ΔΣΑ: Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης πρέπει να αποκρούεται

ΔΣΑ: Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης πρέπει να αποκρούεται

ΔΣΑ: Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης πρέπει να αποκρούεται

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 258 ΦΟΡΕΣ

Επιτακτική ανάγκη καθίσταται «να αποκρούεται και να στηλιτεύεται κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων Σ

Επιτακτική ανάγκη καθίσταται «να αποκρούεται και να στηλιτεύεται κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη.

Ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων επισημαίνει ότι η παραίτηση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, «η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς και σοβαρότατες καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους, συνιστά ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους βάλλονται πανταχόθεν».

Οι διαστάσεις που λαμβάνει η υποβολή των δυο αυτών παραιτήσεων, «είναι ιδιαίτερες, αν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στους ως άνω δικαστικούς λειτουργούς και συνίσταντο στην αντιμετώπιση μείζονος σημασίας υποθέσεων φοροδιαφυγής και γενικότερα οικονομικής εγκληματικότητας», τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Καθήκοντα, τα οποία τους είχαν ανατεθεί «σε καιρούς, μάλιστα, που η δυσμένεια της δημοσιονομικής συγκυρίας επιτάσσει άμεση και αποτελεσματική καταπολέμησή τους προς όφελος της ανακούφισης των κρατικών ταμειακών δυσχερειών, σύμφωνα αφενός μεν με τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αφετέρου δε με την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα αποκατάστασης επιτέλους της φορολογικής νομιμότητας και του τερματισμού καταστάσεων ατιμωρησίας και αποφυγής καταβολής των οφειλόμενων προς το κράτος», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε ότι «δίχως να είμαστε σε θέση να εισέλθουμε στις λεπτομέρειες που οδήγησαν τους ανωτέρω δικαστικούς λειτουργούς στην υποβολή των παραιτήσεών τους - έχοντας όμως απεριόριστη εκτίμηση στην ευσυνειδησία και στην ακεραιότητα του έλληνα δικαστή -, αντιλαμβανόμαστε την ως άνω ενέργειά τους ως κίνηση διάσωσης της αξιοπρέπειας της πολυδιαφημιζόμενης και χιλιοειπωμένης (δυστυχώς, όπως πλέον διαπιστώνουμε, μόνο σε επίπεδο λόγων) διακήρυξης περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Ως ενέργεια, «ικανή να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους παράγοντες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης πως το τελευταίο εξακολουθεί δυστυχώς να είναι διάτρητο, δεκτικό σε ανοίκειες, εξωθεσμικές και πρόδηλα αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, που καταλήγουν εντέλει να πλήττουν όχι μόνον την ποιότητα της απονεμόμενης Δικαιοσύνης αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα», πρόσθεσε.

«Το ζήτημα είναι βαθιά θεσμικό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η σχετική πολιτική βούληση είναι το πρώτο απαραίτητο στοιχείο. Έφτασε η στιγμή να το αναλογιστούν όλοι και να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Η Δικαιοσύνη, για να επιτελεί το σύμφωνο με τη φύση της σκοπό, επιβάλλεται να είναι ανεξάρτητη κατά τρόπο ουσιαστικό και κάθε της δράση να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια. Είναι ανεπίτρεπτο να συντηρούνται φαινόμενα ανομίας και ατιμωρησίας που αποδεδειγμένα πλέον έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα τη χώρα», κατέληξε ο Αδαμόπουλος.

Και τόνισε ότι «καθίσταται επιτακτικό - για λόγους συνταγματικής τάξης και νομιμότητας - κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης να αποκρούεται και να στηλιτεύεται ως κατεξοχήν αλλοίωση και εν τοις πράγμασι κατάλυση των δημοκρατικών μας κατακτήσεων».


Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Πιερρακάκης: Οι Πανελλαδικές είναι ένα κομμάτι της διαδρομής, ούτε η αρχή ούτε το τέλος

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο ανέβηκαν οι τιμές την τελευταία πενταετία

Πανελλαδικές 2024: Άνακοινώθηκαν οι βαθμολογίες - Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η πληρωμή 187 εκατ. ευρώ σε 678.000 ωφελούμενους

Σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμοί των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Επιστολή Χ. Στυλιανίδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές των ακτοπλοϊκών

ΣΥΡΙΖΑ: Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας παραιτούνται από τα όργανα του κόμματος με αιχμές κατά Κασσελάκη