Ελαιόλαδο: Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος αλλά όχι εγκεφαλικού

Ελαιόλαδο: Μειώνει τον κίνδυνο  εμφράγματος αλλά όχι εγκεφαλικού

Ελαιόλαδο: Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος αλλά όχι εγκεφαλικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 188 ΦΟΡΕΣ

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της “American Heart Association” στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια

Το κολύμπι σώζει ζωές

Υπερθερμία: Αίτια, συμπτώματα και πρόληψη

Εκδήλωση με θέμα "Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική υγεία" το Σάββατο 29 Ιουνίου

Πώς μειώνω τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση

Θερμική εξάντληση: Συμπτώματα – Πρώτες Βοήθειες

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρική φροντίδα