Εμβόλια κατά τoυ Covid-19: προτιμήσεις και αποτελεσματικότητα

Εμβόλια κατά τoυ Covid-19:  προτιμήσεις και αποτελεσματικότητα

Εμβόλια κατά τoυ Covid-19: προτιμήσεις και αποτελεσματικότητα

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Τα εμβόλια έχουν και τις προτιμήσεις τους στους πληθυσμούς. Μόλις λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων, τα πρώτα αποτελέσματα για την αποδοχή τους στην Ευρώπη προέρχονται από τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, η σχέση εμβολίων και διάρκειας νοσηλείας είναι ολοένα και πιο στενή. Ας δούμε όμως πρώτα ποιο εμβόλιο προίσταται στη Γερμανία αλλά και απέναντι σε ποιο υπάρχει η μεγαλύτερη επιφύλαξη.

Γερμανία: η συντριπτική πλειονότητα προτιμά το εμβόλιο της Biontech/Pfizer

Το εμβόλιο κατά του Covid-19 της αμερικανο - γερμανικής σύμπραξης Biontech / Pfizer αποσπά την εμπιστοσύνη μεταξύ των Γερμανών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με επίκαιρη δημοσκόπηση του Spiegel, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ερωτηθέντων θέλουν να αποκτήσουν ανοσία με το εν λόγω εμβόλιο.

Τουναντίον, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Moderna δεν τυγχάνουν της αποδοχής παρά μόνο γύρω στο 3% των ερωτηθέντων θέλουν το βρετανο-σουηδικό εμβόλιο και λίγο περισσότερο από 5% το αμερικάνικο.

Εάν πριν από μερικές εβδομάδες έμπαινε θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα άμεσης προστασίας, στην περίπτωση αυτή οι Γερμανοί δείχνουν να είναι πιο εκλεκτικοί. Γύρω στο 70% δήλωναν ότι σημαντικό κριτήριο είναι η ετικέτα. Γύρω στο ¼ των ερωτηθέντων δεν το θεωρούν αυτό σημαντικό.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca γίνονται εδώ και εβδομάδες πολλές συζητήσεις. Το εμβόλιο επιτρέπεται σε ηλικίες κάτω των 65 ετών. Λόγος για την αρνητική αποδοχή θα μπορούσαν να είναι οι νέες αναφορές για παρενέργειες και η μικρή επίδραση συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια.

Πάντως αναφορικά με την αξιοπιστία των εμβολίων δεν τίθεται θέμα. Ιολόγοι όπως ο δημοφιλής στη χώρα, Christian Drosten, θεωρούν το εμβόλιο της AstraZeneca αξιόπιστο: «Τα εμβόλια που έχουμε είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε», είπε.

Παρά τον μεγάλο χρόνο αναμονής, πολλοί Γερμανοί επιμένουν στο εμβόλιο της επιλογής τους. Γύρω στο 40% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θα ακύρωναν το ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο αν δεν ήταν διαθέσιμο το προτιμώμενο εμβόλιο. Παρόλα αυτά το 50% των ερωτηθέντων δεν θα το ακύρωναν.

Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Hamburg Center for Health Economics (HCHE) πριν από λίγες εβδομάδες, μόνο το 62% των Γερμανών ήταν έτοιμοι να εμβολιαστούν κατά του Covid-19, ενώ ενδιάμεσα τον προηγούμενο χρόνο κάτω από το 60%. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας παρουσιάζονται σκεπτικοί, προς έκπληξη των ειδικών.

Σχέση εμβολίων και χρόνου νοσηλείας

Τα εμβόλια πάντως, σύμφωνα πάντα με ανανεωμένες πληροφορίες, συνεχίζουν να αποτελούν ασπίδα κατά του κορωνοϊού. Με πρώτο αυτό της Pfizer αλλά και της AstraZeneca εγγυώνται κατά μεγάλο βαθμό τον τερματισμό της μετάδοσης και προοδευτικά την ανοσία. Πρέπει βέβαια σε αυτό να προστεθεί ότι είναι απαραίτητες και οι επαναληπτικές δόσεις για την επίτευξη της ασφάλειας.

Τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca για τον Covid-19, λοιπόν, φάνηκε ότι μειώνουν σημαντικά τις νοσηλείες, μετά από μια δόση, σύμφωνα με νέα στοιχεία προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αριθμοί που δημοσιεύτηκαν είναι οι πρώτοι που μετρούν το ποσοστό νοσηλείας μετά από εμβολιασμό, στον πραγματικό κόσμο.

Τα στοιχεία προήλθαν από τη Σκωτία και ακολούθησαν ανάλυση ιατρικών αρχείων 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 15 Φεβρουαρίου.

Από αυτούς, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο έλαβαν μια δόση είτε του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είτε της Oxford/AstraZeneca.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Όσον αφορά την προστασία γενικά, η νοσηλεία για Covid-19 μειώθηκε κατά 84%, 4 εβδομάδας μετά τον εμβολιασμό.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι μια δόση του εμβολίου της Pfizer μείωσε τις νοσηλείες κατά 85%, 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και το εμβόλιο της AstraZeneca οδήγησε σε μείωση έως 94%.

Οι επιστήμονες επίσης μέτρησαν την επίδραση του εμβολίου, κάθε εβδομάδα μετά την πρώτη δόση, και ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο είχε την ισχυρότερη επίδραση την τέταρτη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Παπανικόλας: Η «πασαρέλα» των υποψηφίων αρχηγών

Φίλιππος Ζάχαρης: Εμείς και οι άλλοι την επόμενη μέρα

Δημήτρης Προκοπίου: Δελφίνια και αλιεία

Μαρία Καρίκη: Πώς έρχεται η «ψυχική ανάταση»;

Θάνος Ζέλκας: Ξέρω ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Δαύκος ο άγριος (Daucus sylvestris), κοινώς σταφυλίνος, σταφυλίνακας, σταφυλινάκι, άγριο καρότο

Κατερίνα Τζωρτζινάκη: Το καλοκαίρι είναι ακριβό

Νίκος Μυλωνάς: Μετά την 4η φωτιά στον ΧΥΤΑ... θα κάνει επιτέλους κάτι της προκοπής ο δήμος Κω;