Eνδιαφέροντα συμπεράσματα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου

Eνδιαφέροντα συμπεράσματα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου

Eνδιαφέροντα συμπεράσματα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Mε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου ευχαριστεί όλες και όλους τους φίλους που παρευρέθηκαν στην εσπερίδα (18-9-2021) για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών και Αποκατάσταση Πυρόπληκτων Περιοχών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εισηγητές Θεοχάρη Ζάγκα, Δημήτρη Στάθη και τη διευθύντρια Δασών Κατερίνα Μπαλατσούκα καθώς και το συντονιστή της συζήτησης Νίκο Θεοδωρίδη.

Ευχαριστούν επίσης τη ΔΕΡΜ ΑΕ για την παραχώρηση του χώρου και όλους τους άλλους χορηγούς.

Συνοπτικά, τα πρώτα συμπεράσματα:
1. Υπάρχουν αρκετές περιοχές, ειδικά σε Μαριτσά και Ψίνθο, όπου θα υπάρξει λογικά φυσική αναγέννηση, πράγμα που θα διαπιστωθεί την επόμενη χρονιά.
Βασική όμως προϋπόθεση είναι να προστατευθούν τα εδάφη από τη διάβρωση που θα προκαλέσει μια δυνατή βροχόπτωση. Επομένως πρέπει να ολοκληρωθούν και να ανατεθούν οι μελέτες για κορμοδέματα και κορμοφράγματα στις επικλινείς περιοχές (κλίση πάνω από 45%)

2. Για τις περιοχές που δεν επιδέχονται φυσική αναγέννηση, θα πρέπει να γίνει τεχνητή αναδάσωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της επιστήμης (αραιή φύτευση, σωστά είδη συμπεριλαμβανομένων και πλατύφυλλων και κυπαρισσιών, πότισμα δύο με τρία χρόνια, προστασία από τη βόσκηση). Αυτό θα πρέπει να γίνει και με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού που δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση, και που δυστυχώς είναι πολλές.

3. Η επένδυση στην πρόληψη και τη γρήγορη επέμβαση θα μειώσει θεαματικά τον αριθμό και την ένταση των δασικών πυρκαγιών.

4. Η σωστή διαχείριση του δάσους (καθάρισμα από την περίσσια βιομάζα, συντήρηση δασικών δρόμων, απομάκρυνση εστιών πυρκαγιάς, οικονομική αξιοποίηση δασικών προϊόντων κ.λπ.) μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα παρόλο που οι συνθήκες τα επόμενα χρόνια θα είναι χειρότερες λόγω κλιματικής κρίσης.

5. Απαιτείται ανάπτυξη και σωστή οργάνωση της πολιτικής προστασίας και των εθελοντικών ομάδων ώστε να υπάρχει συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τους εθελοντές.

6. Η δασική υπηρεσία παρόλο που πλέον δεν αναλαμβάνει τη δασοπυρόσβεση, έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της πρόληψης και της αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί. Συνεπώς, η στελέχωση και χρηματοδότηση των δασαρχείων θα αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα από την υπερβολική δαπάνη σε μέσα δασοπυρόσβεσης.

Διαβάστε ακόμη

«Γεμίζουμε ένα πορτ μπαγκάζ με τρόφιμα μακράς διαρκείας»

Bυθίστηκε τουριστικό σκάφος που έπιασε φωτιά στη Μαρμαρίδα - Στους 110 οι επιβαίνοντες, 7 τραυματίστηκαν

Διαγωνισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Ρόδο

Συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα το Συμβούλιο της Κοινότητας Ρόδου

Συνεδριάζει την επόμενη Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Τα αυξημένα ντεσιμπέλ ...έστειλαν στο αυτόφωρο επτά καταστηματάρχες από την περιοχή μας

Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο Ρόδου

Προγραμματισμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων 2024 - 2025 - Κοινή επιστολή Δημάρχων Η.Ν. Κάσου, Σητείας, Καρπάθου, Χάλκης και Ρόδου