Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου από τις καταστροφές στις καλλιέργειες

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου από τις καταστροφές στις καλλιέργειες

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου από τις καταστροφές στις καλλιέργειες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 525 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα και το κυνήγι του ελαφιού υπό προϋποθέσεις, προτείνει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των καταστροφών που προκαλούν στις καλλιέργειες του νησιού.

Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγών ειδικά στη νότια Ρόδο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Παρασκευή στην Απολακκιά στην οποία συζητήθηκε το θέμα με τους κατοίκους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης που προήδρευσε της σύσκεψης, μία από τις προτάσεις είναι να επιτραπεί το κυνήγι υπό όρους ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός που κατά τις εκτιμήσεις των ντόπιων ξεπερνά τις 3000 ζώα.

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παγιδεύονται ζώα και να στέλνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για να αραιώσει ο πληθυσμός καθώς σημειώνονται πολλά ατυχήματα στους δρόμους και πολλά ελάφια παγιδεύονται στις συρμάτινες περιφράξεις.

«Το τελευταίο διάστημα λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των ελαφιών έχουμε μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες που έγιναν από την περιφέρεια, το δήμο και από βουλευτές δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν λήφθηκε κάποιο μέτρο αλλά ούτε και από τον ΕΛΓΑ αποζημιώνονται οι αγρότες που οι καλλιέργειές καταστρέφονται από τέτοιες περιπτώσεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο θέμα που έχει γίνει σοβαρό και απασχολεί ιδιαίτερα τους αγρότες της περιοχής μας. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί» δήλωσε χτες ο κ. Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στην Απολακκιά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο γ.γρ. της αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Θεοδωρίδης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πόκκιας και κάτοικοι της περιοχής που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις ζημιές που γίνονται καθημερινά στις καλλιέργειες και για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα βλέποντάς το από… ψηλά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προτάσεις που κατατέθηκαν δυστυχώς δεν έχουν αποτέλεσμα, καλώντας και πάλι τους κυβερνητικούς βουλευτές να ασχοληθούν με το θέμα καθώς έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αναφορικά με τις λύσεις που προτείνονται ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής: «Έχουν τεθεί επίσης προτάσεις που αφορούν τη σύλληψη μεγάλου αριθμού ελαφιών και τη διάθεσή τους σε άλλες περιφέρειες, τη συγκέντρωσή τους σε κάποιο περιφραγμένο χώρο, αλλά άμεσα θα εξεταστεί να εκδοθεί ειδική άδεια για μείωση του αριθμού με ελεγχόμενο κυνήγι.

Εμείς θα συνδράμουμε σε όποια απόφαση της πολιτείας για να προστατεύουμε όπως έχουμε υποχρέωση τις καλλιέργειες, προστατεύοντας και την άγρια φύση καθώς το ελάφι είναι εμβληματικό ζώο για τη Ρόδο, και επειδή γίνονται ατυχήματα και στους δρόμους και τα ελάφια μπλέκονται στις περιφράξεις των χωραφιών.

Η εκτίμηση που υπάρχει για την περιοχή της νότιας Ρόδου είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των κατοίκων ότι τα ελάφια μόνο εκεί είναι πάνω από 3000. Η δασική υπηρεσία έχει άλλη εκτίμηση αλλά οι καθημερινές ζημιές δείχνουν ότι έχουν δίκιο οι αγρότες.

Η νομοθεσία του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των καλλιεργειών από άγρια ζώα όμως σε άλλες περιφέρειες προβλέπεται. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Θα εξεταστεί η έκδοση ειδικής άδειας κυνηγιού για την περιοχή για ελεγχόμενο αριθμό ελαφιών. Πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς οι αγρότες ζουν από αυτές τις καλλιέργειες και είναι θέμα βιοπορισμού.

Ο υπουργός που έχει την ευθύνη μπορεί να εκδώσει μία ειδική άδεια για να γίνει αυτό και μάλιστα άμεσα με ασφυκτικούς ελέγχους που θα γίνουν για την εφαρμογή. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο εκ νέου».

Διαβάστε ακόμη

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων