Στον αέρα βρίσκονται τα συμβόλαια για το 2016

Στον αέρα βρίσκονται  τα συμβόλαια για το 2016

Στον αέρα βρίσκονται τα συμβόλαια για το 2016

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 529 ΦΟΡΕΣ

Η αβεβαιότητα για την συμφωνία υπονομεύει και την φετινή και την ερχόμενη σεζόν

Σε… αναγκαστική στάση αναμονής, έχει υποβάλλει τον τουρισμό της Ρόδου το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η κατάσταση που βιώνει ο τουριστικός κλάδος είναι άνευ προηγουμένου και όσο περνά ο καιρός χωρίς να παίρνονται αποφάσεις τόσο οι απώλειες μεγαλώνουν.
Οι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι είναι πλέον πεπεισμένοι όχι μόνο για τις απώλειες της επόμενης τουριστικής περιόδου, αλλά και για τις επιπτώσεις της φετινής χρονιάς και το μόνο που απομένει είναι να διαμορφωθεί το ακριβές ποσοστό της πτώσης.


Ενδεικτικό της καθίζησης που θα υποστεί φέτος και του χρόνου ο τουρισμός της Ρόδου είναι και τα όσα έκανε γνωστά χτες με δηλώσεις του στη «Ρ» ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχέιων Ρόδου και διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων Atrium Γιώργος Ματσίγκος.


Όπως τόνισε τώρα πλέον τίθεται και θέμα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που τα τελευταία χρόνια κατέγραφαν σημαντική τουριστική κίνηση στο νησί μας. Συγκεκριμένα σε συζήτηση που είχε με πέντε τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, διαπίστωσε ότι η ανησυχία τους είναι έκδηλη για τον απλούστατο λόγο ότι η Ρόδος… δεν πουλά γιατί δεν υπάρχει ζήτηση για εκείνο το διάστημα.
Σε αυτό φαίνεται να συνέβαλε το ότι, η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το καθεστώς του ΦΠΑ όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, που είχε τονίσει ότι μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη δεν θα γίνει καμία αλλαγή.


Έτσι απομένουν οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος που παραδοσιακά έχουν κίνηση και μεγάλη ζήτηση, χωρίς να πρέπει να περιμένουμε θαύματα και μεγάλες πληρότητες.
Όσο για τον Ιούνιο ο κ. Ματσίγκος δήλωσε ότι μπορεί να εξελιχθεί κάπως καλύτερα αλλά δύσκολο να σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά της κίνησης. Ακόμα και στην περίπτωση που είναι ένας αποδοτικός μήνας η εικόνα αυτή όπως είπε δεν θα πρέπει να μας παραπλανήσει αφού θα είναι προσωρινή. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι για τον Ιούνιο υπήρχαν καλές κρατήσεις εδώ και πολύ καιρό, που σε καμία περίπτωση δεν αφορά και τους άλλους μήνες.

Φρένο στα συμβόλαια του 2016
Εξίσου ανησυχητικό είναι όμως και το ότι σχεδόν κανένας ξενοδόχος όπως είπε, δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο για την επόμενη τουριστική περίοδο, λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να διέπει τις διαπραγματεύσεις.
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα βγουν τα προγράμματα των τ.ο. για του χρόνου με λιγότερες θέσεις για τη Ρόδο, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης» δήλωσε και τόνισε ότι αν δεν αλλάξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Οι ξενοδόχοι
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την υπογραφή συμβολαίων. Ο χρόνος περνά και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει να γίνουν συμφωνίες για του χρόνου, αν και όλοι περιμένουν ότι οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την τουριστική κίνηση.
Ειδικότερα όπως δήλωσε στη «Ρ» ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Γιώργος Τσέλιος, η αβεβαιότητα συνεχίζεται με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στο κλείσιμο των συμβολαίων.
Οι περισσότεροι περιμένουν τις εξελίξεις ενώ είναι ελάχιστοι αυτοί που υπέγραψαν και ρίσκαραν για νέα συμβόλαια. Στην ουσία αν δεν υπάρξει άμεσα εξέλιξη επί του θέματος, τότε δεν θα προλάβουμε να μπούμε στα προγράμματα των τ.ο. και θα παρουσιάσουμε υστέρηση στις πωλήσεις.


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΞΡ η αναστολή των πωλήσεων και η μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα ενώ διανύουμε την τουριστική περίοδο είναι καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Πάντως ο κ. Τσέλιος δεν παρέλειψε να επισημάνει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν σε πολιτικό επίπεδο στη γείτονα χώρα και οι οποίες αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της. Η πολιτική αστάθεια πάντα είχε επίδραση στους επισκέπτες, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όποτε συμβαίνει αυτό η Τουρκία καταφεύγει στην πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο όλοι απεύχονται σε τέτοιες κρίσιμες ώρες.

Το πεντάμηνο
Χτες ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία κίνησης των αεροδρομίων της χώρας για το πεντάμηνο και σύμφωνα με αυτά, το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου κατέγραψε συνολική μείωση σε ποσοστό 2,8%. Τους πέντε πρώτους μήνες του χρόνου έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ 290.366 άτομα. Το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος για το αντίστοιχο αεροδρόμιο της Κω, η τουριστική κίνηση σημείωσε οριακή αύξηση σε ποσοστό 1% καθώς οι επισκέπτες ανήλθαν σε 147.143 άτομα.

2015

Ρόδος

Κως

Ιανoυάριος

76

0

Φεβρουάριος

28

0

Μάρτιος

1.576

914

Απρίλιος

61.681

17.299

Μάιος*

227.005

128.930

Σύνολο

290.366

147.143

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός τουρισμός: 9-12% κάτω οι τιμές των πακέτων διακοπών σε Ρόδο, Κρήτη και Κω στα last minute

Τουριστική προβολή της Ρόδου και της Κω

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Συνάντηση του Προέδρου Γιάννη Παπαβασιλείου και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με το Δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη

52 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο στη Ρόδο

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες