Μια σταγόνα Ροδίτικης Ιστορίας: Οι Μεσαιωνικές Κρήνες της Βιλλανόβας - Γιώργος Τζεδάκης

Μια σταγόνα Ροδίτικης Ιστορίας: Οι Μεσαιωνικές Κρήνες της Βιλλανόβας - Γιώργος Τζεδάκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1305 ΦΟΡΕΣ

Εδώ και κάποιους μήνες, κάθε εβδομάδα οι λάτρεις της τοπικής μας ιστορίας δίνουν ραντεβού στο youtube κανάλι «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» του Γιώργου Τζεδάκη, κινηματογραφιστή, (συνδημιουργού της "Ροδιακής Ταινιοθήκης") για να παρακολουθήσουν κάθε φορά ένα ολιγόλεπτο βίντεο που θα θίγει ακροθιγώς ένα από τα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας, με πρωταρχικό στόχο να διατηρηθούν αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα.

Το νέο επεισόδιο 18ο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στις τρεις Μεσαιωνικές Κρήνες της Βιλλανόβας, στις οποίες αναφέρεται ο συγγραφέας Εμμανουήλ Φωταράς στο βιβλίο του "ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΕΙΣ-ΒΙΛΛΑΝΟΒΑ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ" : «Το νερό άφθονο στον κάμπο της Βιλλανόβας έφτανε στους κατοίκους μέσα από τα αμέτρητα πηγάδια και τρούμπες που υπήρχαν εκεί, πριν την δημιουργία του αεροδρομίου.

Γύρω από τις κρήνες του Κουφά, του Σταυροθολίου και του Προφήτη Αββακούμ, από τις οποίες γέμιζαν οι κάτοικοι τις στάμνες τους με νερό εξελισσόταν η ζωή του χωριού. Από τις τρούμπες και τα πηγάδια ύδρευαν τα κτήματά του και πότιζαν τα ζώα τους. Η κρήνη του Κουφά ήταν η πιο φημισμένη αφού εκεί πραγματοποιούνταν οι πιο μεγάλες εκδηλώσεις σε όλο το νησί της Ρόδου. Στην κρήνη αυτή γυρίστηκαν και κάποιες σκηνές από την ταινία ‘Τα Κανόνια του Ναβαρόνε’ με κομπάρσους τους κατοίκους του χωριού.»

Στο βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει ότι ενώ οι δύο κρήνες (Προφήτη Αββακούμ και Κουφά) βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την κρήνη του Σταυροθολίου που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του αεροδρόμιου (πίσω από το χώρο στάθμευσης) και είναι ίσως το πρώτο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος που βλέπουν οι επισκέπτες του νησιού μας. Ευελπιστούμε και αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες των αρμοδίων προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος και να αναδειχτεί αυτή η ιστορική Κρήνη του νησιού μας.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο