και τους επισκέπτες για το τι πρέπει να προσέχουν και τι πρέπει να κάνουν.

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης, έχουν αναρτηθεί αφίσες του σωματείου σε διάφορα σημεία, καθώς και στα γραφεία πληροφοριών του δήμου, στις οποίες προτρέπονται οι τουρίστες να απευθύνονται στους επίσημους ξεναγούς της περιοχής μας, οι οποίοι διαθέτουν άδεια και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον νόμο 710/77, οι ξεναγήσεις οπουδήποτε στην Ελλάδα, απαγορεύονται από άτομα που δεν εκπαιδεύονται, εξετάζονται και αδειοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και δεν φέρουν το ειδικό σήμα. Εξίσου παράνομος είναι όποιος οργανώνει οποιαδήποτε περιοδεία χωρίς άδεια ταξιδιωτικού γραφείου.

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του σωματείου απευθυνόμενος προς τους επισκέπτες μας αναφέρει: «Μην παραπλανηθείτε και εξαπατηθείτε με οποιονδήποτε τρόπο! Υποστηρίξτε τη νόμιμη ελληνική οικονομία και εμπιστευτείτε πλήρως τους Αδειούχους Τουριστικούς Ξεναγούς για τις περιηγήσεις σας στην Ελλάδα! Ψάξτε, ελέγξτε και επιλέξτε!».

Διαβάστε ακόμη

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων