Πότισμα και λίπανση μέσω... δορυφόρου!

Πότισμα και λίπανση μέσω... δορυφόρου!

Πότισμα και λίπανση μέσω... δορυφόρου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 308 ΦΟΡΕΣ

Πότισμα και λίπανση καλλιεργειών μέσω πληροφοριών... δορυφόρου; Ίσως να ακούγεται ακόμη εξωπραγματικό στους μη «μυημένους», αλλά δεν είναι.

Πότισμα και λίπανση καλλιεργειών μέσω πληροφοριών... δορυφόρου; Ίσως να ακούγεται ακόμη εξωπραγματικό στους μη «μυημένους», αλλά δεν είναι.

Η διαδικασία της ορθολογικής χρήσης νερού άρδευσης και λιπάσματος στα χωράφια μπορεί να ξεκινήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, χάρη στις δορυφορικές καταγραφές.

Πώς; Μέσω -μεταξύ άλλων- των εφαρμογών τηλεπισκόπησης, που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρκετές χώρες, με πρωτοπόρους τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. η NASA παρακολουθεί αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του ’90).

Μάλιστα, την επόμενη διετία, αντίστοιχες εφαρμογές δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα και στην Ελλάδα.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κατακερματισμένος κλήρος στη χώρα μας δυσχεραίνει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, καθώς απαιτεί συναίνεση και συνεργασία πολλών διαφορετικών ιδιοκτητών γης/αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν από κοινού τις σχετικές οδηγίες λίπανσης και άρδευσης, όπως εξηγεί ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών), Γεώργιος Ζαλίδης.

Αναγκαία η δημιουργία ομάδων παραγωγών

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε φάρμες 5000 στρεμμάτων, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αλλά κατακερματισμένους αγρούς και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τέτοιες εφαρμογές», σημειώνει ο κ. Ζαλίδης, που το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιήσει ομιλία για το θέμα -μαζί με τον δρα Θ. Αλεξανδρίδη- στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της διεθνούς έκθεσης AGROTICA, στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει λύση; τον ρωτήσαμε. «Λύση θα ήταν η συγκρότηση ομάδων παραγωγών. Δεν μιλάω για συνεταιριστικές ενώσεις και οργανώσεις, αλλά για ομάδες παραγωγών με κοινές επιδιώξεις και συμφέροντα, που έχουν διάθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να μη σπαταλιέται νερό και να μη χρησιμοποιούνται ‘’ένα κάρο’’ αχρείαστα νιτρικά.

Ήδη υπάρχουν κάποιες τέτοιες ομάδες και πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα», προσθέτει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, δεν μιλάμε πλέον μόνο για έρευνα, αλλά για επιχειρησιακές εφαρμογές, που πέραν των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες από φυσικές καταστροφές, αλλά και τη χαρτογράφηση μυδοκαλλιεργειών και την εκτίμηση βιομάζας μακροφυκών.

Από την Ελλάδα στους ορυζώνες της Κίνας

Τα οφέλη είναι πολλά και διαφορετικά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη των παραγωγών, αφού μειώνονται οι λογαριασμοί του νερού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα λεκάνης ορυζώνων, στη μακρινή Κίνα, όπου οι δορυφόροι «έκαναν το θαύμα τους».

Χάρη στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω και της τηλεπισκόπησης των καλλιεργειών, επετεύχθη εξοικονόμηση νερού άρδευσης που φτάνει στο 50%, σύμφωνα με τον κ. Ζαλίδη, καθώς οι αγρότες τείνουν να «ρίχνουν» σχεδόν διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που χρειάζεται!

Διαφορετικές ανάγκες άρδευσης ακόμη και μέσα στο ίδιο χωράφι!

Πώς λειτουργεί, όμως, η τηλεπισκόπηση και πόσο κοντά στην επιφάνεια της γης μπορεί να «φτάσει» ο δορυφόρος; «Έχουμε φτάσει σε κλίμακες κάτω από το μέτρο, σε λογικά κόστη. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι με βάση την υψηλή ανάλυση, που πλέον διαθέτουμε, μπορούμε να δίνουμε σύσταση σε πραγματικό χρόνο στους αγρότες. Σκεφτείτε το χωράφι σαν εργοστάσιο που φωτοσυνθέτει και παράγει χλωροφύλλη.

Η χλωροφύλλη αντανακλά σε συγκεκριμένο μήκος κύματος και αυτό το βλέπει ο δορυφόρος.

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone